Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Suchy vzduch

Od: repkin* odpovědí: 30 změna:
Uz se to tu resilo nekolikrat. Mame doma gamaty, uz asi mesic topime, pres den je to ok, okna se nerosi. Pres noc je ale strasne suchy vzduch a i kdyz mam povesene vyprane pradlo a nad topenim danou misku s vodou a otevrene dvere do loznice, tak jsou okna obyvaku i loznice zapocene jako blazen. To ze to je tim, ze se nevyvetralo vim, ale nevim, proc k tomu dochazi jen vecer a ne pres den. A co hlavne, proc i pres to vsechno je stale suchy vzduch, skrabe nas z toho v krku a castecne i diky tomu jsme ted nemocni.Hlavne samozrejme pokud je zima a topim tak preci nebudu v noci vetrat. Docela zacinam zavidet novostavbam s recirkulaci vzduchu.

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Přes den větráte (i když o tom ani nevíte-dveřmi a podobně). V noci vám okno slouží jako kondenzátor vlhkosti. Je studené a na něm se sráží vzdušná vlhkost. A protože nevětráte, je sucho. Na tomto principu pracují vysoušečky místností např. po povodních. V autě když zapnete klimatizaci, tak taky vysouší vzduch. Vlhkost se sráží na studeném výparníku. Určitě máte stará okna, že?

repkin*
hodnocení

Okna mam plastova. To ze se budou rosit jsem si zvykl, v zime to otiram a v lete se nepoti. Potrebuju vyresit ten suchy vzduch, nechci mit celou zimu skrabani v krku a hleny a pri jejich plivani si zas uhnat anginu :(

Však jsem to psal. To okno, protože je studené, sbírá vlhkost, kterou utíráte. Klidně to může jít přes noc i do centilitrů nebo deci... Což je dost. Popsal jsem důsledek. Příčinu neznám.

repkin*
hodnocení

Prcina je jasna, zatesnena mistnost a vlhkost nema jit kudy ven. Ja ale nechci vyresit roseni oken ale abych tu nemel suchy vzduch. Jen jsem uvedl, ze nechapu,ze i pres to, ze tu vlhkost je a srazi se na oknech je tu strasne suchy vzduch.

Ta vlhkost ve vzduchu není, protože je kde? Na tom studeném okně! Ona se tam ta vlhkost stěhuje. Odstěhuje se tam a udělá se z ní voda. To je takový zákon prostě. Buďto máte špatná okna, která nejsou dostatečně izolovaná, nebo je tam jiná stavebně-technická závada... Prostě přes noc větrejte.

paw*
Nezavisle na suchem vzduchu mate asi problemy s imunitou. Kazde rano zblajznete 500mg tabketu vitaminu C a budete v pohode. Dokonce i oderky se budou hojit rychleji.
Jinak co vam brani si recyrkulaci vzduchu udelat? Tim vyresite roseni oken, ake ne suchost vzduchu. Ono se vam okna rosi i kvuli suseni pradla. Dost treba oomaha mit krbova kamna a topit v nich. Ty spolehlive vytahnou veskerou vlhkost ven.

hodnocení

2x

Pokud se vám rosí okna, nemáte suchý vzduch. Škrábe vás v krku, protože jste nemocní z vlhkého starého vzduchu a případně plísně, kterou si nepochybně někde za nábytkem pěstujete.

repkin*
hodnocení

Plisen neni, pravidelne prestehovavam nabytek v obyvaku a rovnou uklizim, loznice je nove udelana a krom postele a jedne skrine tam nabytek neni.

hodnocení

0x

Repkin, toto je diskuze o ničem, když nevíte hodnoty vlhkosti vzduchu. Za 200 kč v kamenném a 50 kč u Vietnamců dostanete koupit vlhkoměr. Pak budete vědět přesně, jak na tom s vlhkostí vzduchu jste. Může být, že vám kolem oken neudělali izolaci a funguje tam tepelný most. Takhle to měla moje kamarádka, ale jen v kuchyni. Vyřvala si opravu. Okno vyndali dali nějakou izolaci, co já vím jakou, a okno se nerosí. *hej*Kupte si 2 vlhkoměry! Nebo aspoň jeden.

doplněno 11.10.15 09:51:

aukro.cz/...

budiky.cz/...

malapa.cz/...

Měla jsem to také jako vy. Pořád jsem si něco myslela. Napsala jsem Ježíškovi a teď mám klid. Topím také plynem.

repkin*
hodnocení

Okna se rosi vsude, zapravoval jsem si je sam, jsou zapravene polystyrenem, zed je 50cm cihla, dum zatepleny neni. Nejaka stavebne technicka zavada ja uricte ale jaka konkretne a jak ji odstranit, tot otazka. Okna se poti vsude v kuchyni netopim, tak min, nejvic obyvak kde topim a loznice kam poustim teplo. Zkusim ten vlhkomer.

Závada není stavebně-technická. Nevětráte a máte extrémně vysokou vlhkost.

hm*
hodnocení

0x

Tak já teda nevím. Stěžuješ si, že máte doma moc suchý vzduch, ale okna se rosí, protože vlhkost nemůže ven. Tak máte doma sucho, nebo vlhko? Pořiď ten vlhkoměr, ať víš.

Jinak- plastová okna by se skoro vůbec rosit neměla. Jestli se rosí, no, nechci přímo říct, že jsou špatná, ale je to divné. Co se vlastně rosí, sklo, nebo rám?

repkin*
hodnocení

Sklo zevnitř místnosti, takže si myslím, že to nebude těma oknama, zítra zkusím sehnat někde ten vlhkoměr a pak dám vědět jak jsme na tom.

hodnocení

0x

To jsem teda moc zvědavá, jak tohle dopadne. Řešila jsem tady na poradně podobný problém loni. Teda s tím rozdílem, že u mne se okna nikdy nerosí, ale také mám pocit, že je tady nadměrně suchý vzduch. V krku mne sice neškrábe, ale vysychá mi tabák a některé kytky musím rosit. Když jsem koupila ten vlhkoměr, tak mi to ukazovalo nadměrnou vlhkost. 70 až 80. Když jsem otevřela okna, tak ten vlhkoměr klesl na 60. To bylo v zimě. A v létě, kdy jsem měla okna otevřená celý den, tak jsem si všimla, že je zase ručička na 80. Tedy vlhost nadměrná. Takže tohle je pro mne záhada a už to neřeším. Tabák si zvlhčuji a kytky rosím.

ronyx*

Zdravím,
platí zákonitost, že čím studenější vzduch, tím je sušší (všimněte si, že když jsou v zimě dlouho větší mrazy, tzv. vymrzne voda a zima je suchá - když je okolo 0°C a prší, je vlezlo, když jsou delší dobu mrazy třeba -25°C, tak ač je "velká zima", dá se chodit bez čepice a bez rukavic, člověku zima není, protože není vlhko) a naopak teplý vzduch pojme více vodní páry. Proto je v létě vysoká vlhkost (největší je těsně před deštěm) a v zimě je relativně suchý vzduch.

... člověku zima není, protože není vlhko ... je naprostý nesmysl.
doplněno 13.10.15 07:58: Proč by mi při 5°C měla být nějaká zima?
doplněno 13.10.15 07:59:

Zima mi trochu bude, pokud propotím oblečení.

ifyrat

Postupně jak klesají teploty, tak klesá i absolutní hodnota vlhkosti vzduchu. Čím nižší je tato hodnota, tím je pocitová teplota vyšší.

doplněno 11.10.15 21:18:

ra252®

Hloupost. Kolik si myslíš ,že se odpaří potu, když je třeba 5°C a nic neděláš a tedy na povrchu těla skoro žádný nemáš? A i přes to je ti nejvetší zima.

Nesmysl.

Čím nižší vlhkost, tím lépe se tělo chladí odpařováním potu a vody ze sliznic a tím větší je mu zima.

paw*

Zvlastni. Co jsem se bavil s kamarady ze sibire, rikaji, ze u nich pri -30 je jim vetsi teplo jak u nas pri -2. Coz znamena ze pri suchem vzduchu je cloveku pocitove mensi zima. Ono to funguje i obracene. Az budete na bazene, zajdete do pary. Kolik myslite ze je tam stupnu? Pod 50. Ve finnske saune je klidne i pres 100 a normallne tam vydrzite. Vse ma na svedomi vlhkost vzduchu.

Nicmene toto nijak neresi puvodni dotaz.

Ve finské sauně je suchý vzduch a pocení ochlazuje. Mimochodem - nejde o pocity, ale o fyziku a přežití. Pokud jde o mráz - pokud nefouká a člověk je oblečený, zas tak nevadí. Vítr vadí mnohem víc. Proto, když je modré nebe, mráz a bezvětří, je to snesitelnější, než dva nad nulou, mlha a vichřice.

Pokud jde o Sibiř, -30 nebo -2, nemusíte mi o tom vyprávět, po léta jsem v tom jezdil na kole (ve svetru).

Suzy, je to tak, jak píšete. V zimě jsem mívala + - 50% a v létě, v těch hicech, se ručička blížila k 80%. Někde někdo se v létě nad tím podivoval a tady se to snažil řešit.

Hrozně jsem zvědavá, co Repkin napíše, až koupí vlhkoměr

Vámi popsaný stav je běžný a přirozený. Ta vlhkost v procentech je "relativní vlhkost". Je to poměr mezi množstvím vody ve vzduchu právě obsaženým a množstvím maximálním, které se při dané teplotě ve vzduchu udrží.

A to maximální množství roste s teplotou. Pokud pustím domů chladný vzduch z venku a ohřeju ho, stoupne s teplotou i ono maximální množství vody, které by se do něj vešlo. Tedy se zvětší jmenovatel zlomku a čitatel zůstane stejný. Podíl tedy klesne. A ten podíl je relativní vlhkost.

repkin*
hodnocení

v létě mám otevřeno téměř pořád, když je chladno, tak moc nevětrám, logicky ale v noci nebudu vstávat a větrat, topím jen v obýváku na trojku +/- 18/19 °C, navečer otevřu do ložnice, kam svítí sluníčko jen ráno a pustím tam teplo a nechám přes celou noc otevřeno. Přes den občas vypnu nebo stlumím topení a nechám na chvíli otevřené okno.

Jak větráte ložnici a kolik lidí tam spí?

Pod okny se musí topit. Jinak se rosí ..

hodnocení

0x

Suchý vzduch a ráno máte okna orosená?trošku si protivíte naopak-pokud byste měli suchý vzduch,tak i ráno budou okna suchá!

ronyx*

Nemáte tak úplně pravdu - mám odzkoušené, že i když třeba v zimě mám doma vlhkost jen 40%, vlhkost se mi na oknech stejně srazí. Je to třeba u mne způsobeno závěsy na oknech, které mám udělané tak, že okno de facto odizolují (k oknu - ke sklu nemůže teplý vzduch z místnosti) a okna se mi pak opotí. Stačí závěsy sundat a za chvíli je sklo suché.
Takže i cirkulace vzduchu v místnosti udělá své.

Nojo, jenže v normálním bytě jsou pod okny radiátory a ty topí.

hodnocení

0x

Největší sranda na tom všem je, že i když si koupíte ten vlhkoměr, nic tím nevyřešíte. Akorát se budete chvíli divit, proč to ukazuje takové vlhko a Vy budete mít důkazy hmatatelné, že je vzduch suchý. Já to tak mám. Vidím to na kytkách a na tom tabáku. A to ho mám v krabici uzavřený. Je teda papírová, ale stejně. Prostě jsem nad tím přestala bádat. Ale kdyby mi teklo po oknech a škrábalo mne v krku, tak to bych se nějak vyřešit snažila.

To vlhko je podivné. Třeba svítí sluníčko, pofukuje větřík, pověsím prádlo a je bleskem suché. Slunko svítí intenzivně, je horko, fouká větřík a prádlo schne celé odpoledne. :-D Máme na asfaltovém chodníku divnou louži. Někdy je veliká, ikdyž déšť za nic nestál a zůstává dlouho. Někdy, po velikém dešti, za stejného počasí, je bleskem pryč.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]