Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nosnost v tahu závitové tyče o pevnosti 4.8

Od: dan1157 odpovědí: 12 změna:

Zdravím, nejsem odborník a chtěl bych se zeptat, kolik Kg v tahu( kolmě) unese běžná stavební závitová tyč M10( pevnost 4.8), na které je břemeno upevněno maticí( pevnost 8.8 -vím, že směrodatná je ta nížší hodnota z obou sešroubovaných komponenrů, ale takové mám doma :-D). Nepotřebuji vypisovat o nedostatečnosti informací apod. Myslím, že odborník dokáže lehce odpovědět bez okecávání. Díky za radu

Nosnost v tahu závitové tyče o pevnosti 4.8

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Tyč 4,8 by v extrémním případě mohla unést cca 1 až 1,5t (bez sebemenšího pohybu břemene, s žádnou rezervou, přesně v ose atd...)

rozhodně bych na to ale nespoléhal a navrhl k tomu nějaké zabezpečení

doplněno 23.10.15 22:28:

Pokud si stavíte nějaký lis, tak bych rozhodně použil silnější tyč a ještě 8.8

Když to uděláte z této slabé, tak i s nejmenší panenkou to bez problémů po pár použití natáhnete a tyče budou na výhoz.

dan1157
hodnocení

Díky za odpověď. Přesně to jsem měl na mysli

hodnocení

0x

Tak já to přece jen trochu okomentuju. To, co napsal @requied je svatá pravda (výpočtová). Pokud půjdeme do extrému a budeme zatěžovat až k destrukci, můžeme se taky dostat přes 2 tuny. Na druhou stranu neznám nikoho, kdo by s klidem pověsil 1 tunu na jednu závitovou tyč M10.

dan1157
hodnocení

Dyť jo, šlo mě o mezní hodnoty v ideální situaci...V mém případě jde o "rám" ze 4 tyčí spojujících 2 I-profily, přičemž mi stačí síla do zmíněné 1,5t...potřeboval jsem pouze informaci, z které můžu vycházet

ax8sulir

V případě, že tento prvek může ohrozit život či zdraví osob, tak bych volil dělení 10ti. Takže bych předpokládal trvalé zatížení max. 150kg.

dan1157
hodnocení

Jde o přípravek do dílny ( na ponk). Onu sílu nebude působit nic visícího, ale hydraulická panenka.

Znovu opakuji, že jsem potřeboval vědět tabulkovou hodnotu zmíněné tyče s maticí, abych se měl od čeho odpíchnout...

koko*
hodnocení

0x

jestli máte na mysli závitovou tyč koupenou v kovomatu a podobně tak ji zahodte a kupte pořádnou tyč z lepšího materialu.Obchodníci v obchodech totiž prodávají v obchodech jen závitové tyče z podřadného materiálu tedy 4.8.,aby nakoupily zboží co nejlevněji a pak draze prodali lidem,kteří neví,že se dělají tyče i z lepšího,pevnějšího materialu.Tyto tyče z pevnější oceli jsou označeny na koncích žlutou barvou a jsou k dostání v prodejnách,které prodávají jen spojovací materiál,šrouby.Kdežto tyče v obyčejných kovomatech nemají označení žádné,protože je to aušus.

ctenar*
hodnocení

0x

Nerozumim tomu, ale selskym rozumum do toho budu dloubat a treba se take neco dozvim od profesionalnich strojaru *tanec*:

4.8: "4" znamena pevnost v tahu 400MPa = 400 milionu N/m2 = 40 milionu kg/m2 = 40 tisic tun/m2

prumer M10 je rekneme 9mm, tedy plocha 6,4.10-5 m2, ktere odpovida 2,5 tuny.

To je mez pretrzeni. Ocel zacne tect ("nevratne se protahovat") od 80% (to je ta "8" v 4.8) teto hodnoty, neboli 2 tuny.

Vsechny tahy ve smeru tyce, jak uz pise @requied .

Jako lajkovi mi vzdy pripadalo, ze tato vaha by strhla vsechny zavity na bezne matce a "oholila" by i tyc.

Asi bych pouzil jemny zavit a mnoho matek (oba snad udajne prispivaji k vetsi pevnosti zavitu), ale jak pisi vyse, vubec tomu nerozumim. Rad si to necham vysvetlit od strojaru.

Udajne je take rozdil mezi tim, jak byl zavit na tyci vyroben - jestli byl vykovan(?) nebo vyvalcovan (tento je pry pevnejsi). *nevi*

doplněno 23.10.15 22:40:

Nez jsem svoji odpoved nadatloval, tak se tady objevilo dalsich 10 prispevku s vysvetlenimi.

pavels*

Označení pevnosti funguje trochu jinak :)

Z označení 4.8 se dají zjistit jak mez pevnosti = destrukce tak mez kluzu = mez kdy se začíná ocel plasticky tzn nevratně deformovat. Vypočet je jednoduchý.

4 x 8 a dodatečně x 10 = 320 MPa = je mez kluzu

400 je pak mez pevnosti. Je to vlastně první číslo x 100. U 8.8 je 640 mez kluzu, 800 mez pevnosti.

Každopádně konstrukce nemůže přejít přes mez kluzu.
Napětí v tahu je pak p = F / S a nesmí být větší než mez kluzu => F = p x S
Tedy pro naši tyč F = 320 x 8,5 * 8,5 * 3,14 / 4 = 18 149 N
To je hraniční hodnota. Používají se koeficienty bezpečnosti a minimálně se volí 1,3 takže cca 14 000 N = 1400 kg
Čím víc nebezpečná konstrukce z hlediska ohrožení zdraví tím větší kofouš a menší dovolená síla.
U domácího přípravku je to buřt. Pozor jen na to, že síla vyvozená utahováním matic jde do tun aniž by si to člověk uvědomil :) Ono tím jak se utahuje v malém stoupání dokáže člověk udělat hezkou sílu :)
Každopádně toto je čistý tah :) Pokud by síla šla ve směru tlaku je výpočet úplně stejný s jednou vyjímkou a to že se tyč může ohnout tzv na spor. Pro představu si zkuste takto zatížit nevařenou špagetu :) V závislosti na poměru délky a průměru dojde k prohnutí. Vždy se podle uložení musí najít kritický poměr kdy už pak přestává platit ta původní tahová rovnice.

doplněno 24.10.16 07:25:

Jo a ještě k maticím :)
Taky se mi to vždy zdálo neuvěřitelné :) Ale u matic se počítá dovolený tlak. Spočte se ta síla pak podle stejného vzorce -> p = F / S kde se za plochu dosadí mezikruží závitu. U desítky to je mezikruží 8,5 (nevím přesně tabulkovou hodnotu - je to malý průměr závitu) a 10 což je průměr tyče krát počet závitů. Matka M10 má 8 mm výšku a stoupání 1,5 tzn cca 5 závitů.
Plocha je pak (D*D - d*d) * 3,14 / 4 * z = (10*10 - 8,5*8,5) * 3,14 / 4 = 108,9 mm 2
Napětí je pak p = F / S = 14000 / 108,9 = 128,5 Mpa což je hluboko pod mezí kluzu která se musí brát z tyče (!) protože dřív by se v tomto případě oholila tyč :) To napětí je ale nižší i z důvodu, že se musí matice pod tím tlakem i otáčet a došlo by k jejímu zadírání. Teoreticky by na stejnou sílu stačila i nízká matice :) On to nenavrhoval žádný blbec :) Byla by naprd spočítana tyč kdyby matice strhla závit a sjela při nižší síle :) Taky se ve většině případů kdy dojde k přetažení matice utrhne krutem šroub - pod prvním závitem matky kde je největší tlak. Jen u těchto slabších a méně kvalitně vyráběných tyčí se závit oholí a tyč zůstane celá. Teda spíš se jen natáhne a zdeformuje. Že by matka uplně zničila závit a volně sjela bez porušení tyče to jsem snad ještě neviděl :)

ctenar*

Označení pevnosti funguje trochu jinak :)

[...]

4 x 8 a dodatečně x 10 = 320 MPa = je mez kluzu

... což je přesně to, co jsem psal (80% z 400 = 320). ;) (Počítal jsem těch 80% už z "redukovaných 400MPa" na průřez tyče).

Pro materiál pevnosti a.b je opravdu jedno, jestli počítáme vašich a.b.10 nebo "mojich" (b.10)/100 . (a.100), protože to je jedno a to samé. O tom svědčí i to, že nám to vyšlo stejně (2 tuny proti vaší 1,8 tuně, ale já počítal s odhadovaným průměrem tyče 9mm, kdežto vy s tabulkovými 8,5mm).

Děkuji za vysvětlení silových poměrů na matce. Ta celková plocha závitů je překvapující.

doplněno 24.10.16 08:17:

Jen ještě vyzdvihnu, že v tomto příkladu má to mezikruží téměř 2x větší plochu než je průřez tyče (56 vs 108mm2).

Z jakého materiálu (x.y) se matky dělají, to nevím.

pavels*

Taky se mi to nikdy nezdá že to může držet :) Ale fakt jsou ty matky navržený tak aby vydržely víc než šroub.
Matice se dělají stejně pevné jako šrouby proto se bere vždy ta nižší. V zadanem příkladu to byla tyč ale může být silová tyč a měkká matka.

petrc

Díky panové za dobrou diskuzi,

dost mi to pomohlo, právě jsem řešil zda a jak dokážu zavěsit do betonového stropu 450l nadrz na teplou vodu z a začínal jsem mít trochu obavy z te pul tuny. Rozpinaci ocelove hmozdinky Fischer TAM do betonu udrzi podle specifikace v M10 az 450 kg ale nebyl jsem si jisty tou zavitovou tyci . Podle mne kdyz to zavezim na 4 tyce tak je to bezpecne... mozna bych mohl jit pro jistotu jeste do M12 ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]