Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rosení kotle v přikládací šachtě

Od: cechacek* odpovědí: 3 změna:

Kotel H 420 EKO třetí emisní třídy, rosí v přikládací šachtě, kouřovod 130 mm, jedno koleno 2 metry mírně stoupající do komína, komín výška 8 metrů, průměr průduchu 200 mm, výška komína přesahuje 1 metr nad budovu, samotně stojící objekt v údolí převládají severozápadní větry. Uhlí ořech, kostka ledvické zakoupeno v červenci skladováno pod přístřeškem, dřevo na zatápku suché. Kotel se roztopí na požadovanou teplotu, dle návodu velmí mírně pootevřen primární vzduch, poté dle označení otevřen sekundární vzduch, provozní teplota udržována na 70-90 stupňů, večer ukončeno, ráno zatopeno, pravidelně vymetáno dle doporučení za 4 dny. Z komína se nekouří mírně 5 minut po zatopení, ekologové jsou spokojeni. Starý kotel zakouřil po zatopení 10-15 minut, poté nikoliv a nerosil. Kde hledat příčinu, děkuji za případnou radu.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

luha*
hodnocení

0x

Pokud přes tu přikládací šachtu neproudí do kamen žádný vzduch, tak se v ní sráží voda ze spalin (vzniká spalováním uhlovodíků). Umožňuje-li to kostrukce kotle, tak některou část vzduchu nahraďte vzduchem přes šachtu.

sanyo*

Nemám tento kotel, neumím také dost dobře proto poradit, ale na druhou stranu, zkuste třeba tady...Zde nejlépe budete hledat otázky na vaše odpovědi, a nejen vaše.. Jen zase doufám, že mne admin neklepne přes prsty, popř. mne odsud vyhodí, že jsem zase poradil konkurenční forum..na problematiku vytápění - od A až do Z. Naučte se vy i ostatní zde hledat a pohybovat - stačí si kliknout na titulní stranu energoportal a ocitnete se na hlavní desce..a můžete hledat a číst.

Osobně bych spatřoval jednu z příčin v tom, že máte poddimenzovanou rouru z kotle do komínu, neboť se mi zdá, že 13 cm jen fakt málo.. A zároveň doufám, že nemáte tuto rouru zuženou proti originálu.., pokud ano - je to všechno špatně !

energoportal.cz/...

cechacek*
hodnocení

Sanyo díky za radu, odvod spalin je orginál 13 cm, doporučený energoportál je vynikající, ale tento typ kotle tam ještě není, je to poslední model vyráběn velmi krátkou dobu, ovšem dočetl jsem se tam zajímavé věci a tento kotel budu po 5 letech měnit, přejdu na emisní třídu 5 nebo 6, je možné, že to bude jenom papírově jako u výrobce VW. Jinak mi kominík doporučil zkrátit vývod od kotle na 1 metr, provedl jsem, řádně vymeten komín, kouřovody, změřena vlchkost dřeva 10%, uhlí 8%, kotel stále rosí. Možná časem přejdu na šišky a chrastí, poněvadž již je zde uhlí na pořadník, pak bude na příděl a později možná na lékařský předpis, jenom kladně uklidňuje, že bylo nerostné bohatsví OKD a Svč. doly prodány do poctivých a pracovitých rukou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]