Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nové termostatické ventily a radiátory netopí

Od: sarana* odpovědí: 30 změna:

Dobrý den,prosím o radu. Letos jsme pořídili tepelné čerpalo. Jedná se o dům, kde jsou dvě bytové jednotky (dvě patra). Termostat je v prvním patře, kde byla vždy nižší teplota. V horním patře jsou nižší stropy a vždy tam bylo topení dříve teplé a tudíž i dříve teplo, proto jsme zde nově vyměnili ventily za termostatické, s tím, že se nastaví na vyhovující teplotu a bude to bez starostí. Ale teď se začátkem topné sezony jsme zjistili, že radiátory prostě netopí. V prvním patře je vše v pořádku (nesjou tam termostatické ventily ), ale v horním patře je prostě zima. Některé radiátory hřejou jen, že jsou lehce zavlažené a některé prostě vůbec. Všechny hlavice jsme dali na maximum, aby ventil fungoval, ale prostě nic. V čem je problém? Děkuji za jakýkoliv typ.

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud jste měnili opravdu ventily a nejen hlavice, museli byste zachovat hydraulické parametry ventilů. To jste asi vůbec neřešili. Bud musíte vyměnit i ostatní ventily nebo je aspoň přiškrtit. Ty s termostatickou hlavicí mají větší odpor a tím pádem snížený průtok a topná voda běhá těmi starými.

doplněno 15.10.15 09:21:

Zkuste tam, kde to topí ventily přivřít. Mělo by to začít topit i nahoře.

Druhá věc je, jestli máte dostatečný tepelný výkon a třetí, jestli máte dostatečný výkon oběhového čerpadla.

sarana*
hodnocení

Ano měnili jsme i ventily.

doplněno 15.10.15 09:26:

Ještě doplním, že jsme měnili ventyli všechny za nové, jen v horním patře jsme dávali termostatické, protože jsme měli tu zkušenost, že tam bylo vždy tepleji než v dolním patře (i z důvodu, že je více byt prosluněn), tak abychom mohli teplotu regulovat. Termostat je v dolním patře.

hodnocení

2x
Někdo Vám měl prostě říct, že takto se to nedělá.
Ze změnou zdroje tepla za nízkoteplotní (nepíšete čím se topilo dříve), bylo třeba provést i přepočet topných těles.Se změnou armatur na tělesech bylo zase potřeba přepočítat hydraulické odpory a nastavení těchto ventilů.., někdy je pozřeba i přepočítat výkon čerpadla.
Tím že termostatickou hlavici dáte na maximum, nedosáhnete vůbec ničeho..to na hydrauliku topné soustavy nemá žádný vliv.
doplněno 15.10.15 06:45: P.S. pokud budete mít alespoň trochu štěstí, tak je možné soustavu seřídit i bez výpočtu a dalších investic..To ale těžko předjímat, chce to vidět a posoudit na místě.
sarana*
hodnocení

dříve jsme topili kotlem na tuhá paliva.

Vypadá to, že s tím budeme mít ještě pěkné polízanice.

Šmarjá...a kdo Vám poradil...resp. dodal a nainstaloval tepelné čerpadlo bez výpočtu soustavy a přepočtu otopných těles?

Pokud byla soustava dimenzovaná zdroj pro tuhá paliva, potom potrubí i tělesa byla počítaná (snad byla počítaná alespoň tenkrát) na teplotní spád 90/70stC.

TČ Vám dá teplotní spád 55/45stC...a je proto nutno zvětšit topnou plochu těles cca dvojnásobně proti starému stavu. Čerpadlo (resp. soustava) musí mít dvojnásobný průtok vody než při delta T 20stC (dříve).

To Vás opravdu "napadlo" předělat zroj vytápění...a firma Vám to nainstalovala bez jakéhokoliv problému...a dotazů? Projekt nikdo nedělal?

sarana*
hodnocení

Popravdě, já ani nevím, s firmou jsem nejedlala já, ale moje mamka, která v domě žije. Musím znovu projít všechny papíry,ale jako laik tomu stejně moc nerozumím. Vím, že přijeli, celý barák prohlédli a i tvrdili, že topná tělesa jsou dostačující. .

topic1

Taky mohlo proběhnout zateplení a stačit to bude beze změn i na největší mrazy.. 90/70 jsem na kotli s TP viděl v reálu málokdy, většinou nejde do radiátoru víc jak 60...

sarana*
hodnocení

Jaké zateplení myslíte? Domu? Ten je zateplený.

topic1:

mohlo proběhnout cokoliv.., ale tady opravdu není věštírna. K tomu aby se dal stav relevantně posoudit, musí být příslušné informace. Už jen jiný teplotní spád znamená poloviční resp. dvojnásobné objemové toky potrubím.

Opravdu mne fascinuje, že při investici do TČ, která není zrovna malá...není zpracován projekt (za relativně pár korun vůči celkové investici).

sarana*
hodnocení

Tak přepočet prý dělaný byl, s tím, že současná velikost radiátorů je dostačující. . Když se letos starý kotel rozbil, tak jsme se rozhodli pro TČ. Důvodů bylo mnoho. Oslovili jsme několik firem. Nakonec jsme vybrali tu, na kterou jsme měli kladné ohlasy i od známých. Zatím ji nechci jmenovat, nevím kde je pořádně zakopaný pes.

Mohu se ještě zeptat, pokud by byly v celém domě obyčejné stejné ventily, nemusel tento problém nastat, protože netopí jen ty radiátory s termostatickým ventilem.

Je docela dobře možné (ale nikoliv jisté), že nově osazené ventily (nesouvisí to přímo s termostatickou hlavicí) mají větší hydraulický odpor než ventily staré (možná dokonce ještě kohouty). Voda potom logicky teče do těch těles, kde je menší hydraulický odpor. Chce si to prostě s tím dát trochu práce a nastavit tzv. druhou regulaci na přívodním ventilu do tělesa (dá se nastavit po sundání termostatické hlavice), případně i na ventilu umístěném na odtoku z topného tělesa.

Možné je i to, že se v soustavě (jak se do ní "sáhlo") uvolnilo množství nečistot...a "zalepilo" nově osazené ventily (mají menší "otvor", než ventily starší konstrukce nebo kohouty).

Zkuste vložit foto nového a starého ventilu.

sarana*
hodnocení

moc děkuji za informace. Nemám teď možnost vyfotit. Jsem mimo. Jen co to bude možné, tak foto vložím. (pokud jsme ty staré ventily už nevyhodili) Původní ventily byly staré přes 40let.

topic

to fotit ani nemusíte

sarana*
hodnocení

ještě se zeptám, pokud by byly všude obyčejné ventily a né termostatické, tak by nám tento problém nenastal?

ventil
hodnocení

1x

Nejspíš máte naprosto rozházené průtokové odpory. Ty by se měly spočítat a přednastavit druhou regulaci. Nejlépe i v prvním patře osadit ventily s druhou regulací a tuto regulaci nastavit. Hlavice nutně být nemusí.

doplněno 15.10.15 21:53:

Tam dole právě musíte tu druhou regulaci přiškrtit a nahoře nechat naplno i tu hlavici. Škrtit tak až bude teplota zpáteční vody na všech radiátorech stejná. Ovšem pokud dole máte stejné ventily jako nahoře jen bez hlavic.

fran56ris*
hodnocení

0x
Pokud si matně vzpomínám na pořad v TV na toto téma, ventily musí být všude stejné.Jde o průtok. Osazení domu se zadává topenářům, odborníkům, je třeba sladit čerpadlo (otáčky-průtok) s průměrem rozvodných trubek,také expanzní nádobu a ventily radiátorů.Dnes si to sám svépomocí nikdo nelajzne. nebezpečí výbuchu jak kotle, tak expanzky !

hodnocení

0x

Já se zeptám: Máte odvzdušněno?

sarana*
hodnocení

odvzdušněno máme.

hodnocení

0x

Sarana, mohla byste alespoň odpovědět na otázku jednoho z rádců, který se ptá, jestli jste měnili opravdu ventily, nebo jenom našroubovali termostatické hlavice? Jelikož sleduji vše, co se topení týče, tak by odpovědi na Vaši otázku možná pomohli i mně a i jiným, co to zrovna z nějakých důvodů čtou. Ale když jenom založíte otázku a pak neodpovídáte a nedoplníte, je to celkem zbytečné. Člověk se ani nedoví, jestli jste něco změnila a jestli to už topí a proč. A kde byl vlastně problém.

sarana*
hodnocení

Omlouvám se, nedostala jsem se dřív k PC, abychom mohla odpovídat.

topic1
hodnocení

0x

rozhodili jste hydraulické vyvážení soustavy - přiškrcený průtok nahoře = všechno jde dolu kde je menší odpor.

Další věc pokud dole teď neni přetopeno a nahoře u termostatu je zima, tak máte slabý výkon zdroje tepla - stačí s bídou na aktuální počasí, mrazy už nezvládne.

sarana*
hodnocení

termostat je umístěný v dolním patře, kde radiátory topí. Když se tedy teplota dostane na požadovanou hodnotu, tak TČ vypne, tudíž přetopeno tam není.

topic1

To pak jo (1.p jsem chápal jako to horní)

přiškrtit i spodek (regulační ventily na radiátorech) nebo nahoru dát ventily s menším odporem. Ještě ověřte jestli ty horní nejsou přiškrcené (mívají ještě další regulaci právě kvůli vyvážení soustavy, termohlavice na to nemá vliv)

sarana*
hodnocení

jsem se v těch patrech také trochu zamotala :)

doplněno 15.10.15 21:45:

ventily mají i tu další regulaci, ale je nastavena u všech na maximum. Přiškrcení spodku také nepomohlo, to už jsme zkoušeli. No ještě to budeme chvilku zkoušet a různě regulovat a uvidíme. Zřejmě nám nezbyde nic jiného, než dát i do horního patra stejné obyčné ventily, jako jsou dole.

Sarano, já se ještě zeptám, to tepelné čerpadlo máte elektrické, nebo na plyn? Já jsem také úplný neznalec a zrovna i já mám problém s nastavením kotle a také mám ty termostatické hlavice. Proto Váš dotaz pečlivě sleduji a snažím se z odpovědí také něco získat. A jestliže máte elktrický kotel, tak jakou značku máte? Moc děkuji za odpověď.

cerpadlo

Má tepelné čerpadlo. Cucá teplo že země, nebo z vody (řeka, rybnik), nebo ze vzduchu. Nemá ani elektrický ani plynový kotel. Pouze elektrickou energií pohání motor tohoto čerpadla.

sarana*
hodnocení

přesně tak, máme tepelné čerpadlo voda-vzduch a elektrika pohání pouze motor čerpadla.

sarana*
hodnocení

ventily mají i tu další regulaci, ale je nastavena u všech na maximum. Přiškrcení spodku také nepomohlo, to už jsme zkoušeli. No ještě to budeme chvilku zkoušet a různě regulovat a uvidíme. Zřejmě nám nezbyde nic jiného, než dát i do horního patra stejné obyčné ventily, jako jsou dole.

hodnocení

0x

Aha, tak děkuji. Já v mám v těch názvech zmatek.

sarana*
hodnocení

Abych uzavřela náš problém. Po maratonu běhání mezi radiátory, utahování hlavic a všem možném a nemožném zkoumání jsme zjisitli, že nám firma špatně napojila rozvod do oběhu topení. Voda byla hnaná do oběhu přes zpátečku. Problém byl firmou obratem odstraněn a ejhle, topení topí všude, i tam kde jsou termostatiské ventily. Je pravda, že v dolním bytě, kde jsou obyčejné ventily je topení teplejší, ale to už musíme vychytat a trochu radiátory v dolním bytě přiškrtit. Doufám, že už to bude v pořádku. Všem děkuji za rady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]