Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Datový kabel

Od: petrk* odpovědí: 11 změna:

Dobrý večer,

předěláváme elektroinstalaci (na měď), už máme připravené drážky 12mm pro kabely (CYKY 3J 2,5mm). Je možné stejnou drážkou vést i datový kabel? Mám na mysli, zda nemůže docházet k nějakému rušení. Díky a hezký zbytek večera.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

V jaké délce to bude? Asi 8 metrů mám veden UTP kabel ve zdi společně asi s 5x CYKY 3x2,5 a nikdy s tím nebyl problém, funguje i 1Gbps síť.

petrk*
hodnocení

Přibližně 16 metrů. V jedné drážce bude 2x CYKY 3x2,5, z toho jeden pro přímotop 2,5kW.

dusger*
hodnocení

0x

Nemají se tahat souběžně, ovšem v krátkých úsecích problém určitě nebude. Ovšem kabel UTP či podobný nemá být jen tak v omítce, ale uložený v trubce či tak podobně. A ta se už do té drážky zřejmě nevejde.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. A co jim brání, si tu drážku rozšířit, případně zahloubit? A třeba do ní přidat 16 krk. Je lepší, mít možnost tyhle kabely protáhnout, či přidat najaký další. Osobně nemám rád kabely. Všechno jsem si prokrkoval a prodrátoval. Možná, že na tom i ujíždím.

ctenar*

Draty? Jako ze 3 nezavisle draty misto kabelu se tremi draty? Uz jsem videl delat venku, protahovat trubkou/chranickou, ale ten clovek mi nebyl schopny vysvetlit, v cem je vyhoda. Jsou draty levnejsi? Zabiraji mene mista v trubce? Mohou prenaset vetsi vykon, protoze maji lepsi odvod tepla do okoli)? Jeden drat se v pripade poruchy (vyhoreni, provrtani, ...) jednoduseji vymeni? Jak casto se tyto poruchy ale v realu stavaji, aby se to dalo povazovat za duvod pouziti dratu?

Me to pripada, ze 3 draty v krku budou prekazet vice nez jeden kabel.*nevi*

doplněno 10.10.15 08:14:

Koukam na nahodny elektro e-shop a draty jsou levnejsi nez kabel od asi 5mm, definitivne 6mm. Takovych ale v dome moc neni.

ctenar*

Všechno jsem si prokrkoval a prodrátoval. Možná, že na tom i ujíždím.

Asi ano.Trosku. Vitejte v klubu! ;) Vase forma uchylky je mala, neskodna, skoro az prakticka.

Tezke formy tohoto postizeni v domacim prostredi obsahuji homeruny v EMT a kabelove žlaby. *smich*

Jestli ma vas rozvadec tak do 25 okruhu, tak jste v poradku.

hodnocení

0x

co wifi . . . není to efektivnější?

petrn*

Předpokládám, že to děláte jen v domácích podmínkách bez projektu. Souběh je povolený, ale musí být rozestup. Kolik to přesně je při 16 m, Vám řekne někdo zde zkušenější. V praxi však při krátkých vzdálenostech obvykle problém nebývá, pokud použijete kabel, který má kroucené páry.

Osobně doma bych udělal druhou drážku 5-10 cm pod/nad a kabel položil do většího husího krku (pro případné doplnění slaboproudu v budoucnu). Neznám přesný požadavek, ale wifi bych nedoporučil, spíš jako vhodné doplnění (tablety, mobily, notebook na klín). V případě budování bych dal do každé místnosti alespoň 4 zásuvky (např. 2 na jednu stranu, 2 na protější).

dam®
hodnocení

0x

Datové kabely jsou stíněné, křížení nevadí a v soubězích nn. se se píše něco o do dvou metrů, standartně se souběh nikde nedoporučuje. Na datový kabel vam stačí 8mm drážka, což se při jednom nepořádku dá zvládnout bez nějakých potíží, kdyby v liště, tak by měl být solo.

ctenar*

Datovy kabel (zrejme se mysli "ethernetovy" "RJ-45" Cat5e UTP) rozhodne stineny neni, jak uz jeho nazev (UTP = Unshielded Twisted Pair = nestinena kroucena dvoulinka) napovida.

111®
hodnocení

0x

pro souběh slaboprou, kam patří i UTP platí: do 0,5m vzálenost 0,1m . přes 0,5m vzdálenost alespoň 0,5m,

stínění bych zrovna nedoporučil, když ho totiž špatně ukončíte, bude to horší jak nestíněný kabel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]