Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Automat Viadrus U26 a černé uhlí

Od: sword® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, tak tady mám otázku další: topení mám zaletované,ale mám tento dotaz máte někdo problém s topením ve Viadrusu U 26 automat s černým uhlím.zatím jsem topil s uhlím hnědým, a chci zkusit topit černým, ale topenář mě říkal, že je někdy problém kotel udržet a nepřetopit ho. Myslel jsem, že automat by to měl uhlídat. Máte někdo zkušenosti. Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zzzlatokopka*
hodnocení

2x

Já mám automat U26, původně byl normální, pak jsme koupili tu přestavbovou sadu:) To je taková pohoda:)

Topíme hnědým, je to levnější, ale už jsme topili i černým, my k tomu máme elektronické ovládání, tam nastavím uhlí černé a pak se musí poštelovat sekundy a vzduch, jinak je to v pohodě.

Tam je problém jen to, že U26 topí jako by "krtinec" nepřihazuje to uhlí z vrchu, takže spíš odhořívá, kdežto černé je prohořívací, ale nám to na černé normálně topilo. Jen ta cena byla jinde:(

hodnocení

Děkuji mám řešenou přestavbu stejně a prosím ještě jednu odpověď kolik jste spálil za sezonu hnědého a kolik černého uhlí?

zzzlatokopka*

Jsme tím černým topili jen 2 měsíce, spálili jsme ho asi o 20%méně (to je odhad manžela, nepočítali jsme to přesně) ale u nás je černé docela drahé.

Hnědé mají za 2890kč za tunu, a černé je za 4700kč za tunu.

Kupujeme volně ložené, pytlované je o hodně dražší, ten šnek pokud je tam něco většího, tak nám to rozdrtí, ještě se nám nikdy nezasekl. Kupujeme hnědé Bílina a černé OKD.

jencek*
hodnocení

0x

mám klasicky viadrus, topim cernym uhlím-jen kdyz jsou mrazy. roztopím drevem na provozní teplotu, nechám udelat žhavé, pak ho vyberu na lopatku a do prazdneho kotle nalozím uhlí az po spodni hranu horních dvířek (cca. 20-25kg). zhavý popel z lopatky hodím nahoru. přivřu komin a jen spodníma dviřkami urcuji teplotu kotle. takovým stylem na jeden kotel topim cca. 10 hodin, dle nastavene teploty na termoventilu kotle

hodnocení

Děkuji za odpověď, ale to se jedná o klasický kotel, ale já mám automat

hubas*

U26 je primárně určen na černé uhlí nebo koks, tedy z "přetopení" černým uhlím se bát nemusíte, je na to dimenzován z výroby. Úpravou na automat jste z kotle prohořívacího udělal kotel odhořívací. Způsob spalování odhoříváním funguje lépe u hnědého uhlí. Hnědé uhlí je také z hlediska cena/výkon výhodnější. Černého uhlí je do odhořívacího automatu škoda, pakliže nepotřebujete kotel provozovat na maximlní výkon. Jedinou rozumnou výhodou je méně časté doplňovní násypky. On to není "automat" v pravém slova smyslu, ten by si totiž dokázal palivo dávkovat sám dle potřeby. Vy musíte nastavit na řídící jednotce "na tvrdo" jiné intervaly přísunu paliva-chcete použít palivo s vyšší výhřevností, tak jej musí být logicky pro stejný požadovaný výkon dávkováno méně. Pro nízké výkony doporučuji méně výhřevná paliva, nemusíte kotel tolik dusit, tedy palivo hoří lépe.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]