Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat - vlastním byt, který pronajímám. Nájemce je slečna z Ukrajiny, která si chce zažádat o české občanství. K tomu ale potřebuje zaregistrování na trvalý pobyt, což chce ode mě. Aby se mohla trvale přihlásit na moji adresu. Normálně bych jí to dala, ale mám strach, že pokud by se tu třeba zadlužila, tak aby nepřišel např. exekutor a nezahrnul do toho i můj byt..? Děkuju moc za odpověď.
Nerozumím přesně otázce, zda se obáváte o byt jako takový nebo o váš majetek v prostorách toho bytu příp. bytu na jiné adrese? Pokud byste jí pronajímala celý byt a neměla byste v něm žádný váš majetek, event. jen nezbytné vybavení (sporák ap.) nemáte se čeho bát. Pokud ovšem pronajímáte byt kompletně zařízený nábytkem, už by mohly problémy nastat.
Ještě bych doplnila něco k nájemní smlouvě a trvalému pobytu. Nevím, jak dlouho již slečna u Vás bydlí a mohla jste si ji "oťukat". Nepíšete, jestli už máte uzavřenou nájemní smlouvu. Abyste měla jistotu včasného odhlášení z trvalého pobytu, pojistila bych si to ustanovením v nájemní smlouvě (třeba smluvní pokutou) a navíc ještě vrácením kauce až po odhlášení z trvalého pobytu. Také si ošetřete to, aby si nemohla udělat z Vašeho bytu jakousi "noclehárnu". Neberte to prosím tak, že mám dojem, že každý z "východu" musí být problémový člověk. To určitě ne, ale pořádek dělá přátele, jak se říká. Jinak stoprocentně souhlasím s dusatkou, že v případě exekutora by neměl být problém, protože trvalý pobyt je pouze evidenční údaje a nezakládá žádné vlastnické právo k bytu.
To ustanovení v nájemní smlouvě je dobrý nápad, nicméně pokud již nájemní smlouva existuje, může se tam nájemník přihlásit k pobytu na základě této smlouvy a další souhlas majitele již nepotřebuje. Tím pádem by původní dotaz tak trochu ztrácel smysl.
Já mám z dotazu dojem, že slečna zatím užívá byt pouze na základě podnájemní smlouvy a potřebuje nájemní smlouvu. Proto jsem to uváděla, aby majitelka do nájemní smlouvy stačila dát případné změny ve svůj prospěch. Tohle už jsem jednou navrhovala v případě, kdy se majitelé brání nájemní smlouvě právě kvůli obavám z přihlášení k trvalému pobytu, resp. mají obavy z následného odhlášení. A samozřejmě to ještě pojistit obnovující se nájemní smlouvou na dobu určitou. Není potom problém v určitém termínu nájem ukončit a nebo prodloužit. Jinak souhlas, že v případě nájemní smlouvy není potřeba dalšího souhlasu majitele/ky.
Nejsem si také úplně jistá, jak to funguje u cizinců. Jestli se už sjednotily předpisy pro trvalý pobyt a nebo stále přetrvávají odlišnosti. Snažila jsem to najít, ale moc se mi to nedařilo. Matně si vzpomínám, že bylo povinností ubytovatele nahlásit pobyt cizince. To mám v hlavě v souvislosti s místním poplatkem za přechodný pobyt. Možná by nebylo od věci se pozeptat na cizinecké policii. Třeba to ještě někdo doplní.
Poté trochu administrativy - budete zaneseni do ubytovací knihy, pro tento účel požadujeme předložení občanského průkazu pro opsání údajů, u cizinců pasu. ( U cizinců navíc vyplňujeme ohlášení pobytu pro cizineckou policii ).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.