Nejste přihlášen/a.
Prosím instalatéry, topenáře, jestli se může ještě montovat plynový turbokotel, zda může být ve špajzu, kde je okno s ventilačkou a má nasávání vzduchu skrze zeď (jako Gamatky), bez komínu nad střechu. Zda takto namontovaný kotel projde revizní zprávou. Moc děkuji za rady a za odpovědi. - pt
dobrý den, nejsem z oboru, ale mám kotel a trochu informací... Protože jsem v minulých týdnech musel řešit buď výměnu za nový, nebo drahou opravu původního. V tomto okamžiku bych šel rozhodně ještě do klasického turbokotle. Tzv. kondenzační je výrazně dražší a servis je výrazně dražší. Klasická turba již pár týdnů výrobci nesmí oficiálně vyrábět. Ale všichni jsou zřejmě dostatečně předzásobeni. Druhá věc jsou náhradní díly, ty budou dostupné ještě velice dlouhou dobu. Bavím se teď o nějaké kvalitnější značce např. Junkers, ne nějaký italský kotel. Otázkou je, zda ceny těchto náhr. dílů nebudou uměle "namaštěné". Je jediná situace, kdy bych uvažoval o kondenzačním kotli. Pokud bych měl topnou soustavu na něho uzpůsobenou a nepotřeboval průtokový ohřev užitkové vody. Kondenzační kotle jsou jen další v pořadí po žárovkách, vysavačích a mnoha dalších eko-diktaturních kroků EU. Údajně mají kondenzační lepší účinnost a produkují méně zplodin. Ovšem nám užavatelům radost z čistého vzduchu poněkud kazí vysoká pořizovací cena a servisní náklady.
Pokud jde o instalaci. Jde jen o Vaší konkrétní situaci v místě a konkrétní domluvu s Vaším "kotlařem". Velice doporučuji najít si někoho, kdo tomu opravdu rozumí a komu věříte. To, že se něco nemá nebo nesmí, ještě neznamená, že to tak nelze udělat. Značně jednodušší je situace v případě výměny kotle stávající za nový a pokud si bydlíte ve svém a odtah spalin nikoho (kromě Vás), nemusí zajímat. Nikoho k ničemu nenabádám, jen píšu, jak to je.
jak už bylo napsáno, kondenzační potřebuje v místě odpad - na kondenzát. Ve špajzu většinou nebývá...
Ahoj PeTko. Dá se páchat mnohé. Jen jsi sem nedodala veškeré informace. Ten kotlík ti někdo dal, třeba? Budeš ho montovat ve svém a za své? Jestli má být nový, tak už bych dneska do něj nešel. Ten kondenzační model je asi lepší. Je to vlastně druh turba. Jen to má od sebe oddělené sání a výdech. Nasávat může taky z venčí a klasický komín to už taky nemá. Je to vlastně takový plastový asi 70mm výdech. A může v sobě mít i zásobník na ohřev TUV(teplá užitková voda). Problém může být s odkapem kondenzátu, když není poblíž nějaký odpad. Tak, co tam máš?
před měsícem u mě byl topenář a bavili jsme se o tom. Řekl mi, že turbo kotel není problém, ani komín v přízemí. Jediné co se zpřísnilo jsou min vzdálenosti od oken apd. Tzn, že pokud to nevychází šlo by dát delší odkouření (které by prostě trčelo dál od domu) a prošlo by to. Snad jsem to pochopil správně.
Já to mám přesně jako vy. Komín od kotle tak 50cm od okna spíže. Tenkrát to prošlo v pohodě. Pokud by mi to neprošlo nyní, prodloužil bych komín o metr, nechal si to schválit a zase metr komínu odebral. Ve spíži mi to nevadí, okno se tam neotevírá celý rok. S okny v obytných místnostech bych se s tím takhle, ale nehrál. Na druhou stranu v tom kotli topíme minimálně, je hlavně pro TUV.
mám kondenzační a bylo na to pamatováno i v projektu, takže mám ve spíži i odpad. Ale ono toho kondenzátu není moc. Umím si představit, že bych vedle kotle postavil 20L kanystr a jednou za x měsíců to prostě vylil. Ovšem netuším, zda je to možné oficiálně. Sušička taky kondenzuje do zásobníku a ne rovnou do odpadu (jsou i takové). Ale je to srovnání nesrovnatelného, já vím.
vlastně nejen na kondenzát, to je to poslední, ale na pojišťovací ventily TUV a topení, to se ale týká všech kotlů
Milí Chlapi a rádcové, mockrát děkuji za vaše příspěvky. Teď napíšu něco podrobněji.
V našem malém, přízemním RD 3+1 topíme zatím na Gamatky. Z kuchyně jsou dveře do špajzu a tam by přišel plynový turbokotel Buderus s komínem horizontálním, skrze zeď s vývodem 30-40 cm od rohu baráčku (za rohem baráčku), kde nejsou okna. Budou ploché radiátory. Snad jsem to napsala srozumitelně. Takže, bude to tak v pořádku? Měli by to dělat istalatéři, kteří s tím mají letitou praxi, ale nejsou to už mladí kluci. Děkuji moc. - pt
Co prosím, říkáte na ten plynový turbokotel Buderus? - pt
Výpary nesmí jít do okraje střechy. (nebezpečí kondenzace)
Po doplnění...ANO
Turbo kotel musí mít připojovací T-kus s odkapem kondenzátu.Kolenem můžete připojit kondenzační kotel.Jinak přetlakové systémy musí mít komín.
shermen, to jsou moc odborné termíny pro mně, ale my bychom neměli mít kondenzační kotel. Nevím, co jsou přetlakové systémy...
kolego, Milane, takže jsme vše přednesli reviznímu plynaři a kominíkovi a po jejich ortelu se rozhodne. Zatím děkuji za příspěvky. - pt
Touto cestou chci také moc poděkovat rádci "martincakl", který mi vnitřní poštou dost věcí objasnil a vysvětlil. - pt
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.