Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu jak postupovat při renovaci prosklených, ze 2/3sklo, interierových dveří pomocí samolepící tapety.Prosím podrobnější popis, návod, jak postupovat při lepení.
Pokud myslíš otapetovat jen dřevěné plochy,postup je následující:
Kup tapetu,určenou pro tapetování dveří,je avizovaná jako DC-FIX - DOOR.Tato tapeta je balena ve formátu 205 x 92 cm a je vyrobena ve dvojnásobné tloušťce folie,než běžné tapety.Tím je také méně náchylná proti poškození a lépe se s ní pracuje.Plocha dveří musí být hladká a bez poškození.Pokud jsou v ní vrypy,nebo odloupnutá barva,je nutné je překytovat a přebrousit.Před lepením dveře houbou namočíme a nalepíme připravené pruhy tapety.Přes okraje přehneme a zajistíme akryl tmelem.Pro zastřižení rohů potřebujeme velmi ostré nůžky.
JABRAKA
Vysadit, odlištovat, vysadit sklo. Prohlédnout, případně přetmelit a přebrousit, ono se to nezdá, ale vše je pod tím vidět a pak nalepit tapetu. Zalištovat a zasklít. Otázka, co s těmi lištami. Dát zpátky původní bez úpravy, nic moc.
díky,za odpověď, jen ještě jeden dotaz, když vysadím sklo, odlištuji, mohu nalepit tapetu v kuse, nebo je lepší po pásech?
Odlištovat a vysazovat sklo nemusíš.Jen si můžeš přidělat fůru práce.Tuto práci jsem dělal hodněkrát,když jsem zpočátku se pokoušel odstranit sklo,podařilo se mi ho i rozbít.Lišty,pokud jsou plastové,se tam klidně mohou nechat.Tapeta se nechá s přesahem a snadno se ořízne ostrým nožem podle lišty.Tapetu nastříhej,nebo nařež ostrým nožem na jednotlivé pruhy .V kuse se obvykle nepodaří nalepit.-Dveře se velmi dobře nalepí na místě,není je potřeba vysazovat.
JB
Není to odpověď na vaši otázku, jen úvaha. Vzhledem k ceně tapety, 800 korun oboustranně, ceny za nové lišty, jejich natření a řezání a práci s kytem a broušením, bych doporučil - nové dveře. Ty nejlevnější stojí okolo patnácti set a nehrozí, že to nalepíte špatně a budete se na to muset dívat. A budou nové. Záleží ovšem, kolik dveří by to bylo. U jedněch, dvou bych neblbnul a prostě koupil nové.
Asi půl roku jsem se živila lepením nápisů ze samolepicích tapet na velké plochy. Je obtížné začátek tapety položit úplně přesně tak, aby konec lícoval a nepřesahoval. Také bublinky bývají problémem. Měli jsme takovou vychytávku: Dokonale očištěnou plochu, bez jediného smítka, jsme maličko navlhčili jarovou vodou a pak na tu vlhkou plochu jsme tapetu po částech pokládali a gumovým válečkem fixovali. Ten váleček není nutný, stačí vyždímaný hadr. Vytlačí vodu i s bublinami. Nesmí se odprostředka, ale postupně, jeden drží od plochy a pomalu přibližuje podle toho, jak válečkem ten druhý, stačí pracovat. Víte, že existují firmy, které renovují dveře profesionálně, zafoliováním?
Jojo, podklad navlhčit jarovou vodou. Je potom snadné znovu tapetu nadzvednout, když se shrnuje nebo je tam bublina a pokládat ji lépe. Ze suchého podkladu se to musí rvát. Mnohdy i s kousky podkladu. Tím válečkem nebo hadrem se přebytek vody vytlačil a zbytek vyschnul. Takhle jsme dělali i vývěsní štíty nad obchody.
Babi - rozumím tomu dobře, že jste samolepící tapetu kladli na navlhčený povrch? To by mě nenapadlo! Vyzkouším!
Je to stejne jako lepeni folie na okno. Take ne navlhcuje jarovou vodou. S tou vodou opatrne, at to neni "naslehane". Po tom, co jsem olepil nase stresni okna jsem premyslel, ze priste vezmu nejaky nepenivy saponat, ne jar. Na skle je ta pena malinko videt. Pod nepruhlednou folii si asi nemusite lamat hlavu
Samolepicí tapety bych nedoporučoval, jak to na povrch plácnete, tak se s tím už moc dělat nedá, leda urvat. Jsou vliesové tapety, omyvatalné, doporučené lepidlo se nanáší jen na lepený povrch. Je možné s tapetou po přilepení hýbat, tedy "vycentrovat" a taky vytlačit případné bubliny. Bohužel jsou k mání jen po 10 m rolích, ale snad se nabídnou i jiná využití. Já jsem s tím třeba překryl popraskané tabulky skla na nábytku po stěhování a výsledek byl esteticky překvapivý. Záleží jen na dekoru a vkusu.
Přesně tyhle doma máme na stěně i na dveřích a jsou moc pěkné a žádné sklo jsme ze dveří nevyndávali,jde o to,dobře to vyměřit a nastříhat.
Sundat sklo a lišty, dveře musí být hladké, jinak přebrus nebo zatmel.
Dám si je na ležato na zem, lépe se to dělá ve dvou, začíná se od vrchu, tapetu rozložíš přesně tak, aby na dveře pasovala, pak jii zatížíš, třeba tím, že si na to klekneš, vrch otočíš a odlepíš nahoře pruh cca 2cm spodního papíru, přilepíš opatrně ty 2 cm tapety, vžda odprostřed a jemným hadříkem potíráš do kraje.
Pak ještě zkontroluj, že tapeta na celé dveře sedí a nepohla se ti. Potom vemeš ten spodní papír a pomalu ho táhneš dolů, ne uprostřed, ale držíš ho za rohy, aby se to táhlo rovnoměrně, druhý člověk tře hadříkem a přilepuje ji, od středu ke kraji. Případné bublinky ihned rozetřít, nebo pak propíchnoout jehlou a rozetřít.
Je to ale drbačka, tapeta také není levná. Pak zahnout rohy, vyřezat sklo a zalištovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.