Nejste přihlášen/a.
Vytápime dům plynem,kotel máme kondenzační s ohřevem vody a venkovní sondou.Od 6h do 22h ho máme nastavený na 21,5st a ve 22h se přepne na 18st.nemáte někdo zkušenost jestli není lepší nechat celé topné období na stejné teplotě 21,5st a nesnížovat na noční teplotu? Díky za radu.
Dnešní "moderní" domy nemají dostatečnou akumulační schopnost, takže za mrazu klidně ta teplota o 3,5°C poklesne.
Něco jiného je starší domek, kde se provede dozateplení.
Topíme plynem už dlouho. Běžně topíme pokud jsme doma na 20-21 stupňů a na noc je termostat nastaven na 15 stupňů, tj v 21 hod kotel vypne.Termosta máme digitální týdenní nastavení. Občas se stane,že vstávám dřív a zapínám topení ručně a vidím, na kolika stupních sepne kotel. I v zimě kotel sepne ráno kolem páté na 19 stupních a za chvilku je tam požadovaná teplota.Z mého pohledu není třeba v noci udžovat denní teplotu.
Moje zkušenost- mám plinové topení ekvetrm. regulace, bez prostorového termostatu, každý radiátor má svoji regul. hlavici.
Barák z Porothermu + kontakt. zateplení EPS. Takže akumulace dostatečná.
Koupil jsem do několika místností digit. termostat. hlavice - nastavil noční poklesy o 2-3 st C. Po zimě jsem pozoroval plíseň ve venkovních rozích a okolo oken. Vysvětlení- vnitřní klima v baráku má konstatní vlhkost , pokud dojde k několikahodinovému poklesu nastává v chladnějších místech kondenzace. Přes noc chladnější místa navlhla. Přes den se +- vysušila nebo lépe asi úplně nevysušila. Takže se dařilo plísním.
Takže jsem nastavil stále stejnou teplotu a je vše O.K. Jednak si myslím, že úspora není u domů s vysokou akumulací tak významná. Jinak řečeno-- večer netopíš - barák vyzáří ze stěn teplo a ráno to teplo do těch stěn musí dotlouct o to více zpět. Takže úspora asi trochu ano, ale ne moc a má to své ale.
Pokud něco, tak bych investoval být tebou do zateplení, a do kvalitních oken- např. trojsklo.
Jde Vám o to ušetřit, nebo minimalizovat problémy s případnýma plísněma atd.? Každý plynař a revizní technik, Vám doporučí, aby se teplota nepohybovala o víc jak 2 st. Někdo psal, že má termostat nastavený na 15 st. a zy Chvíli má teplo Pokud má 2 místnosti 4x4m tak možná to za "chvíli" vytopí, o čem ale pochybuji. Záleží na velikostech místností, obsahu vody v trubkách a radiátorech. Sousedé topili (starší lidé v důchodu 82 a 76 let) přes den na 22 st. a na noc od 22:00hod na 18st. Večer seděli u televize v teplácích a zabalení v dece. Protože pokud se člověk nepohybuje, tak pocitová teplota je jiná. Jednu zimu jsem jim nastavil v referenční místnosti teplotu denní na 23st a denní na 20st. s tím, že pokud budou mít nedoplatek, tak jej zaplatím. Vařili na šporáku na pevná paliva, takže plynem jen vytápěli domek o 3+1.. Přesto že rozdíl teplot byl o stupeň vyšší jak doporučovaný rozptyl teplot, ejhle, na vyúčtování jom přišlo o 780,-Kč víc jak za minulé fakturační období. Takže jestli tady někdo tvrdí, že má přes noc teplotu nastavenou na 15st. , tak je to nesmysl a lže si sám do své kapsy. Jimi, neznám obsah vzduchu v místnosti, nebo místnostech, ale na noc bych nešel pod 20st. Za určitou dobu se stěny nakumulují teplem a potom bude i termostat korigovat teplotu ve Váš prospěch. Vypínat na noc uplně, je nesmysl ! Ráno než se kotel nahřeje, tak spálí víc plynu, než když přes noc jen dohřívá.Samozřejmě v závislosti na venkovní teplotu.
Díky za názor...jde mi samozřejmě o minimalizovaní problému s případnými plísněmi,menší spotřebu a abychom neseděli večer u tv zabalení v dekách, když po 22h přepne kotel na nizký noční režím a ráno než se mistnosti nahřejí taktéž. Jsme už v důchodu plynem vytápíme celý dům a jsme už aklimatizováni od r.1996 po zavedení plynu na nižší teplotu, než jsme v domě měli když jsme vytápěli koksem.Tak jsem nastavil termostát na 21,5 na celých 24hod a pokud by náhodou bylo venku tepleji tak venkovní čidlo nedovoli aby kotel běžel.Spotřebu budu sledovat a na jaře zhodnotím.
Máme klasický plynový kotel a po 22. hodině kotel vypínám. Pokud není -15, vůbec nic se neděje. Ušetří se spousta peněz. Kdysi na vojně jsme měli na cimře kamna Petry. které se v 21:00 vyklidily a do rána bez topení. I když okna neměla tušení o těsnosti, i tak tam nikdy nebylo míň než 15 st.
Není nutné topit pořád.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.