Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Studna od souseda

Od: aznoh* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, koupil jsem chalupu v obci kde není vodovod. Jediná možnost přívodu pitné i užitkové vody je tedy studna. Ta na mém pozemku bohužel není. Soused se mi ale nabídnul, že si můžu vodu čerpat z jeho studny - jedná se o studnu, kterou soused nepoužívá a je vzdálená cca 16m od chalupy. Mám ale nejistotu kopat přívod ke studni přes cizí pozemek, který navíc patří více majitelům. Napadla mě varianta udělat si vlastní nádrž (1-2kubíky) a do ní přečerpávat vodu ze studny. Z nádrže pak domácí vodárnou čerpat vodu do chalupy.

Dilema a otázky: nevyjde mě levněji nová studna?

Novou nádrž udělat plast nebo beton. skruž se šterkovým podsypem? - obávám se stojaté vody v plastu.

Jak vyřešit přívod vody ze studny do nádrže aby nezamrzla? - přívod se nebude zakopávat.

Díky za názory

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzmalatny*
hodnocení

1x

a- nová studna. a je vůbec voda na pozemku? Jak hluboká by měla být? od toho se odvíjí i cena studny.

b- 16 metrů je na kopání prd. za víkend máte vykopáno,položena trubka i zasypáno.

Osobně bych to neřešil s tou nádrží, nějak se mi to nelíbí. Ale je to můj názor.

vilik*
hodnocení

0x

Buď si čerpání sjednejte jako věcné břemeno, s čímž asi všichni dotčení souhlasit nebudou. Nebo vlastní studnu, kde počáteční vyšší náklady předejdou možným problémům v budoucnu. Pokud v obci vodovod bude, můžete na tu chvíli prozatím dát nádrž z plastu. Plastová nádrž se může využít pak kdykoliv v budoucnu na dešťovou vodu. Podle mého nemusíte vedení dávat do nezámrzné hloubky, protože voda v něm stát nebude a po přečerpání zbytek steče, bude-li trochu ve spádu. Ale 16 metrů je vykopané za 2 dny, případně v horší zemi minibagr vyjde na pár stovek.

pepa*
hodnocení

0x

Jestli máte možnost, vykopejte pořádnou jámu a zapusťte plastovou nádrž do země pro užitkovou vodu. Sveďte do ní dešťovou vodu i vodu od souseda a do budoucna sežeňte proutkaře, ať vám najde vodu. Známý koupil starý barák po Němcích a tak byla celá půdu bybetonovaná jako nádrž a veškerá dešťová voda zůstala doma. Při dnešních cenách vody se známý už jen chechtá, jací sudeťáci byli borci a přemýšleli.

asb-portal.cz/...

rv*
hodnocení

0x

Co je moje, to je moje. Podívejte a poptejte se, jaké studny mají ostatní a udělejte si vlastní. Studna vyžaduje údržbu, dezinfekci a lépe se udržuje vlastní studna, než studna sousedova.

hodnocení

0x

Pokud je to jen trochu možné, volil bych vlastní studnu, i když vyjde asi dráž. Když zvolíte nádrž, budete mít s pitností vody problémy. Ve stojaté vodě se začnou množit řasy a mikroorganismy a Vy tomu těžko zabráníte. Ale pozor, v dnešní době musí být studny registrované. Na studnu potřebujete povolení vodohospodářů, hygieniků, ochránců přírody, sousedů... Není jisté, že Vám to povolí. Záleží na místních podmínkách.

hubas*
hodnocení

0x

Voda má být pitná? Nechcete zakopávat, tedy: 1) topný kabel s termostatem nebo 2) vyspádované potrubí směrem z5 do studny-to mi funguje spolehlivě. Máte obecně více možností, osobně se mi líbí otevřený system pro svou jednoduchost, kde nádrž je výše než odběrné místo a využívá se přirozeného tlaku, který ovšem není moc velký a některé spotřebiče (myčka, pračka) nemusí fungovat. Pitnou vodu bych si kupoval v lahvích nebo vozil z domova, je to jistota.

Nic ve zlém, ale tazatel chce poradit, jestli vlastní studnu, nebo nádrž s vodou od souseda. To Vaše odpověď ani omylem neřeší.

hubas*

Nic ve zlém Magdone, takže cituji tazatele: "Napadla mě varianta udělat si vlastní nádrž (1-2kubíky) a do ní přečerpávat vodu ze studny. Z nádrže pak domácí vodárnou čerpat vodu do chalupy. "

Takže řeší nádrž (i když větší) a způsob, jak do chalupy vodu "dopravit", což jsem odpovědí nabídl.

Dále způsob, jak "ošetřit" přívod, aby nezamrzl. Též zodpovězeno.

Lépe čtěte :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]