Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úpravat průlez. komína pro připojení 3 kamen

Od: zdenekk odpovědí: 15 změna:

V roubence je průlezový komín. Je zevnitř i zvenku v pořádku. V přízemí je do nej zapojen kachlový sporák. V patře jsou do něj zapojena ze dvou pokojů dvoje kamna na dřevo.

Ve všech kamnech topíme pouze suchým dřevem.

Chtěli bychom od každých kamen napojit samostatné ocelové roury pro odvod spalin nad hlavu průlezového komína.

Jaký materiál a způsob provedení nám doporučujete?

Výška průlezového komína je asi 8 m.

Děkuji předem všem, kdo nám poradí.

Zdeněk K.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Sporák bych nechal zapojený tak jak je a dvoje kamna v patře bych zapojil do společného nerezového kouřovodu, který bych tím komínem protáhl a ukončil cca 10 cm nad hlavou komína. V patře by ten kouřovod měl měl tzv. "kalhoty" pro připojení obou kamen. Jeho průměr bych volil 250 mm a nad hlavu komína bych rozhodně dal plechovou stříšku, aby do komína nepršelo. Spaliny od sporáku proudící ,kolem mnerezového kouřovodu by mu neměly vůbec vadit, naopak by ho ohřívaly, takže by měl dobrý tah.

zdenekk
hodnocení

Dík za doporučení. Nad hlavou průlezového komína je oblouková stříška kolmo na hřeben střechy z nerezu 3.5 mm.

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
co vás vede k takové úpravě?
Průlezový komín je absolutně bezproblémová záležitost a je celkem jedno, co je do něj napojeno. Pokud vás mrzí, že komín de facto nemusíte čistit, protože se na jeho vnitřních stěnách skoro nic neusazuje, tak si do něj udělejte vestavbu a čistit budete muset.
Teoreticky můžete udělat od každého sopouchu vývod až nad stávající komín, ale proč? Komín netáhne? Nechápu, proč si chcete přidělávat práci při čistění komína a ještě navíc investovat peníze do takové zbytečnosti. Samozřejmě, pokud si pozvete nějakého "odborníka" (ideálně prodávajícího vložkování do komínů nebo někoho, kdo je na tom aby prodal finančně zainteresovaný), přesvědčí vás, že tenhe komín je nebezpečný, že ho musíte vyvložkovat atd. Z vlastních zkušeností ale vím, že není větší pohodlí než průlezový komín - mám ho v domě. Za 13 let, co zde bydlím, jsem komín nemusel vymetat, pouze z něj každý rok pouze vyberu saze napadané dolů a pak do něj vlezu (dole v patě dvířkama), aby ho pohledem překontroloval. Jinak bez údržby, a to ten komín je starý minimálně 100let. Je absolutně čistý, bez nějakých usazenin na stěnách. V předešlém domě jsem měl výborný komín (podle vyjádření starého zkušeného kominíka), ale měl 2 průduchy a musel jsem ho každý rok nejméně jednou vymetat, protože čím menší průřez, tím větší usazování na stěnách.
To, co radí kolega nade mnou, tj. udělat spojení sopouchů do jedné truby, tu vést k hlavě komínu a kachlovými kamny do zbývajícího průřezu komína je úplný nesmysl - jak budete tu členitou plochu, která se bude logicky více zanášet sazemi než hladký průřez, čistit?
Moje rada - pokud komín bez problémů funguje, nechte ho tak, jak je (tedy pokud si nechcete úmyslně zkomlikovat život).

zdenekk
hodnocení

to ronyx: Průlezový komín je uvnitř perfektně vyspárován, (sám jsem ho spároval ) s relativně hladkým povrchem.Vnější stěny (ty, které nejsou součáctí zdiva roubenky) mají novou omítku na vyspraveném povrchu jádrovkou, poté penetrece, lepidlo,perlinka, lepidlo a akrylátová omítka as dvěma akrylátovými nátěry. (trochu více snad poví přiložený obrázek).

U piva jeden soused říkal, že na každá kamna musí být samostatný komín, že jinak v případě požáru pojištovna nemusí pojistnou událost řešit.

To nás vede k myšlence, o které píši v úvodu.

Jinak všechna kamna topí perfektně a za 36 let jsme neměli s komínem či kamny žádný problém.

Tolik pro vysvětlení.

doplněno 10.10.15 18:03:

Pro doplnění ještě obrázek, kde je vidět stříška nad komínem.

Zdeněk

Úpravat průlez. komína pro připojení 3 kamen
Úpravat průlez. komína pro připojení 3 kamen #2
ronyx*

Pěkné to máte.
Co se týká kamen a průduchů - podle předpisů musí mít každé patro solo průduch, do jednoho průduchu může v patře ústit několik kamen (z různých místností), ale je přesně dané, jak mají být sopouchy v průduchu umístěny (různě výškově atd.), což je hlavně proto, aby se vzájemně nerušil tah u jednotlivých kamen (tohle ale u průlezáků nehrozí, tam je vždycky pro spaliny místa dost).
Pokud máte komín opravený jak píšete, tak se požáru bát nemusíte - začít hořet v něm nemá co a jediné jiné nebezpečí je prasklina v tělese či zazděný trám.

zdenekk
hodnocení

To ronyx"

Pro úplnost ještě obrázek zaústění kouřovodu od kamen v přízemí do průlezového komína. V předsíni je u podlahy v komíně čisticí a revizní otvor, kterým lze do komína vlézt a po zazděných šlapkách z ocelové kulatiny o průměru 12 mm valézt komínem jako po žebříku az k vrcholu. To jsem udělal kvůli čištění.

Je to rekreační stavení. Od října topíme jen v kachlových kamnech v přízemí a těmi vytopíme i pokoje v patře.

V zimě topíme v jedněch kamnech v patře, která pohodlně vytopí oba pokoje. Nerad bych měl problémy s byrokraty z pojišťovny, proto můj dotaz.

Jak jsem již psal, 36 let klídek, pohoda a nyní pochybnosti...

Všem děkuji za stanovisko k našemu problému.

Zdeněk

Úpravat průlez. komína pro připojení 3 kamen #3
ronyx*

Co se týká stupaček v komíně - to je klasické řešení u průlezáků, proto se tomu taky říká průlezák, že se jím při čistění prolézá.
Problémy s byrokraty v pojišťovně mít nebudete, pokud nevyhoříte - při sepisování pojistky určitě nikdo z nich do komína nepoleze (kromě jiného proto, že tomu prostě stejně nerozumí). A pokud máte vše provedené tak pečlivě, jak jste psal, a budete si udržovat komín čistý (a samozřejmě těsný a nepopraskaný), tak se, myslím, nemáte čeho bát.
Jinak to ta máte pěkné.

to ronyx :

Asi nevíte, že protipožární předpisy zakazují zaúsťovat do jednoho komínového průduchu kamna umístěná v různých podlažích domu. Z toho důvodu jsem radil udělat pro kamna umístěná v horním podlaží nerezový kouřovod vložený do stávajícího průlezného komína. A ty "kalhoty" se budou bez problémů čistit po odebrání kouřových rour od kamen.

ronyx*

Předpisy jsou jedna věc a praxe druhá. Havní problém vašeho řešení vidím v tom, že když komín necháte jako použivaný a zároveň do něj uděláte ty "kalhoty", tak v místě umístění těch "kalhot" tak zredukujete průžez stávajícího průlezného průduchu, že se tam ten komín bude ucpávat a hrozí buďto požár z tam usazených sazí nebo ta kamna dole přestnou táhnout a dole v místnosti se může také někdo udusit. Kroěm velmi problematického čištění komína - to byste ty "kalhoty" musle vymyslet tak, aby je bylo možné vždycky při vymetání komína celé vyjmout (což si nějak neumím představit, jak to udělat).

Možná máte trochu pravdy. Tazatel však navrhl sám vést komínem nerezovou rouru od kamen v přízemí a v patře ponechat zaústění kamen stávající. Tím se problém s kalhotami ruší :o))

zdenekk
hodnocení

to aloisb:

Teď mě napadlo, zda by pro splnění podmínky předpisu nešlo udělat odvod spalin od kachlových kamen v přízemí ocelovou rourou k hlavě komína a kamna v pokojích v patře nechat jak jsou. Vyhovělo by to pak předpisům? Samozřejmě, že mezi průduchy do komína v patře je výškový rozdíl 50 cm.

Díky předem za info. Zdenekk

Ano, šlo by to a předpisům by to vyhovovalo. Nenavrhl jsem to, protože v tomto případě bude nerezová roura delší a každý metr stojí přes 1000,- Kč (podle průměru). Já to mám takto uděláno pro stacionární plynový kotel, který je umístěn vedle kotle na tuhá paliva. Také jsem měl obavy že se budou saze ze spalin od kotle na tuhá paliva nabalovat na tu nerezovou rouru a mohly by vyhořet, ale po ročním provozu jsem kontrolou zjistil, že na té rouře se usadil jen nános světle šedého popílku, který vlastně vytvořil takovou ochrannou izolační vrstvu. Trochu sazí se usazuje pouze v kouřovodu, který vede od výstupního hrdla kotle do komínového sopouchu a je dlouhý cca 150 cm. Kotel čistím 2 x ročně včetně toho kouřovodu.

zdenekk
hodnocení

to aloisb:

Když povedu nerezovou rouru od kachlových kamen k hlavě komína, budu potřebovat k tomu jedno "téčko" a jedno víčko.

V případě, že bych do komína v místě sapouchů pro dvě kamna na dřevo umístil ty "kalhoty" a od nich pak společnou rouru k hlavě komína, vyšlo by to finančně asi na stejno...

Co na to nick vecko?

Zdeněkk

Tak nedělejte žádné "kalhoty", ale nechte udělat na spodní části kouřovodu 2 téčka na roztečnou vzdálenost 50 cm, jak máte ty sopouchy od těch kamen v patře, v koruně komína ten kouřovod zakotvíte přiražený ke stěně komína, sedne si na to jedno téčko procházející zdí a do druhého téčka se zasune sopouchem trubka, která se opatří zděří a zamázne se ve zdi. Kouřovod u zdi komína nebude vytvářet odpor kouřovým zplodinám z kamen v přízemí a to jedno téčko jdoucí přes celý průřez komína také vadit nebude. Občas se do komína podíváte, zda se na něk nevytváří nějaký velký nános sazí, který by se však dal seshora lehce odstranit štětkou.

zdenekk
hodnocení

To je prima řešení... Tak to udělám. byl jsem dlouho mimo domov, proto se ozývám aš nyní. Děkuji Vám za doporučení a také ostatním, kdo mi psali.

Zdeněk

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]