Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohu se odstěhovat v nezletilosti?

Od: anonymka120201* odpovědí: 18 změna:

Brzo mi bude 15 let a chtěla jsem se zeptat jestli je možné, abych se odstěhovala od rodičů?

S tátou si rozumím a mám ho ráda, ale matku nemůžu vystát.

Přestěhovala bych se jen o dům dál ke strejdovi.

Předem děkuji za odpověď .

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

slečno bohužel vás zklamu ale nemůžete jelikož jsou za vás vaši rodiče odpovědni až do vaši zletilosti

hodnocení

1x

No tak já jednoho takového znám - se odstěhoval v cca 16ti letech, vlastně utekl... Našli ho v Praze za dva roky... když prodal vše možné, prodával sebe. Dnes je tomu cca 10 let, viděl jsem ho před půl rokem na svatbě jeho sestry. Vypadá o 50 let starší, nemůže se vrátit k rodičům prý kvůli dluhům nefinančních společností.. notorik, narkoman, bezdomovec...

Možná mám někde doma jejich fotku ... vypadá jako otec svého otce.

hodnocení

1x

A napadlo Vás, jak by to pravděpodobně Vaše rodiče mrzelo? To, že nemůžete matku vystát, bohužel, patří k Vašemu věku. Časem třeba pochopíte, že na jejích výhradách vůči Vám měla třeba pravdu... Protože předpokládám, že po Vás něco chce, chce, abyste dodržovala nějaká pravidla, a Vám se nechce... A proto ji "nemůžete vystát". Předpokládáte, že si u strýčka budete moci dělat co chcete. Možná by to tak ze začátku bylo. Ale časem by i on chtěl, abyste dodržovala nějaká pravidla, koneckonců Vám ještě není ani 15,.

Víte, život je o kompromisech a dodržování pravidel. Až budete v nějakém zaměstnání, také třeba budete mít šéfa, kterého nebudete moci vystát. A budete to muset vydržet, pokud si tu práci budete chtít udržet. A budete muset dodržovat JEHO pravidla. Takže zůstaňte doma, a trénujte :) V životě se Vám to bude hodit :)

doplněno 25.10.15 16:32:

Pokud Vás otec má rád a rozumíte si s ním, tak proč si nepromluvíte s ním? Řekněte mu, co Vás trápí, co Vám matka říká... Pokud je tomu tak, třeba by jí domluvil. Třeba má Vaše matka nějaké své trápení, a nezvládá to. Pak by Vám opravdu měl pomoci otec. Nevím, z jaké strany je Vás strýc. Pokud z otcovy strany, tak by to mohl s ním domluvit a Vy u strýce bydlet neoficiálně.

uska*
hodnocení

1x

Mohu se odstěhovat v nezletilosti?

To se ptáš nás? Neměla by jsi se zeptat rodičů? Odstěhuj se, třeba za dva dny tě dovedou zpět policajti a nebo také ne. Třeba rodiče budou rádi, že se tě zbavili a konečně bude doma klid. Zeptala jsi se strejdy, zda tě bude živit? Nebo máš jiný zdroj obživy? Co když strejda bude stíhán za únos či zneužívání? V každém případě rozhádáš celou rodinu.

Mám jiný návrh. Běž na sociálku, sděl jim, že doma nechceš být a zažádej o umístění do dětského domova.

anonymka

Myslíte si, že by nějaké dítě chtělo jít dobrovolně do dětského domova, když jí strejda nabídl, že může žít u něj?

cicko*
hodnocení

1x

ANO, možné to je, avšak jen se svolením soudu a ke strýci jedině v případě, že provozuje diagnostický ústav pro děti a mládež.

roman68*

Proč do toho tahat soud? pokud strýc a otec souhlasí? klidně může být přes týden u strýce a domů-kvůli formalitám zajít jen na víkend!

určitě lepší než zažívat to peklo-zvláště pokud si rodiče neumějí vyřešit svoje vlastní vztahové problémy!

vše je o dohodě a nevidím důvod do všeho tahatstátní instituce !

To není tak jednoduché.

Kdo bude psát omluvenky?

Když se něco stane ve škole, komu škola bude volat? Kdo bude chodit na třídní schůzky?

Když se něco stane venku, komu bude volat nemocnice? A co se bude dít, až se dozví, že "u nás naše dítě už rok nebydlí a nevíme, kde je a co dělá"?

A určitě je tam více aspektů, které se mi teď nevybavují.

Domnívám se, že pokud je strýc způsobilý k výchově mladistvého (není závislý, má příjem, nežije v bídě, má pokoj navíc atd.) a pokud s tím oba rodiče i dítě souhlasí, tak je to pouhá formalita a je lepší to mít podchycené soudem.

doplněno 06.12.15 19:38:

A kde berete jistotu, že bude v tak těsném vztahu s rodiči i po přestěhování? Že spolu budou komunikovat? Že se rodiče budou starat a potomek se jim nebude vyhýbat?

roman68*

bude bydlet u svého strýce v podstatě v blízkosti svého "oficiálního" bydliště...stále v tom nevidím problém!

pokud s tím bude jeden z rodičů souhlasit - je to snad možné řešit uvnitř rodiny a není třeba do toho tahat stát ! když bude potřebovat podespat úkol - tak si odskočí k "sousedům" a otec ji jistě rád podepíše..a taky nevím, proč by dále nemohli daále plnit svoji "roli"..jen s tím, že dcera prostě nespí doma , ale u nejbližšího příbuzného !

to je to samé jako by bydleli ve velkém domě a dcera by se odstěhovala do "vlastního" bytu o patro výše, samozřejmě rodiče by se o ní dále mohli starat a mohli ba se vzájemně navštěvovat...

ale prostě by byli s matkou "od sebe" a dcera by nemusela courat někde po ulicích jen kvůli peklu, které si doma s matkou zažívá

cicko*

No a co když s tím druhý rodič souhlasit nebude? Je znát, že sice máte snahu, ale chybí jak právní vědomí, tak i životní zkušenosti.

anonymka120201*
hodnocení

Ono to právě není o pravidlech.

Matka mi sama naznačuje, že mě nemá ráda. (nadává mi a tolikrát i řekla, že se mám odstěhovat)

Zatím se to snažím tady to všechno snášet, ale už mi je z toho všeho zle.

Sem tu jen kvůli taťkovi a bráchovi, sestra je naočkovaná matkou.

Zajisté ti říká " když se ti to nelíbí, tak se zbal a odstěhuj se" ... a říká ti to v době, kdy ty takzvaně držkuješ, že nevyneseš odpadky, neumeješ po sobě vanu, případně něco podobného, že? Ty máš nyní pocit, že se po tobě stále jen něco chce (pomáhat doma, učit se, být včas doma,...), že ti matka nerozumí, nemůžeš si dělat sama co chceš. Mohu tě ujistit, že v tvém věku se to zdá skoro všem. Až jednou dospěješ a budeš mít sama dceru, tak budeš s úsměvem vzpomínat.

Jak máš staré sourozence, že oni nemají stejný problém?

hodnocení

0x

Uteč, zatím se ještě za to nekamenuje !

jenda2*
hodnocení

0x

A jistě to není jen tak. Asi vypádíte pěkné skopičiny, když je vaše matka z vás na nervy. Věc má vždy dvě strany.

Ještě před 2. světovou válkou by vás doma zmlátili tak, že by vás srandičky ze samostatností přešly hned.

Strýc není zákonný zástupce. Přestěhovat se tedy nemůžete. Vhodnější by bylo se zamyslet nad svou sebestředností a bude to mnohem lepší !

roman68*
hodnocení

0x

Zdravím,

to je podivné..pokud otec za vámi stojí a přitom s matkou si nerozumíte? To je také mezi rodiči nějaký problém?

já osobně v přestěhování problém nevidím...pokud s tím souhlasí strýc i otec..pak co může matka dělat? když už to tedy nejde jinak a je to jen o pár domů dál...

prostě se to může brát také jako dočasné ubytování-jako třeba bydlení na internátě...

R.

uska*

Už vidím jak otec se radostně vzdá úlevy na dani + přídavky na nezletilé dítě z důvodu, že s ním nesdílí společnu domácnost. A přitom bude platit strýci něco jako alimenty na stravu, bydlení atd své dcery.

buss
hodnocení

0x

No to jste jí tedy poradili, řešíte věci, na které se neptá.
Ano, můžeš se odstěhovat pokud to někdo nepráskne, nezjistí OSPOD (sociálka). Ono jde spíše o útěk, než odstěhování.

Zato tvoje rada je kvalitní - vlastně návod k útěku :(.

NE - v době nezletilosti se bez souhlasu rodičů nikam stěhovat nemůžeš. Do 18 let za tebe zodpovídají rodiče, takže jakékoliv stěhování (i na internát) pouze s jejich svolením.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]