Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kondenzace vody v potrubí za digestoří

Od: 1milan* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den.
Mám problém s odtahem od digestoře do komína. No on to není klasický komín, ale je to vpodstatě 125 plastová trubka. Klasický komín to není, protože nevede stále svisle nahoru nad střechu. Za digestoří je to klasika - koleno, svisle nahoru trubka , ale pak po cca 3/4 m opět koleno 90 , trubka na půdě jde skoro vodorovně /spíše s mírným spádem ven z domu/ až vyúsťuje venku pod podbitím střechy.
Trubka je ve svislém směru i vodorovném směru izolována minerální vatou. V místě kde vyúsťuje ven a venku už není nijak izolována. Ten spád mírně směrem ven je právě proto, aby mi tam náhodou nezapršelo, ... . No a problém je ten, že se mi v zimě při mrazech, možná po nich objevila kapající voda pod digestoří.
Je mi záhadou, kde se může voda kondenzovat na tom plastovém potrubí a jak tomu zamezit. Protože je tam ten mírný spád, doufám že to kondenzuje a dělá mi ptoblém jen ta svislá část za digestoří/
Díky za každou dobrou radu.
Milan

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

doplnit odpověď
hodnocení

0x
Jiný důvod, než jak jsi ho popsal není. Ta minerální vata nedokáže izolovat tu rouru tak, aby v ní při mrazech v zimě nezačala kondenzoat voda, která pak stéká dolů. Jelikož je z digestoře odtahován vzduch s vysokou relativní vlhkostí, stačí pokles o nemnoho stupňů celsia, aby došlo ke kondenzaci vody. Je to analogie s orosením okan v zimě.

doplnit odpověď
hodnocení

0x
Když jsem tvůj dotaz četl poprvé, měl jsem dojem, že ta část porubí za digestoří vede vnějším prostorem, ale marně jsem to hledal při dalším čtení, takže si nejsem jist, jesli ta svislá část je v teple, pokud ne tak to samozřejmě může kondenzovat i tam. Odborníci používají výraz rosný bod, který když se překročí, začne se pára srážet a pokud je jí víc, začne odtékat a za digestoří asi potrubí končí/začíná a v tom místě kondenzát vytéká. Jestli si někde všimneš, jak jsou udělaný komínky, které se vedou po fasádě, třeba od karmy, nebo od kotlíku, tak to, co prochází zdí se nevede do kolena, ale do T kusu. Na té straně k zmi je takový trychtýř a nejlépe ještě s trubičkou, odtamtud se dá odvést kondenzát kamkoliv. Nevím, jestli můžeš podobnou úpravu udělat, pokud ne, asi bys musel buď v místě vytékání strčit další plech a tím vodu nasměrovat někam jinam, kde by tolik nevadila, nebo tam vyrobit něco podobného nálevce a odtok nějakou hadicí strčit někam do odpadu. Kdyby byl velký problém i to, měl bych ještě jeden (nebezpčnější) nápad, ale na to bych potřeboval o tom více informací ... Mnoho štěstí - ať se ti to povede *frajer*.

doplnit odpověď
hodnocení

0x

Resil jsem podobnej problem u ventilatoru v koupelne. Reseni bych pro vas videl v pouziti toho tecka misti 90st kolena a hlavne ve vyspadovani vodorovne trubky co vede primo z digestore, smerem ven.

Kondenzace vody v potrubí za digestoří

x-mobius
doplnit odpověď
hodnocení

0x

Hlavní problém je v tom, že potrubí není izolované ve venkovním prostoru. Myslím, že izolace 40 [mm] (třeba Rockwool) a oplechovat a je po problému.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]