Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, tak tady mám otázku další: topení mám zaletované,ale mám tento dotaz máte někdo problém s topením ve Viadrusu U 26 automat s černým uhlím.zatím jsem topil s uhlím hnědým, a chci zkusit topit černým, ale topenář mě říkal, že je někdy problém kotel udržet a nepřetopit ho. Myslel jsem, že automat by to měl uhlídat. Máte někdo zkušenosti. Děkuji
Já mám automat U26, původně byl normální, pak jsme koupili tu přestavbovou sadu To je taková pohoda
Topíme hnědým, je to levnější, ale už jsme topili i černým, my k tomu máme elektronické ovládání, tam nastavím uhlí černé a pak se musí poštelovat sekundy a vzduch, jinak je to v pohodě.
Tam je problém jen to, že U26 topí jako by "krtinec" nepřihazuje to uhlí z vrchu, takže spíš odhořívá, kdežto černé je prohořívací, ale nám to na černé normálně topilo. Jen ta cena byla jinde
Děkuji mám řešenou přestavbu stejně a prosím ještě jednu odpověď kolik jste spálil za sezonu hnědého a kolik černého uhlí?
Jsme tím černým topili jen 2 měsíce, spálili jsme ho asi o 20%méně (to je odhad manžela, nepočítali jsme to přesně) ale u nás je černé docela drahé.
Hnědé mají za 2890kč za tunu, a černé je za 4700kč za tunu.
Kupujeme volně ložené, pytlované je o hodně dražší, ten šnek pokud je tam něco většího, tak nám to rozdrtí, ještě se nám nikdy nezasekl. Kupujeme hnědé Bílina a černé OKD.
mám klasicky viadrus, topim cernym uhlím-jen kdyz jsou mrazy. roztopím drevem na provozní teplotu, nechám udelat žhavé, pak ho vyberu na lopatku a do prazdneho kotle nalozím uhlí az po spodni hranu horních dvířek (cca. 20-25kg). zhavý popel z lopatky hodím nahoru. přivřu komin a jen spodníma dviřkami urcuji teplotu kotle. takovým stylem na jeden kotel topim cca. 10 hodin, dle nastavene teploty na termoventilu kotle
U26 je primárně určen na černé uhlí nebo koks, tedy z "přetopení" černým uhlím se bát nemusíte, je na to dimenzován z výroby. Úpravou na automat jste z kotle prohořívacího udělal kotel odhořívací. Způsob spalování odhoříváním funguje lépe u hnědého uhlí. Hnědé uhlí je také z hlediska cena/výkon výhodnější. Černého uhlí je do odhořívacího automatu škoda, pakliže nepotřebujete kotel provozovat na maximlní výkon. Jedinou rozumnou výhodou je méně časté doplňovní násypky. On to není "automat" v pravém slova smyslu, ten by si totiž dokázal palivo dávkovat sám dle potřeby. Vy musíte nastavit na řídící jednotce "na tvrdo" jiné intervaly přísunu paliva-chcete použít palivo s vyšší výhřevností, tak jej musí být logicky pro stejný požadovaný výkon dávkováno méně. Pro nízké výkony doporučuji méně výhřevná paliva, nemusíte kotel tolik dusit, tedy palivo hoří lépe.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.