Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet ceny spotřeby plynu - podíl období

Od: milansima odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,

bydlíme v rod. domě, kde vytápíme a vaříme plynem. Z ročního vyučtování jsem převedl všechny koeficienty do tabulky, kde si zapisuji každý měsíc spotřebu.

Neporadil by mi někdo, jak mám dojít k termínu "podíl období", když mám odečty každý měsíc (vždy k 1.daného měsíce) a logicky nemohu příjít co tento podíl znamená, jelikož roční vyučtování je dle tarifů rozděleno i na větší měsíční celky?

Nejlogičtější mi připadá že, podíl období na jeden měsíc je "1".

Na stránkách RWE mají pouze vzorec převodu m³ na kWh, ale ostatní výpočty jsem nenašel :( Má někdo radu?

Předem moc děkuji

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

neznám tohle vyúčtování, ale podíl období chápu takto:

přijdu do plynárny a platím zálohy např od 15.1.2015, odečty a tedy vyúčtování jsou k 1. dne v měsíci. Je tedy nutno počítat jen s podílem zálohy na daný měsíc. V mém příkladu polovina. Polovina první zálohy pokrývá leden, druhá polovina pokrývá první část únoru. Proto se tam neustále pletou ty podíly :)

Ve vašem případě bych se spokojil s hodnotami: roční spotřeba plynu v m3 a celková cena za rok. Z toho si hrubě spočítejte vaši cenu za m3. Roční cena v kč/spotřeba v m3 = cena za 1m3 plynu.

Ve vaší tabulce sledujte jen spotřebu plynu v m3, násobte cenou a máte hotovo. Detaily jako podíly období vůbec řešit nemusíte. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]