Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Škrábání omítek + perlinka

Od: robert525* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,

chci trochu zrekonstruovat jeden pokoj 4x4m.

Jedná se mi o seškrábání omítek i stropu. Následné natažení perlinky a jemné omítky + samozřejmě věci s tím spojené (penetrace?)

Zajímala by mě přibližná cena kolik můžu počítat?

Nemám zdání, kolik si firmy dnes berou a co stojí materiál.

Předem děkuji za odpovědi.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

A k čemu bude dobrá ta perlinka?

repkin*
hodnocení

0x

1) Omítky chcete seškrábat (jako oklepat) a nebo jen seškrábat barvu a potom penetrace, lepidlo, perlinka, lepidlo, štuk, penetrace, barva?

2) Proč chcete dávat perlinku a lepidlo, praská vám omítka nebo přímo zeď? Pokud ano, tak je třeba zjistit proč odstranit přičinu (např. ujíždí základy) a až poté následek (praskající omítku). Pokud nepraská, postačilo by přeštukovat.

3) Z čeho je strop? panel, rákos, SDK, omítnuté hurddisky?

Zedníci počítají rozměr zdí bez odečtení oken a dveří, tedy (4x2,5) x 4= 40m2 stěny a 16m2 strop.

doplněno 08.10.15 10:28:

Je cena a cena ... může to stát od 1.000,-Kč (např. pouze škrábání barvy a štuk) až po cca +/- 50.000,- podle toho, jaká zlodějská firma či patlal Vám to bude dělat. Případně jste schopný (znalosti,zkušenosti, čas) a ochotný nějakou práci zvládnout sám?

doplněno 08.10.15 10:32:

Počítejte 40kg pytel štuku okolo 100-150,-Kč, mohl by vám stačit 1, max. 2 (mě na stejnou místnost vyšel 1,5 pytle)

Lepidlo okolo 150,-Kč/25kg pytel, spotřeba podle vrstvy a nerovností v omítce a preciznosti požadavku na práci okolo 4 pytlů?

Perlinka se dá sehnat za 9,-/m2 i za 24,-/m2, pokud budu brát stěny 40m2 a cenu za kterou jsem sehnal já 12,-/m2, tak je to 480,-Kč.

+ k tomu cena za práci

doplněno 08.10.15 10:39:

Omítky jsem si dělal sám, oklepal jsem na cihlu a potom udělal podle silnostěné trubky štráfy po cca 1m, které jsem nahazoval směsí písku a pytlované směsy (nemůžu si vzpomenout na název). Je pravda že padlo dost písku, tipnul bych tak 100-200kg a cca 8-10 pytlů směsi, jelikož jsem měl bohužel hodně křivě postavené stěny.

cca 150,- 2m hliníkové stahovadlo, lze použít i dřevěnou rovnou lať.

Penetraci si už nevybavuju kolik stála, počítám tak 150-250,-/ 5l, padly by tam 2, ale zredukoval jsem to na 1 :)

Dneska bych už neoklepával. V rámci toho jsem natáhnul fungl novou elektriku podle svých možností. Do omítky jsem ještě zaplácnul starou perlinku ,kterou jsem potřeboval zdělat. Samozřejmě neznalostí jsem udělal nějaké vícepráce, ale výsledek ve finále OK. Zkazil to až "zedník", který mi přišel udělat SDK strop ... tahle bych si ho udělal taky :( a potom barva, která i přes velký ředící poměr nevystačila ani na polovinu toho, co výrobce garantuje na přetření :(

robert525*
hodnocení

Když jsem nechával rekonstruovat koupelnu a předsíň.

Tak v předsíni se také pouze omítka oškrábala (barva) a nahodila perlinka.

Momentálně je omítka nahozene opravu fušersky.

Všude sáme hrboly, popraskané, barva se odlupuje.

Chceme to perlinku a lepidlem celé zarovnat, ať to vypadá slušně.

Jsem v tomto odvěti amatér, proto neznám jiné postupy, zda je či není můj navrhovaný správny.

Takhle to bylo děláno u mě při rekonstrukci a jsem spokojen.

Stěny konečně vypadají pěkně.

Jediné na co si troufám, je oškrábáí stěn.

To by snad nemuselo být složité, dle videí na internetu.

repkin*
Pokud jen oskrabat barvu,tak bych jen naenetroval a prestukoval do roviny. Urcite to jde i jinak, tak snad poradi i nekdo jiny a zkusenejsi ;)

hodnocení

0x

Pokud chcete zbytečně vyhazovat peníze -vše napenetrujte,pak dejte perlinku do lepidla a pak ještě jednu penetraci a nakonec štuk!

Perlinka neboli FASÁDNÍ ARMOVACÍ MŘÍŽKA je primárně určena na fasádní zateplovací systémy a druhotně se pak používá na zdiva z materiálu jako je ytong,hebel nebo porfix.Pokud je původní omítka OK,tj nepraská stačí po preškrábání malby jen naštukovat a jako penetraci použít maximálně vodu!Firmu si na toto neberte spíše si zajděte do hospody a tam sežeňte (pokud nikoho neznáte!)zedníka-meloucháře.Osobní dhad cca do 2000,-kč včetně materiálu (štuku)(dle místních cen,které se kraj od kraje liší!)

Roberte -odkud jste?

doplněno 08.10.15 18:41:

Hmmm-NJ je pro mne hooodně z ruky

robert525*
Ok, ok. Beru na vedomi. Jsem z Noveho Jicina.
robert525*
hodnocení

Teď ještě otázka, budeme právě vysekávat fabiony

Současně budeme vyskávat staré futra a dávat obložky.

Do vysekaných míst budeme muset nahodit novou omítku, Teď však nastává otázka.

Bylo mi řečeno, že nová omítka na starou nechytne a bude to časem v místech přechodu (stará/nová) praskat.

Není tedy lepší opravdu tu perlinku dát, která to pevně drží?

Nebylo by pěkné, kdyby v pokoji po roce byly praskliny kolem dveří a stropu.

hodnocení

0x

Dobrý den.Přípojím se taky dotazem.Jedná se o místnost cca 4X5.Zdi v pořádku nepopraskané jen bych je chtěla nechat přeštukovat do roviny.Takže stačí malbu oškrábat,napentrovat přeštukovat?Bude nový štuk držet na starém oškrábaném?Všichni tam chtějí patlat lepidlo s perlinkou že to bude super rovný a jistota..

Co mi ale trápí jsou fabiony.Ty chci zachovat ale ty jsou sem tam popraskané.Jak "ošetřit" fabiony aby po opravě už nepraskaly? Děkuju

repkin*
Za sebe jsem fabiony osetril tak,ze jsem je odseknul a je klid. Pokud by jste je tam mermomoci chtela asi bych nalepil uz polystyrenove. Lepidlo s perlinkou chteji davat z duvodu navyseni penez nejen za material ale hlavne za praci,cim vic prace mam,tim vic si vydelam.

Jano-pro Vás platí to samé,nehodlám opět psát totéž co Robertovi! Pro fabiony-jen zkušeného zedníka nejraději od 50 let výše,mladší se k tomu vůbec nedostali,takže ani neví o co jde a velmi pravděpodobně ani nebudou vědět jak na ně!Spíše od firmy jako byly ,pkd ještě existují,OSP (a jejich nástupci-u nás to byl Stavcent) či firmy zabývající se rekonstrukcemi starých domů!Opět odkud jste?

Jinak-víte proč se dělali fabiony?Dřív se totiž nehledělo na to zda-li je omítka rovná či nikoliv a rrávě fabion zamaskoval nerovnosti na omítkách stěn a stropů.V rohu je totiž vše vidět,ale ve fabionu se +- 1cm nerovnosti (i víc!) ztratí!

mcmerkurion*

...my jsme dělali fabion flašou od rumu,když nebyla musela stačit od piva,jinak naprostej souhlas,dělám momentálně to stejný,pouze s tím rozdílem,(zdi jsem otloukl až na cihlu,což je pěkná rasovina,nahodil maltou a naštukoval),že jsem nepoužíval pytlovaný směsi,jo a na čerstvej štuk by se mělo počkat aspoň 6měsíců,než se bude bílit (vápnem klidně hned)

jabraka*
hodnocení

0x

Nevím,co dnes nutí lidi vyhazovat zbytečně peníze,aby si vylepšili obývák?Já jsem rekonstruoval několik bytů v panelácích a mohu říci,že proti zednickému řešení,za pár šprdlíků.Zdi srovnám po oškrabání většiny starých maleb a popraskané omítky buď lepidlem,pokud jsou vady většího rázu,nebo jen finální stěrkou.Po lehkém přebroušení lepím tapety.Pokud někdo chce malovat,tak používám tapetu Pestrukta,papír s dřevitou drtí,Po uschnutí se natírá běžnou interierovou barvou a zeď má jemně hrubou strukturu,podobně jako štuk.Efektní a vzhledově dokonalý povrch mají tapety vinylové a vliesové.Snesou maximální nárok na moderní vzhled interiéru.Stropy řeším nalepením dekoračních PS kazet,v koutech uzavřených lištami.

Lišty jsou k dispozici i do fabionů.Jdou použít i bez aplikace kazet.Rozhodně vylepší vzhled místnosti,při bourání fabionu nelze docílit přesný vzhled koutů.

JABRAKA

reposol*
hodnocení

0x

Dobrý den přidám se,

momentálně jsem začal na rekontrukci celého bytu, hlavně svépomocí. Bude se dělat i nová el. V bytě již byly nově nahozené omítky, pod X nátěrech a hodiny škrábání se nikde neobjevil panel. V některých místech se muselo díky uměleckým hodnotám předešlých majitelů škrábat až na panel. Tudíž vznikly místa, propadliny, hrboly a ještě vzniknou nerovnosti po drážkách el. Stěny nepraskají. Nejhorší stěnu jsem sundal úplně na panel.

Chci se zeptat:

- co vše použít aby byla stěna rovná?
Mám na mysli 1) lepidlo, perlinku,štuk nebo
2) sádrové omítky
3) jen štuk
- na co si dát pozor?
- ja postupovat nejjednodušeji a ekonomicky?
- jakou použít zrnitost štuku?

Díky za odpověď s pozdravem Michal
ps: přidávám foto

Škrábání omítek + perlinka
Škrábání omítek + perlinka #2
Škrábání omítek + perlinka #3

Můžete draze dávat lepidlo perlinku, lepidlo, štuk.

Nebo jako to bylo předtím, jen štuk.

Copak stěny jen oštukované praskají? Lepidlo a perlinka se cpe futr někam, neublíží ale prodraží..

doplněno 10.12.15 15:34:

Penterace pod štuk? Není třeba, ale opět, neuškodí. Stačí navlhčit podklad.

Druh a zrnitost štuku je vždy na zvyku pracanta. Jako prodejce štuků jich vedeme více druhů od různých firem. Když si někdo koupí štuk "A", ptám se, proč ne štuk "B". Někdy jsou odpovědi vulgární až nevhodné. Ale ten štuk "B" si koupí jiný, který by nikdy v životě nekoupil štuk "A", páč je to ten nejhorší...

Nejlepší jsou ti, kteří koupí kterýkoliv, páč umí s každým.

reposol*

Perlinka byla dána na místa kde byly spoje mezi panely (zjistil jsem to díky tomu že jsem musel stěnu oškrábat na panel), dokonce i v rozích jsou ty rohové výstuže nebo jak to popsat. Stěny nepraskají.

Takže bych šel do toho štuku..
- Jaká je příjemná zrnitost? četl jsem že se pohybují od 0,2 - 0,7.
- je potřeba penetrace pod štuk?

Nevím,ale jsem vyučen od roku 1980,zedničinu teda dělám nějaký pátek,dokonce i někteří kolegové jdou do paneláků s lepidlem a perlinkou s tím,aby to "NEPRSKALO".

Není to o lepidlu a perlince ,ale o tom jak kvalitně se to udělalo v minulosti (stavba PD!) a potom jak se opravy udělají!Svým dobrý známým a sobě jsem toto dělal-ani jednmu z nás to NEPRASKÁ! Je to totiž jen o ceně-dám-li lepidlo s perlinkou a poté štuk-je to dvojnásobná práce a 2x placení! Nic jiného v tom není!

Pokud odpadne v paneláku štuk (toto mám zkušenost většinou jen stropní panely) tak penetraci použijí,ale stačí jen trochu duvilaxu ,není-li,vypomůžu si lepidlem Herkules (cenově vyjde o hooodně levněji!) a hned do "živého štuk"(do mokrého-nesmí zaschnout!) jinak běžná penetrace čistou vodu-je to zadarmo,účel splní (opláchne případně nečistoty!),sníží nasákavost!

jabraka*
hodnocení

0x

Tato práce znamená počítat s 40 000 - 50 000.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]