Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nahlášení trvalého pobytu na obecním úřadě

Od: pepyk93* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,
prosím o radu. Hledal jsem na netu, na ministerstvu vnitra, ale jsem trochu zmaten.
Za pár dní se odstěhuji od rodičů (kde jsem měl samozřejmě doteď trvalý pobyt) z města A do města B, kde budu bydlet na penzionu.
Jak to mám vyřešit s přihlášením trvalého pobytu do nového města? Rodiče chtějí, abych už se přehlásil jinam. Nejsem si jist, zda mi majitel dovolí se u něj na penzion přihlásit, navíc tam plánuji zůstat pouze pár měsíců a proto bych si rád přihlásil trvalý pobytu novém městě B na obecní úřad. Je to takto možné? Jak dlouho bude toto nové přihlášení trvat?

A kde budu do té doby například platit poplatek za odpad? Na obecním úřadu na původním bydlišti, nebo už na novém?

Předem děkuji za odpověď. :)

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

7x

Nemohl jste nic najít, protože taková možnost neexistuje. Trvalý si můžete přihlásit pouze do bytu/nemovitosti určené k bydlení.

Pokud se odstěhuejkete od rodičů, mohou rodiče po nějaké době Váš trvalý pobyt zrušit.

Potom Vám úřad zapíše trvalý pobyt na adresu ohlašovny v městě, v němž jste měl poslední trvalý pobyt,

nelze zapsat do jiného města/obce.

Poplatek za odpoad bude záviset na tom, jak to mají obě obce upraveno – je možné, že budete platit v obou.

doplněno 16.10.15 21:50:

Omlouvám se za překlep, mělo být:

Pokud se odstěhujete ...

bruno*

Jo, jistě. Což penzion není? K čemu je tedy penzion, je to přechodné bydlení, ne? Ale jinak máte pravdu...až na ta poslední slova.

iz*

Přechodný pobyt → podívejte se na zákon o evidenci obyvatel.

Co se Vám nezdá na posledních slovech?

V některých obcích platí poplatek za odpad všichni, kdo mají v obci trvalý pobyt,

v jiných všichni, kdo v obci žijí bez ohledu na to, jestli tam mají hlášen trvalý pobyt ...

Někde/y lze požádat o výjimku, ale na její udělení není (pokud vím) právní nárok.

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, sám se přihlásit k trvalému pobytu na radnici nemůžete. Musíte si najít takové bydlení, kde Vám to umožní náj. smlouva nebo Vaši rodiče vyvolají správní řízení ke zrušení Vašeho trvalého pobytu doma - a tím budete hlášen na radnici, ale v původním bydlišti. Změna trvalého pobytu vyžaduje i žádost o nový OP. Zdravím!

bruno*
hodnocení

3x

Souhlas s Benem. V nové obci vám dá trvalé bydliště jen majitel bytu, pokud je to obec. Žádný jiný nájemce bytu vám do smlouvy souhlas s trvalým bydlištěm nedá! Poplatek za odpad neřešte, platí se zpravidla jednou ročně z účtu trvale přihlášeného - posílají složenku. Ostatní platby záleží na nájemní splouvě.

Pane Bruno, když souhlasíte s Benem, co takhle ohodnotit jeho odpověď?

Pokud mám nájemní smlouvu, explicitní souhlas pronajímatele k přihlášení k trvalému pobytu nepotřebuji.

16.10.15 19:46

Správně.

Cituji : " V nové obci vám dá trvalé bydliště jen majitel bytu, pokud je to obec. Žádný jiný nájemce bytu vám do smlouvy souhlas s trvalým bydlištěm nedá!"

Trvalé bydliště nedává majitel bytu ať již je to obec nebo kdokoliv jiný ! Trvalé bydliště je jen evidenční a statistický údaj

buss
hodnocení

0x

Prostě si přihlásíte nový trvalý pobyt, Načtěte si zákon o evidenci obyvatel, zajděte, zavolejte na matriku. Je penzion objekt určený k bydlení, ubytování, rekreaci a má číslo? 18 let jest?

pepyk93*
hodnocení

Děkuji za odpovědi. 18 let bylo už nějakej rok :) na tom penzionu nemám žádnou smlouvu, ale jen čistě "příjmový doklad", řádně vyplněn, společnost - "ubytovatel", myslím že S.R.O.čko, předmět platby - ubytování od/do a cena atd. Vidím to tedy, že trvalý pobyt nechám zatím u rodičů, kdyby vyvolali ono správní řízení, zůstane mi TP ve městě A, ve kterém jsem doteď bydlel. Přide mi to z právního hlediska jako pitomost...ale což, alespoň už to trochu chápu :)

ben®

Dobrý den, bydlet jinde, než máte trvalý pobyt, není tragédie a takto to má mnoho lidí.

Pokud jste řádný syn, tak to nemůže vadit ani rodičům. Jinak, je již návrh nového zákona, který vše změní a zase to bude jiné. Podívejte se viz odkaz, hlídejte si ten zákon a až bude v platnosti (tedy, jestli vůbec bude), tak postupujte dle něho. Zatím vyčkejte. Zdravím!

zpravy.idnes.cz/...

doplněno 17.10.15 19:19:

kovis - zatím je to pouze návrh, který vzniká zřejmě pod tlakem radnic, kterým se nelíbí ten nárůst hlášených lidí na jejich adrese. Až budoucnost ukáže, jestli s tím návrhem přijde vláda a co s tím udělají poslanci - může to potom být zase jinak nebo to neprojde vůbec.

Kristova noho! Tak namísto toho, aby se postupně snažili ze zákonů trvalý pobyt vytlačit, aby mohl být v budoucnu zcela zrušen, tak naopak ještě zvýší buzeraci v souvislosti s ním. Asi je potřeba tu armádu úředníků nějak zdůvodnit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]