Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou vybrat stolní okružní pilu

Od: petrvesely* odpovědí: 4 změna:

Vybavuji kutilskou dílnu a delší dobu se rozhoduji, jako koupit stolní okružní pilu. Klasická situace hledání nejlepšího poměru cena výkon. Určení je hobby dílna, sem tam, polička, prkno, ale rád bych i třeba nějakou skříňku a tak. Baví mně práce se dřevem a jako strojař jsem, za co se mi všichni smějí, nevím proč, dost posedlý přesností. Hlavně už mne mně moc nebaví otrhané dřevo, nepřesné úhly a tak (no koho by to bavilo že). Takže zadání je značně kompliované. Rád bych si k pile vyrobil i stůl pro řezání.

Zatím posuzuji BOSCH PTS 10, Makita MLT100, DeWalt DW745...
a nebo to je kanon na vrabce a jít ke značkám jako Einhell, Scheppach...?
Všem předem děkuji za názor.

Jakou vybrat stolní okružní pilu
Jakou vybrat stolní okružní pilu #2
Jakou vybrat stolní okružní pilu #3

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Einhell nedoporučuj v žádném případě (vlastní zkušenost s ruční okružní pilou), nekvalitní motory, po druhé opravě vráceny peníze, uřezáno v obou případech cca 1,5m lišty tloušťky 25mm...dále horkovzdušná pistole, nikdy více...Scheppach je Čína, ale hoblovka této značky příjemně překvapila, nevím, jak další výrobky... motory mají dobré, mechanické díly (hlavně ložiska) odpovídají ceně...zbytek u hoblovky "drží"...jedná se o tuto mall.cz/... mám i pár výrobků "kanon na vrabce", ale nelituji, nejsou s nimi žádné problémy...

hodnocení

0x

DeWalt DW745

já mám nějaky nářadí od dewaltu a jsem spokojenej já bych volil opět dewalt

hodnocení

0x
Podle mne chybí údaj o velikosti kutilovy dílny.
Pokud je dost velká, volil bych pilu s vlastním podstavcem. Většinou má podstatně větší stůl, případně ještě s rozšířením.
Jinak preferuji tu Bosch pilu, má vlevo pohyblivou část, vozík.
Podélné paralelní pravítko je upínané vpředu i vzadu, neuhýbá při řezu.
Slušně velký kotouč, dostatečný prořez, možné jednoduché nahrazení bočního rozšíření a zadního prodloužení většími vlastními nadstavci.
Zřejmě k němu bude třeba vyrobit podstavec, protože při položení na stůl okolo 80 cm bude na práci pila vysoko.
doplněno 31.10.15 06:12: U truhlařiny, zvláště nábytkové, i milimetrová odchylka je dost vidět! Hlavně na delších spojích či hranách.
Hodně záleží na vůli v pojezdu, tuhosti pravítek,dorazu, to je ale dané konstrukcí stroje. Některé nedostatky se dají kutilsky opravit, upravit.
Na přítlak a vedení materiálu mají vliv hlavně ruce a myslení, zkušenost a praxe.

hodnocení

0x

Jakmáš velkou dílnu, co s tím chceš vlastně dělat? Pokud jsi posedlý přesností, tak nevím nevím. Dělat se s tím dá, i s nějakou normální přesností, Ovšem, co to je, posedlý přesností? Jak velkou přesností? Přesněji než na milimetr s tím nic neuděláš.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]