Nejste přihlášen/a.
Mám novou chalupu se studnou. Voda má velký obsah železa, takže především záchod je červený. Používám domestos a chlor reaguje se železem, domnívám se že na chlorid železitý. Po nějaké době to u nás vypadá, jak záchod na zanedbaném nádraží ) Jsem zvyklá, že doma tam domestos naliju, chvíli počkám a mám všechno čisté. ČÍM TO ODSTRANIT A CO POUŽÍVAT.
Řešte to tak, že na VSTUP vody do domu nainstalujete odželezňovací filtr..
Řešit až následky...a čistit keramiku a baterie..není nejlepší způsob...a hlavně je to dost únavné..a nikdy nekončící.
P.S.: samozřejmě si nechte ale udělat rozbor vody..Současně s železem bývá ve vodě i mangan..a s tím je větší problém (způsobuje takový šedí "šlem"..) a jeho odstranění je obtížnější. Záleži ale na množství železa a manganu, od toho se odvijí cena filtračního zařízení. Většinou to bohužel nebývá levná záležitost.
Voda obsahuje železo ve formě komplexních solí.Okysličením s z ní vylučují kysličníky železa.Domestos obsahuje chlornan sodný,ten se železnatými kysličníky moc nezmůže.Tu je skutečně na místě kyselina solná(HCl).Lepší je asi kyselina fosforečná.Ta se může použít na keramiku,ne smaltované předměty ne.Leptá vypalované smalty.
JABRAKA
Kyselina chlorovodíková to možná vyčistí, ale taky naruší povrch toalety a bidetu. Vím to, zničili jsme si tak za mlada vanu.
Děkuju, mám špatné vzpomínky, asi to byl smalt .Přesto HCl obsahuje chlor a ten se s tím železem bude slučovat taky ne? Ale myslím, že nebude problém zeptat se v drogerii na čistící prostředek bez chloru a např. na odstraňovač rzi. Přesto děkuju za zájem. Hanasla
Ano, smalt je správnější název, než lakovaný plech. Chlor nemá v HCl ten zásadní význam, důležité je, že jde o kyselinu. Nánosy (i s obsahem železa) jsou tvořeny vysráženými uhličitany z tvrdé vody. V podstatě je odstraní každá kyselina, třeba i ocet, ale HCl je radikálnější a nejrychlejší řešení. Chlorečnany v Domestosu jsou kvůli desinfekci. Odstranovače rzi jsou taky kyseliny, jenom zbytečně drahé. HCl je k dostání v drogerii.
Já občas používám toto zbozi.cz/... pokud by vám to nepomohlo, vyzkoušejte drogerie-artik.cz/... jej i v Penny.
Vidím,že se ta první adresa nezobrazila, tak je tam Savo s vůní levandule. Tyto prostředky používám opravdu jen velmi málo. Stačí mi písek na nádobí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.