Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bydliště trvalé

Od: megina1* odpovědí: 12 změna:

dobrý den mám dotaz mám trvalý bydliště na městským úřadě nezdržuji se tam jsem jinde musím si najít bydliště náké abych se tam mohla přihlásit trvale nebo to můžu mít pořát musím si udělat novou občanku bude mi propadat proto se ptám jaké mi tam daj trvalí pobyt jestli mi tam můžou dát pořát městský ůřat nebo už se to nesmí a je stoho problém děkuji za odpovět

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, normálně si zažádáte o nový OP - radnici se to asi nelíbí, ale donutit Vás k jinému trvalému pobytu nemůže a OP bez tohoto záznamu také být nemůže.

Zdravím!

doplněno 09.10.15 09:54:

Myslím, že otázka je jasná a nemá význam rozšiřovat téma mimo dotaz.

doplněno 10.10.15 09:44:

Vidím, že jsem asi původní dotaz nepochopil (nebo někdo jiný=?), tak přidám také něco obecného o trvalém pobytu. Naše zákony jsou nyní ve vztahu pronajímatel vs. nájemce "vyvážené", tak se lze přihlásit i bez souhlasu pronajímatele. Ovšem, je také dobré vědět, že pronajímatel se tomuto může bránit - nemusí prodloužit náj. smlouvu a také vyvoláním správního řízení může trvalý pobyt nájemci zrušit (je to zdlouhavé a bude se za to platit).

O tom, jakou "radost" vyvolá u majitele přihlášení se k trvalému pobytu proti jeho vůli, se nemusí ani moc spekulovat, protože nájemní vztah to jistě nevylepší.

hodnocení

1x

Kdo na občance vidí trvalé bydliště na úřadě, ví, že jste bezdomovcem. Každý tak s vámi bude jednat. Když budete hledat práci, když budete potřebovat podepsat smlouvu, ručit za něco. Je to velice degradující. Když vám to nevadí, je to jen vaše volba, váš život.

doplněno 09.10.15 10:48:

Haninko, máte pravdu jen zčásti. Ale na svou obhajobu chci říci, že jsem se snažila tazatelku, možná blbě, motivovat, aby se zasnažila dát si život dopořádku tak, jako miliony jiných mladých lidí. Startovací adresa na úřadě, to není dobrý základ. Ani pro získání zaměstnání, ani pro sociálku, ani pro získání bytu. Kruh se uzavře a Megina se bude točit v kruhu bídy a bezmoci. Únik z něho je velmi obtížný. Musí z toho vypadnout. A začít s trvalou adresou. *hej*Ani já, ani mé děti, ani má vnučka jsme byt nezdědily a přesto bydlíme, máme stálý příjem a žijeme. Máme domov. *hej*Trvalá adresa na úřadě není ani trošku dobrá!

haninka*

Tak tohle fakt nesnáším. Myslíte, že každý pronajímatel bytu Vám u sebe nechá udělat trvalé bydliště? Ano, dle zákona by to tak mělo být, ale realita je zcela jiná. Řada mých známých pronajímá v Praze byty a nevím ani o jednom, který by nechal nájemníkovi udělat trv. bydliště. Kamarád Václav pronajímá 13 bytů a ani jeden nájemník tam nemá trvalé bydliště. A můžu pokračovat dál. Každý holt nezdědil byt po babičce, mladí nedostali od podniku byt a holt žijí v podnájmu. To je to samé jako nový OZ "řeší psy", tzn. majitel bytu by mi měl umožnit mít v bytě psa. Vzhledem k tomu, že kamarád Václav má ve všech bytech plovoucí podlahy tak mu tam pes nesmí. Zákon nezákon. Takže prosím neodsuzujte lidi, kteří mají trv. bydliště na OÚ. My taky pronajímáme byt v baráku a neexistuje aby tam měl někdo trv. pobyt. Vzhledem k tomu, že jsme bráni jako jedna bytová jednotka, je to dost o hubu. Nájemník pojede na černo autobusem, za 3 měsíce přijde exekutor a dávejte si vylučovací žalobu... A dát si trv. bydliště k rodičům? Já třeba ani nevím kde bydlí, holt jsem nebyla moc chtěná. Hezký den

doplněno 09.10.15 09:14:

Jo a jeden můj kamarád (Mgr., práva na UK) je taky bezdomovec, bydlí totiž v nájmu...

ifeb

A já zase nesnáším lidi, co si nechají s.át na hlavu ,aby měl pronajímatel klidnější spaní.

Jak může pronajímatel nenechat zapsat trvalé bydliště? Já ho k tomu vůbec nepotřebuji, vezmu nájemní smlouvu a nahlásím změnu trvalého bydliště. Žádný souhlas nepotřebuji. Naopak pokud toto neudělám, tak porušuji zákony.

Pronajímat byt nese určité riziko "podnikání". V případě, že exekuovaný bydlí na radnici, tak exekutor není blbej a hledá jeho skutečné bydliště a nebude chodit oblepovat starostovi nábytek. To platí i obráceně.

Větší část obyvatelstva, kteří bydlí v nájemním bydlení, patří do méně zajištěných lidí. Na trvalé bydliště je navázán třeba příspěvek na bydlení. A díky tomu plno lidí žije pod hranicí chudoby ,když díky trvalému bydlišti mimo skutečný stav, nemůže tuto dávku nárokovat.To se ale obrací následně proti pronajímateli, protože nájemník který horko těžko zaplatí nájem, není zrovna ideální.

Trvalé bydliště se hrozně démonizuje a pronajímatelé často jednájí hlavně díky své neinformovanosti.

doplněno 09.10.15 22:23:

haninka®

Ty jsi se pěkně vybarvila. I kamarády by jsi vyhodila, kdyby si chtěli nahlásit trvalé bydliště.

A víš, že jim by to bylo úplně jedno. Při příjmu 50tis čistého si najdou lepší nájemní bydlení, kde s nimy bude pronajímatel jednat férově dle zákonů a nebude se chovat jako převlečená sv.ně. Aspoň by přišli na to, jak to s tím kamarádstvím doopravdy je. A také bych přemýšlel o tom, jestli by nebylo nejlepší zrušit trvalé bydliště i všem rodinným příslušníkům. Co kdyby někdo nasekal dluhy. Nikdy nevíš, přemýšlej o tom. *smich*

Díky bohu, že takových jako ty postupně ubývá. Z okruhu lidí co znám, tak občas má někdo problém s trvalým pobytem, ale vždy je to vyřešeno ke spokojenosti nájemníka. Tedy trvalý pobyt zapsán a pronajímatel bere toto jako fakt se kterým nic neudělá.

haninka*

Vezmete nájemní smlouvu, přehlásíte si trvalé bydliště a... letíte, ani nevíte jak. Že mi exekutor vyluxuje barák je jedna věc. A jedna věc je riziko "podnikání". U nás v ulici je x dvougeneračních domů, tedy vlastně všechny. Stará generace co je postavila již vymřela. Tzn. x lidí má jeden volný byt, který pronajímá. Tyto domy jsou brány jak jsem již zmínila jako jedna byt. jednotka. Už mi rozumíte? Jeden elektroměr, jeden vodoměr. Já fakt nebudu riskovat, že Pepik před 10-ti lety neuhradil nedoplatek na ... a nějakej blb mi zabaví majetek. Mimo jiné my pronajímáme byt mladým manželům se dvěma dětmi. Oba jsou státní zaměstnanci (úředníci), oba vysokoškoláci, paní má dokonce 2 VŠ. Jejich přijem je cca 50 000,- Kč čistého. Nepřipadají mi jako méně zajištění. Přesto bych jim trvalé bydliště nepovolila, ač se z nich stali naši kamarádi.

iz*

Pronajímatel/majitel bytu nesmí nájemníkovi bránit

v ohlášení trvalého pobytu ("trvalé bydliště" zákon nezná).

Pokud pronajímatel brání nájemníkům ohlásit trvalý pobyt v místě,

kde skutečně bydlí, porušuje zákon.

_____

Exekutor jde tam, kde dlužník skutečně bydlí, neřídí se trvalým povbytem.

Tzn., že trvalý pobyt "na úřadě" majitele před návštěvou exekutora neuchrání.

Zákazem majitel jen nájemníkům "hází klacky pod nohy".

Neměla byste si to nechat líbit.

Haninko a Vy si opravdu myslíte ,že to Vaše "nepovolení" zapsání TB nájemníkovi s řádnou nájemní smlouvou zabrání v případě jeho exekuce aby tamm exekutor vrthl?V tom případě se totiž šíleně mýlíte,exekutor jde všude tam kde si může myslet,že povinný má majetek,a to bez ohledu na TB !Trvalé bydliště je totiž jen a pouze evidenční úkon,který nazadává nic k vlastnickému právu!

Haninko, kolik lidí, které jmenujete, má trvalou adresu na úřadě? Kolik lidí je na tom tak zle, že rodina odmítne poskytnout trvalou adresu u sebe? Všichni, kdo jsou hlášeni na úřadě, jsou natolik nedůvěryhodní, že se všichni bojí adresu jim poskytnout. Za každým člověkem, který je hlášený na úřadě, je stín věřitele, exekutora, policie, vyšetřování a jiných nepříjemností.

simir7
hodnocení

0x

Dobrý den.Trvalé bydliště musíte mít ze zákona.Obecní úřad je poslední možnost.To se dělá proto když ho vám někdo zruší trvalý pobyt z nějakého důvodu/většinou exekuce,rodina atd/.Má být nový zákon o trvalém pobytu kde podle státu se budete někde povinen přihlásit/pod hrozbou pokuty/.Už je první problém,musíte mít nějaký dokument že vlastníte/nájemní smlouva atd./.Pokud máte nájemní smlouvu tak vlastník vám nemůže bránit zřídit si trvalý pobyt.Simir7.

cunabe

Určitě není pravda, že místo trvalého pobytu (nesprávně trvalé bydliště) musíte mít ze zákona.

Stačí se do zákona podívat, konkrétně do Zákona o evidenci obyvatel č. 133/2000 Sb., paragraf 10, odstavec 12.

cicko*

Pouze se podívat nestačí. Je třeba znění zákona chápat i v souvislostech a nevytrhávat nesmyslně jednotlivá ustanovení.

iz*

Trvalý pobyt (nikoliv bydliště) zatím nemusí být hlášen na adresu skutečného pobytu.

Chystá se ale změna zákona, podle níž bude každý muset hlásit trvalý pobyt v místě skutečného pobytu.

Navíc má být povinné hlásit i pobyt na jiné adrese, pokud přesáhne tři měsíce.

Za nesplnění povinnosti hrozí pokuty.

_______

Řada věcí je ale vázána na trvalý pobyt. Např. školy a školky, úřad práce, ... Proto by majitelé nemovitostí měli nájemníkům trvalý pobyt umožnit. Zákon (NOZ) jim zakazuje bránit nájemníkům zřídit trvalý pobyt. Kromě toho může exekutor navštívit i byt nájemníkam který v místě trvalý pobyt nemá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]