Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Led zarovky vs trafo 12v

Od: ivoivo odpovědí: 8 změna:
Dobry den, mam ve strope bodovky halogen mr 16 3 kusy do jednoho trafa, vse funguje. Ale ted jsem si poridil led zarovky a nevim co si mam myslet. Kdyz zapojim jednu led a dve halogeny, sviti led slabe. Kdyz zapojim dve ledky a jeden halogen, sviti uz ledky dobre a kdyz zapoji vsechny tri ledky, tak je konec. Jen to problikne a nic. Muzete mi napsat cim to je? U ledek je napsano na 12v AC\DC, tak nevim kde je chyba.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Napiš co máš přesně za zdroj, jaký výkon té hologenky a výkon LED. Nezapojuješ to sériově nebo sérioparalelně?!

ivoivo
hodnocení

Je to zapojeno od trafa k jedne bodovce a od te bodovky k dalsi a pak posledni treti. Takze za sebou - z trafa jen jeden vystup na prvni bodovku. Vykon halogen je 35w a led 3x3w takze 9w. Trafo znacky paulmann, blize zatim nevim.
ivoivo
hodnocení

Tady je to trafo 60.cz/... ale pisi tam pro pouziti zdroju od 20w do 105w. To by me nenapadlo resit.
Musíš zajistit odběr min 20W, jinak trafo nedá. Taky jsem to zjistil, že nemůžu vyměnit 2x20w halogeny za 2x6W ledky. Tak jsem dal jeden halogen a jednu led. :)
Ovšem je divný, že jedna led a dvě halogenky nesvítí dobře. Že nesvítí jen 3 ledky je jasné.

nikdo*
hodnocení

0x

Neznám ten typ na obrázku, ale většina zdrojů pro halogenky potřebuje pro správnou činnost nějakou minimální zátěž. A ta bude při připojení samotných LED světlech příliš malá. A nejsou náhodou ty zdroje pro halogeny střídavé? Pro LED potřebujete stejnosměrný výstup.

doplněno 26.10.15 22:28:

Skoro na sto procent budou ty zdroje mít střídavý výstup. Jsou označeny jako trafo, nikoliv zdroj stejnosměrného napětí.

Píše údaj z LED, 12 V DC/AC, takže klidně i na střídavý proud.

luha*
hodnocení

0x

Když máš trafo 12V, tak nemohou být zapojeny žárovky 12V za sebou (sériově), ale určitě vedle sebe (paralelně).

hodnocení

0x

Už tu něco zaznělo, nicméně mám dvě poznámky:

1. Napájecí zdroj pro halogenky nemusí být nutně střídavý, navíc přímé LED náhrady žárovek, např. s paticí G4 si dokáží poradit se střídavým zdrojem.

2. Problém je ovšem v tom, že - jak už zaznělo - zdroj pro halogeny potřebuje minimální zátěž, což po náhradě LED není splněno. Dále důrazně doporučuji výměnu stávajícího zdroje (navíc, když nefunguje s LED vůbec) za zdroj určený pro LED, a to proto, že zdroj pro halogeny tvoří na výstupu špičky, které LEDky likvidují.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]