Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak připojit pokojový termostat

Od: suzymon® odpovědí: 26 změna:

Zdravím. Musím si vyměnit pokojový termostat. Dnes mi sem přijde jeden známý od kamarádky ho připojit. Elektrikáře jsem na tuto práci nesehnala. Není to pro ně kšeft. Ten kluk už tady byl, ale moc tomu nerozuměl. Řekl, že si to musí napřed nastudovat. Nevěděl jak termostat napojit. U toho termostatu je návod, ale já tomu také nerozumím. Posílám fotky, jestli by mi někdo mohl říci kam ty drátky připojit. V mém starém termostatu jsou jen tři dráty pod svorkama, ale v tom novém ty "střeva" vypadají jinak. Tak abych tady ještě nevyhořela. Děkuji za pomoc.

doplněno 25.10.15 08:15:

První fotka je starý termostat Rego. Ty dvě další fotky jsou od nového termostatu Sygonix .

Jak připojit pokojový termostat
Jak připojit pokojový termostat #2
Jak připojit pokojový termostat #3

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

A ještě jednu otázku. Nový termostat má trochu jiné rozměry a dírky k našroubování na zeď jsou jinde. Dost se obávám, že budu muset vrtat jiné ďourky a že se trefím do nějakých drátů. Jinak by to možná šlo i našroubovat do starých dírek, ale termostat by byl naštorc. Vadilo by to?

Jak připojit pokojový termostat #4

host*
hodnocení

0x

Nejdůležitější ze všeho je BEZPEČNOST: od kotle (nebo od přívodu od sítě) zřejmě do termostatu vedou dráty, na kterých může být nebezpečné dotykové napětí, tedy síťové napětí, protože pokojový termostat je spínač, podobně jako vypínač pro světlo v místnosti. Taky do vypínače jdou dráty pod napětím, které se vypínačem sepne. Podobně v termostatu, jenomže tam se spínač spíná (nebo rozepíná) podle teploty v místnosti, která ohřívá čidlo uvnitře termostatu.

Podle vaší druhé fotografie je napětí do kotle přiváděné zřejmě přes tento termostat, protože tam jsou svorky pro přívod síťového napětí 230 V~ L (fáze), N (neutrální vodič) a pak tam jsou svorky přepínače COM (common - společná), NC (normally closed) - normálně, v klidu sepnutá, při aktivaci přepínače se rozepne, je to rozepínací kontakt vůči společnému COM a NO (normally open) - normálně, v klidu otevřená, rozpenutá, při aktivaci přepínače se sepne, je to spínací kontakt vúči společnému COM.

Tohle by vám fakt měl udělat kvalifikovaný elektrikář. Vydělá si korunu a vy budete mít zaručeno, že práci provedl odborník.

hodnocení

Hoste, a Vy si myslíte, že bych to raději nedala elektrikáři? Vždyť to nahoře píšu. Už měsíc hledám elektrikáře a bez úspěchu. Když na číslo které seženu zavolám a vysvětlím o co mi jde, odpověď zní: "Tohle já nedělám, nezlobte se." Tak co mám dělat. Samozřejmě, že bych napřed shodila hlavní jistič, než by se v tom začalo hrabat. A ano, to mi dělá právě starosti, ten termostat je napojen přímo do proudu a kotle, který spíná, není na baterie. Mám opravdu strach, že to nezvládneme. *nevi*

A tomuhle klukovi samozřejmě také zaplatím, nechci to zadarmo.

host*

suzymon: děláte dobře, že před prací vypnete jistič a že máte jisté obavy z provedení. Elektrikář by nejdříve zjistil, jestli se kotel spíná jako obvykle spínacími kontakty, takže by byl zapojený především společný COM (common) a spínací kontakt, který je v klidu rozepnutý, otevřený, open, tedy NO.

No a když je do termostatu připojený přívod od sítě, elektrikář by fázovou zkoušečkou zjistil, na kterém drátu je fáze a tu by připojil na příslušnou svorku, na vašem obrázku by to byla zřejmě L (live-živý) a druhý přívod, neutrální, lidově nulák, by připojil na svorku N (neutral)

Termostat je v podstatě přepínač, který se používá většinou jako spínač, který sepne kontakty, když se v místnosti ochladí a tím uzavře obvody pro zapnutí kotle.

hodnocení

Hoste, děkuji! Opíši si daný postup na papír. Ten kluk zkoušečku má, to vím, protože mi tady odpojoval el. spirálu z trouby a zkoušel, jestli je spálená. Tak to snad zvládneme.

doplněno 25.10.15 09:30:

A ještě. Těmi kontkty se kotel určitě spíná, jinak by mi to tady netopilo. Starým termostatem jsem doposavad sama kotel spínala tím, že jsem z 0 dala páčku na I a pak nastavila požadovanou teplotu na termostatu a kotel pracoval podle pokynů termostatu. Když jsem šla spát, snižovala jsem teplotu v místnosti tím, že jsem snížila stupně zase na tom termostatu a kotel přes noc tolik netopil. Ráno stačilo pootočit kolečkem termostatu na vyšší teplotu a kotel se sám sepnul a nahříval.

doktpr365*
hodnocení

0x

Nový termostat připojte na svorky COM a NO.

hodnocení

To je trochu zvláštní odpověď. Jsou tam TŘI dráty, co s tím třetím? A které dráty konkrétně připojit na ty svorky COM a NO?. Tohle je dost nebezpečná odpověď. Kdybych nebyla soudná a poslechla Vás, tak bych si tady mohla způsobit pěkný mazec.

doktpr365*

Ten žlutozelený se nebude připojovat.

hodnocení

A proč ne? Není to uzemění? Když je tam připojený teď, proč by nemusel být připojený do nového termostatu, zvláště když je tam svorek víc než v tom starém?

doktpr365*

Protože v termostatu na něj není svorka.

host*

Právě proto by to měl zapojovat kvalifikovaný odborník, elektrikář, který zjistí, kam který drát vede, jak už jsem psal v prvním příspěvku. Ve druhém pouze vysvětluji, jak zřejmě by váš termostat mohl pracovat. Pokud je napájený, jde do něj síťový přívod, fáze a už to je pro laika nebezpečné a neměl by na to sahat. Další vodič by zřejmě měl být neutrální, lidově nulák a jak to tak vypadá, je možná (to musí zjistit elektrikář) společný i pro společnou svorku spínače, tedy s COM. Další vodič by pak mohl být připojený na druhém konci ke kotli a tím by se ze spínacího kontaktu (NO) přivádělo napětí pro ovládání kotle.

Podobně to bývá zapojené v různých čidlech napájených ze sítě, například lampa s pohybovým čidlem na chodbě nebo zahradě, kde čidlo není napájené z baterie, ale z sítě a svými spínacími kontakty na danou dobu rozsvítí světlo. Tam bývají také tři svorky. K čidlům i k vašemu termostatu je návod se schématem zapojení a pokyny pro instalaci a montáž. To by mělo kvalifikovanému odborníkovi stačit.

Hlavně je třeba si důkladně prostudovat návod a raději si to několikrát rozmyslet a pak bezpečně a správně zapojit, což právě správně děláte.

doplněno 25.10.15 09:37:

Tři dráty do starého termostatu, nový termostat má podle popisu svorek zřejmě oddělenou napájecí část - přívod od sítě, tedy fázi L (live) a neutrální vodič N (neutral), lidové nulák a spínací část, tedy vývody od kontaktů - od společného COM a spínacího, v klidu rozepnutého, otevřeného NO a nebo pro jiné účely rozpínacího, v klidu sepnutého NC (closed).

hodnocení

Ano, právě jsem se chystala odepsat. Naštěstí mám podrobný návod. Já tomu nerozumím, ale je to jak píšete. Ještě bych se chtěla zeptat, co to je ta polarita. Píší, "následně upevněte dva dráty externího senzoru k úchytům. Polarita přitom nehraje žádnou roli."

Pak tady je: Napájecí kabel připojte ke konektorům " L" (fáze´= hnědý kabel) a "N! (neutrální drát = modrý kabel)

Napájecí kabel topného tělesa připojte k šroubovým svorkám "NO", "COM" NEBO "NC" . Relé pracuje bez potenciálu. A co to teda znamená to "nebo"? To jsou dvě možnosti ze kterých si mám vybrat a já nevím dle čeho mám vybírat.

NC - normálně uzavřený kontakt(vypínací kontakt) ve stavu nečinnosti je kontakt uzavřený.

NO - Normálně otevřený kontakt (spínací kontqakt) ve stavu nečinnosti je kontakt otevřený

COM - prostřední kontakt

doplněno 25.10.15 10:11:

Takže by to bylo asi tak, jak píše doktrpr. Musí to být zapojeno do NO - normálně otevřený kontakt i ve stavu nečinnosti, aby mohl dát signál k sepnutí tomu "COM", což je prostřední kontakt, ve kterém jsou asi spojeny obě možnosti. Kdyby se to zapojilo na to "NC" nefungovalo by to automaticky. Musela bych to asi spínat jiným způsobem. Rozumím tomu aklespoň trochu? Já to musím napřed pochopit, aby mi to nějak v hlavě štymovalo.

host*

Pro spínání se obvykle používají spínací kontakty, stejně jako ve vypínači na zdi pro světlo. Tedy společný COM a spínací kontakt NO.

Někde se používá i rozpínací kontakt NC. Například u schodišťových vypínačů, kde jedním vypínačem na začátku chodby nebo u schodů se rozsvítí a na druhém konci chodby se druhým vypínačem zhasne.

Podobně se i u termostatů zřejmě používají jak spínací kontakty COM a NO, tak se dá použít i COM a NC. V případě, že se má kotel zapínat sepnutím kontaktů termostatu, použije se COM a NO, což může být pravděpodobně váš případ.

host*

suzymon: obdiv, postupujete systematicky a logicky. V českém překladu návodu k obsluze není o zapojení ke kotli nic jiného, než popis kontaktů, teď je třeba ještě termostat připojit k drátům, které k němu vedou, což je logické a není to žádná spásná rada...

hodnocení

0x
Starý Rego spínal fázi, a ten nulák potřeboval jen pro noční pokles a tepelnou stabilizaci. V bimetalu je vložený odpor, který vytvořil referenční teplotu.
V novém termostatu jsou svorky L a N, co by se dalo považovat za přívod napětí. Bohužel, nemáme schéma. Com, NO a NC jsou na spínání, resp. přepínání, já bych přívod fáze dal na Com a odchod ke kotli na NO.
Ovšem ten termostat pro svoji funkci potřebuje napájení ze sítě. Takže i nulák.
Proto podporuji rady přede mnou, volej elektrikáře. Pro něj to bude jednoduché, připojit a propojit.
Pro laika nebezpečné.
Doplnění typu termostatu, teda číslíčka ze štítku na zadní straně, třeba Sygonix tx1 33983R a pod. by pomohlo. Nebo aspoň má kromě kolečka i displej?
Má v dokumentaci i schéma zapojení?
doktpr365*
hodnocení

Děkuji, já to vyfotila a nemůžu to najít. *bzum* Je to přesně on.

pcmani*

svorky L N jsou určeny k napájení termostatu kde L je fáze a N je nula. na com a NO se připojí ovládání kotle kdy termostat spíná je li teplota v místnosti nižší než která je nastavena na termostatu při připojení NC je to přesně na opak a termostat spíná je li teplota vyžší než na termostatu kabely je nutno změřit ještě se zeptám jaký kotel budete k termostatu připojovat čistě teoreticky: je spínaná fáze tudíž tu najít zapojit na L ktere se prosvorkuje s com na N se zapojí nulák je to kabel měřitelný s fází a na NO připojíme odvod ke kotli ale jak sem psal je to nutno změřit a samozřejmě dbejte bezpečnosti elektřina zabíjí a připojovat ji smí pouze osoba s příslušnou kvalifikací

hodnocení

Pcmani, je to elektrokotel Rejnok Protherm 9 - 24 K v11, v12. Než jsem termostat koupila, napřed jsem jsem zaslala prodejci - technikovi otázku, zdali mohu tento termostat k tomuto kotli připojit. A pokud by to možné nebylo, aby mi doporučil jiný typ. Odepsal mi, že je tento termostat plně kompatibilní s mým eklektrokotlem. A pak jsem ho teprve objednala. Oni všichni, se kterými jsem mluvila, říkali, že připojení termostatu není žádná věda. A jak se ukazuje, tak to vědou začne být v momentě, kdy se to má skutečně realizovat v praxi. Ona je totiž jedna věc teorie, kdy se o všem pouze mluví a pak přijde na řadu praxe, kdy se to má uvést do skutečného provozu. A nastanou komplikace s teorií. A odpověď, vždyť to jsou jenom dva dráty, se ukáží jako velice nedostatečná informace. I na tom samotném termostatu je napsáno "snadné připojení". Ono záleží na tom, jak pro koho.

pcmani*

nejjednoduší to bude tak jak sem to popsal i když by tam mělo být dovedeno napětí zvlášť, ale to by se musel měnit i kabel a znovu ho zapojit v kotli ale pokud je šikovný tak za 5minut není co dělat zasílám i schéma rejnoka protherm.cz/...

hodnocení

Pcmani, velice děkuji za odkaz, bude se mi určitě velice hodit do budoucna. Tak podrobný nebyl ani u toho kotle.

host*

No jo, podle fotografie se zřejmě jedná o pokojový termostat Pokojový termostat s LCD Sygonix tx.2 33988Q, 5 až 30 °C, bílá

Dokumentace se dá stáhnout podle odkazu z diskuze k výrobku na conrad.cz/... na www.produktinfo.c/...

hodnocení

Ano Hejkale já to vyfotím i to schéma a přepošlu Moc díky. Jinak je to termostat Sygonix s LCD tx.2 33

Suzuki, neposílej, kolegové našli.
Je to návodu dobře popsané, elektrikář nebo dobrý kutil to zvládne za chvilku. Než uvaříš kafe...
hodnocení

No já nevím Hejkale. Samozřejmě dám vědět. Ten kluk je prý hodně šikovný, ale já mám divný pocit.

hodnocení

Tak termostat je už připojený a zatím se nevyskytují žádné problémy. Budu vidět v delší praxi, jak to bude fungovat. Také se s ním musím obeznámit, tedy s jeho funkcí. Je jiný, než co jsem měla dříve. Tak ještě jednou všem děkuji za ochotu a pomoc, Suzy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]