Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chemie koupelny a záchodu

Od: hanasla odpovědí: 10 změna:

Mám novou chalupu se studnou. Voda má velký obsah železa, takže především záchod je červený. Používám domestos a chlor reaguje se železem, domnívám se že na chlorid železitý. Po nějaké době to u nás vypadá, jak záchod na zanedbaném nádraží :)) Jsem zvyklá, že doma tam domestos naliju, chvíli počkám a mám všechno čisté. ČÍM TO ODSTRANIT A CO POUŽÍVAT.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Řešte to tak, že na VSTUP vody do domu nainstalujete odželezňovací filtr..

Řešit až následky...a čistit keramiku a baterie..není nejlepší způsob...a hlavně je to dost únavné..a nikdy nekončící.

doplněno 18.10.15 13:56:

P.S.: samozřejmě si nechte ale udělat rozbor vody..Současně s železem bývá ve vodě i mangan..a s tím je větší problém (způsobuje takový šedí "šlem"..) a jeho odstranění je obtížnější. Záleži ale na množství železa a manganu, od toho se odvijí cena filtračního zařízení. Většinou to bohužel nebývá levná záležitost.

hanasla
hodnocení

Tak to jsem nevěděla, určitě to neví ani manžel. Neví ani, že se radím. Teď jdu dělat chytrou:)) Jupí !

jabraka*
hodnocení

2x

Voda obsahuje železo ve formě komplexních solí.Okysličením s z ní vylučují kysličníky železa.Domestos obsahuje chlornan sodný,ten se železnatými kysličníky moc nezmůže.Tu je skutečně na místě kyselina solná(HCl).Lepší je asi kyselina fosforečná.Ta se může použít na keramiku,ne smaltované předměty ne.Leptá vypalované smalty.

JABRAKA

jardan
hodnocení

1x

Obyčejná kyselina solná ( správně chlorovodíková ) to vyčistí během sekund.

hanasla
hodnocení

Kyselina chlorovodíková to možná vyčistí, ale taky naruší povrch toalety a bidetu. Vím to, zničili jsme si tak za mlada vanu.

bruno*

Keramiku nenaruší. Vana buď lakovaný plech, nebo akryl, tedy ne keramika!

hanasla
hodnocení

Děkuju, mám špatné vzpomínky, asi to byl smalt .Přesto HCl obsahuje chlor a ten se s tím železem bude slučovat taky ne? Ale myslím, že nebude problém zeptat se v drogerii na čistící prostředek bez chloru a např. na odstraňovač rzi. Přesto děkuju za zájem. Hanasla

bruno*

Ano, smalt je správnější název, než lakovaný plech. Chlor nemá v HCl ten zásadní význam, důležité je, že jde o kyselinu. Nánosy (i s obsahem železa) jsou tvořeny vysráženými uhličitany z tvrdé vody. V podstatě je odstraní každá kyselina, třeba i ocet, ale HCl je radikálnější a nejrychlejší řešení. Chlorečnany v Domestosu jsou kvůli desinfekci. Odstranovače rzi jsou taky kyseliny, jenom zbytečně drahé. HCl je k dostání v drogerii.

jardan

Kyselina solná se nepoužívá na vany přímo ostrá ale ředěná do vody. Potřeba vyzkoušet. Na WC stačí 1 dl. a nechat působit. Keramiku vůbec žádnou kyselina neponičí ! Smalt neředěná možná. Ale to snad není potřeba jak dítěti vysvětlovat.

hodnocení

0x

Já občas používám toto zbozi.cz/... pokud by vám to nepomohlo, vyzkoušejte drogerie-artik.cz/... jej i v Penny.

doplněno 18.10.15 10:48:

Vidím,že se ta první adresa nezobrazila, tak je tam Savo s vůní levandule. Tyto prostředky používám opravdu jen velmi málo. Stačí mi písek na nádobí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]