Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
předěláváme v ložnici elektroinstalaci na měď, z finančních důvodů se snažíme udělat alespoň část sami - již mám vyhloubené drážky na kabely, zasádrované instalační krabice a připravený CYKY 3x 2,5mm. Zapojení zásuvek mezi sebou a do domácí rozvodnice již raději ponecháme na elektrikáři. Chtěl bych ještě umístit kabely do drážek a zásuvek. Předpokládám správně, že jednotlivé zásuvky mezi sebou budou propojeny a do jedné instalační krabice tak musí být přivedeny kabely celkem dva (kromě poslední krabice na konci okruhu)? Zásuvek je v této místnosti celkem 5. Až elektrikář skončí, čím je nejlepší drážky zapravit? Předpokládám, že nejlepší by bylo použít jádrovou omítku.
Takovéto cesty jak ušetřit většinou vedou k tomu že se vše předělává dělá 2x za 2x více peněz. Přitom pozvat elektrikáře a zeptat se "kde mohou, kam máme a kolik máme umístit zásuvek" Nehledě na to že mnohdy si lidé koupi "kvalitni" zásuvky buh ví kde hlavně že jsou levné a přitom by od elektrikáře mohli mít kvalitní zásuvky za stejnou nebo nepatrně vyšší cenu. Na drážkách není co zkazit, hlavně at jsou kolmě. Předpokládáte správně jeden kabel povede do zásuvky CYKY J 3x2.5mm a stejný povede ze zásuvky do další.
Domnívám se, že nejvíc peněz jsme ušetřili právě tím, že jsme si drážky udělali sami a na tom nebylo co zkazit, takže ani nebude třeba to předělávat. Naopak díky finanční úspoře jsme si mohli koupit luxusní zásuvky, rámečky a vypínače jaké místní elektrikář nemá ani v nabídce a i tak nás vyjde celkově vše mnohem levněji. Kromě toho s řemeslníky už máme svoje zkušenosti a ty jsou převážně negativní. Jsem si naprosto jist, že by např. instalační krabice rozhodně neumístil s takovou pečlivostí, aby všechny zásuvky byly na milimetr přesně od podlahy atd.
Perk, vřele s Vámi souhlasím. Škoda, že já nemám stejné schopnosti jako Vy. Já potřebuji jenom vyměnit pokojový termostat a nemohu sehnat nikoho. Takovou prkotinou se žádný elektrikář nepřijde zabývat.
Daniel, krutě se mýlíte. Já jsem to právě nechala na odborníkovi - elektrikáři. Jednalo se o dost velkou zakázku. Kompletní předělání všech elektrických rozvodů, nové zásuvky a tak dál. Já pak jenom platila, nic jsem sama nekupovala, elektrikář mi řekl, že si to obstará sám. Výsledek? Ze svých starých zásob vyštrachal všechny zásuvky a některé vypínače, které mu zbyly s dávných dob. Ale nechal si je zaplatit jako nové, takže nepovídejte, že je dobré se spolehnout na odborníka. A neříkejte mi, že jsem si toho já měla všimnout. Já jsem ženská, tuhle práci jsem nikdy nedělala a jelikož se touto profesí nezabývám nemohu vědět, co se tou dobou na trhu v této oblasti dá sehnat a co je lepší a co je šmejd a za kolik. PROTO jsem to svěřila odborníkovi a věřila v jeho profesní poctivost. Hahaha, ta milý pane neexistuje a to v žádné řemeslné profesi. Nemluvím jen tak do větru a necucám si toto tvrzení z malíčku. Jsou to bohužel moje vlastní zkušenosti, které začaly před deseti lety, když jsem kupovala baráček a potřebovala topenáře, instalatéry, elektrikáře, zedníka, pokrývače. Ani o jednom nemůžu říci, že svou práci odvedl dobře. Začalo se to však ukazovat až po nějakém čase a vlastně se s tím trápím dodnes. Takže jakmile slyším, nebo vlastně čtu, "obraťte se na odborníka", otevře se mi v kapse kudla. Fuj.
A už vůbec neříkejte, že JÁ měla smůlu. Nejednalo se o jediného nepoctivého hajzlíka, ale o všechny a z různých profesí. takže podle Vás bych měla 5x smůlu...
Ještě neumíme žít tržně. Souhlasím s vámi, že odbornost je v současné době na druhém místě a sehnat skutečného elektrikáře je opravdu problém. Pak je jediná rada. Před zakázkou si nechte udělat kalkulaci a technickou zprávu. Takto oslovte několik elektrikářů a můžete vybírat. Kdo to nezvládne, tak bude mít problém i s odborností. Na každou zakázku pracovávám technologický postup a rozpočet. Než začnu práce, tak zákazník musí vše odsouhlasit. A pokud si nejste jistá, tak investujte do dozpru - revizního technika. Ta investice se vám několikanásobně vrátí. Jelikož dělám velké zakázky, tak TDI dokládám i zasádrování krabičky.
Předpokládáte naprosto správně. Od jističe povede jeden kabel do krabice první zásuvky, odtamtud další kabel ke druhé zásuvce, pak ke třetí... V poslední krabici pod zásuvkou už bude jen přívodní kabel. Konce kabelů v krabicích ponechte minimálně 15 cm, ať má elektrikář dostatečnou rezervu pro manipulaci.Kabely je nejlépe v drážkách přichytit bodově sádrou a následně zaházet maltou a přeštukovat.
Ahoj. Já bych si ten rozvod udělal krkama a jednotlivýma drátama. Můj názor, moje volba. Jen bych doplnil Jabraku. Když jste si udělali ty šlice, tak rozhodně doporučuji, pořádně si oškrábnout ty jejich kraje od staré původní malby. Když se to potom štukuje, nebude případná nová malba s tím štukem puchýřovat a loupat se z té staré malby. Rádo se to stává. Ty rozvody se dají v tom šlicu podržet šikmo zatlučenými 100mi hřebíky. Aby byly co nejhlouběji a neblížily se k malbě. Po přisádrování se zase vytáhnou. Ty šlice si udělej kolmo od krabice ke krabici. Nemusíš pak přemýšlet, kudy se to tenkrát vedlo a lépe se něco přivrtává do zdi. Obrázky, poličky a tak. Zásuvek si pořiďte víc. Může jich být až 10 ks(i dvojité) na jednom jistícím okruhu. Ideální výška od země je ze stoje s mírným skloněním . Umístění u země je v budoucnu nepohodlné. Udělej si je na kraji každého radiátoru a na každé straně v rohu. Určitě jich může být polovina zakryta nábytkem. Přemýšlej o tom. Ahoj.
Ahoj. Kolega DAM doporučuje v koncové krabici pod zásuvkou provrtat zeď do další místnosti. Asi to lze. Určitě se to i dělá. Ale já jsem si poctivě odděloval jištění všeho v každé místnosti na patře. Aby mi při prcáku žárovky nezhaslo právě to celé patro. Jenže, já na tomhle asi trochu ujíždím. A ještě ty dráty v krkách. I to se stává.
Jen bych dodal, pokud možno, tak poslední zásuvku mějte tam, kde se od ní, provrtáním dostanete do další místnosti. tak samo bych nachystal i krabici pro světelný obvod ať nemusíte potom přidávat další vodiče a máte to při jednom nepořádku. Jak bylo popsáno, jeden obvod = 10 zásuvek, nebo světel. Aspoň do koupelny proudový chránič, i když dnes už musí být pro celý byt, protože neděláte opravu, ale rekonstrukci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.