Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřeboval by Jsem poradit . Mám Kotel Dakon DOR32 Kw a expanzomat o oběmu 60l , který je děraví. A Docela levně se mi podařilo koupit expansomat o oběmu 80l se stejnými tlakovími hodnotamy. A chci se zeptat jestli je možné nahradit ten 60l za větší 80l , jestli to nebude dělat neplechu, když je větší děkuji za každou radu S pozdravem Michal
Větší expanzka je pro systém lepší - menší rozdíl tlaku za studena/ za tepla = menší namáhání výměníku kotle = delší životnost kotle. Z tohoto pohledu je nejlepší klasická otevřená expanzka - stálý nízký tlak. Rozdíl životnosti než rupne výměník v kotli může být i několik let...
Otevreny okruh by prave mel snizovat zivotnost, protoze se voda stale okyslicuje a system rezne. V uzavrenym okruhu se vsechen kyslik z vody spotrebuje a dal koroze pokracuje jen velmi pomalu. Z tohoto duvodu se taky pry dava do plaste plastove trubky podlahoveho vytapeni hlinikova folie, zabranuje prostupovani kysliku stenou trubky.
Teoreticka ano, ale v praxi systém nerezne ani s otevřenou expanzkou - stačí se podívat jak vypadají 50 let staré ocel. trubky. Toho kyslíku se přes expanzku moc nedostane. Dále přístup vzduchu se dá výrazně omezit plovákem nebo olejem na hladině.
Al vrstva není kvůli prostupu kyslíku ale kvůli nízké dilataci - samotný plast dilatuje hodně, s Al vrstvou výrazně méně. Navíc Al vrstva drží tvar, jinak by to byla spíš ohebná hadice...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.