Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
předěláváme elektroinstalaci (na měď), už máme připravené drážky 12mm pro kabely (CYKY 3J 2,5mm). Je možné stejnou drážkou vést i datový kabel? Mám na mysli, zda nemůže docházet k nějakému rušení. Díky a hezký zbytek večera.
Ahoj. A co jim brání, si tu drážku rozšířit, případně zahloubit? A třeba do ní přidat 16 krk. Je lepší, mít možnost tyhle kabely protáhnout, či přidat najaký další. Osobně nemám rád kabely. Všechno jsem si prokrkoval a prodrátoval. Možná, že na tom i ujíždím.
Draty? Jako ze 3 nezavisle draty misto kabelu se tremi draty? Uz jsem videl delat venku, protahovat trubkou/chranickou, ale ten clovek mi nebyl schopny vysvetlit, v cem je vyhoda. Jsou draty levnejsi? Zabiraji mene mista v trubce? Mohou prenaset vetsi vykon, protoze maji lepsi odvod tepla do okoli)? Jeden drat se v pripade poruchy (vyhoreni, provrtani, ...) jednoduseji vymeni? Jak casto se tyto poruchy ale v realu stavaji, aby se to dalo povazovat za duvod pouziti dratu?
Me to pripada, ze 3 draty v krku budou prekazet vice nez jeden kabel.
Koukam na nahodny elektro e-shop a draty jsou levnejsi nez kabel od asi 5mm, definitivne 6mm. Takovych ale v dome moc neni.
Všechno jsem si prokrkoval a prodrátoval. Možná, že na tom i ujíždím.
Asi ano.Trosku. Vitejte v klubu! Vase forma uchylky je mala, neskodna, skoro az prakticka.
Tezke formy tohoto postizeni v domacim prostredi obsahuji homeruny v EMT a kabelove žlaby.
Jestli ma vas rozvadec tak do 25 okruhu, tak jste v poradku.
Předpokládám, že to děláte jen v domácích podmínkách bez projektu. Souběh je povolený, ale musí být rozestup. Kolik to přesně je při 16 m, Vám řekne někdo zde zkušenější. V praxi však při krátkých vzdálenostech obvykle problém nebývá, pokud použijete kabel, který má kroucené páry.
Osobně doma bych udělal druhou drážku 5-10 cm pod/nad a kabel položil do většího husího krku (pro případné doplnění slaboproudu v budoucnu). Neznám přesný požadavek, ale wifi bych nedoporučil, spíš jako vhodné doplnění (tablety, mobily, notebook na klín). V případě budování bych dal do každé místnosti alespoň 4 zásuvky (např. 2 na jednu stranu, 2 na protější).
Datové kabely jsou stíněné, křížení nevadí a v soubězích nn. se se píše něco o do dvou metrů, standartně se souběh nikde nedoporučuje. Na datový kabel vam stačí 8mm drážka, což se při jednom nepořádku dá zvládnout bez nějakých potíží, kdyby v liště, tak by měl být solo.
pro souběh slaboprou, kam patří i UTP platí: do 0,5m vzálenost 0,1m . přes 0,5m vzdálenost alespoň 0,5m,
stínění bych zrovna nedoporučil, když ho totiž špatně ukončíte, bude to horší jak nestíněný kabel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.