Nejste přihlášen/a.
Doporučte mi prosím dobrou literaturu ke stavbě domu svépomocí.
Projekt mám, ale takový "k povolení", takže se z něj moc vyčíst nedá. Z důvodu financí bych potřeboval začít zhruba tak, že se začne základy/základovou deskou, na které bude stát de facto "sklep" (je to v mírném svahu, takže na jedné straně částečně zapuštěno do terénu) nebo užitková místnost, kde bych do začátku měl něco jako kutilskou dílnu (žádná výroba nebo tak).
Časem bych pak na tohle rád přidal patro, ve kterém by se dalo bydlet.
Nejlepší "návod na svépomocnou stavbu" najdete na youtube... je to prakticky neomezená studnice znalostí a zkušeností z celého světa.
Nic podobného se nedá do jedné knihy napsat.
Když už máte projekt, tak určitě jste se bavil s projektantem jak by to řešil on, nebo alespoň víte jaký materiál pro stavbu je Vám nejbližší.
Jak velký dům je a jaký máte rozpočet?
doplněno 12.10.15 19:41: a samozřejmě ještě lze hodně dobrých informací čerpat tady na poraďte
Stavěl jsem svépomocí a skoro nic o tom nevěděl. První bylo to, že jsem si zjistil správné poměry míchání betonových směsí. Všichni co mi tu občas pomáhali tvrdili, že to s cementem přeháním, že by šetřili. Na to jsem jim vždacky odpověděl, že nestavím na kšeft, ale pro sebe. To že stavebníci na stavbách kradou a nebo jen šetří na nesprávných místech je známá věc. Určitě vám doporučím hlídat postupy míchání všech směsí.
U mě neexistuje nějaké praskání omítky na Ytongu, neexistuje praskání sádrokartonových stropů u stěny, uvolňení obkládaček nebo dlažby. Všechno si musíte hlídat sám. Nikdo to za vás neudělá lépe.
Izolaci základů jsem prováděl jen nástřikem na kvalitní beton (jakousi vcelku drahou směsí - název bych asi někde našel) , na něj polystyren a drenáž kolem základů. Tento postup jsem si nevymyslel, ale v té době vyčetl někde z knih o rekonstrukcích, protože dům stojí na jílovém podloží, kde se trvale drží voda. Po patnácti letech žádné známky vlhkosti ani ve sklepech. Sklepy zůstaly z původního domu, kde kdysi byla i voda na zemi, nyní suché.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.