Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, koupil jsem chalupu v obci kde není vodovod. Jediná možnost přívodu pitné i užitkové vody je tedy studna. Ta na mém pozemku bohužel není. Soused se mi ale nabídnul, že si můžu vodu čerpat z jeho studny - jedná se o studnu, kterou soused nepoužívá a je vzdálená cca 16m od chalupy. Mám ale nejistotu kopat přívod ke studni přes cizí pozemek, který navíc patří více majitelům. Napadla mě varianta udělat si vlastní nádrž (1-2kubíky) a do ní přečerpávat vodu ze studny. Z nádrže pak domácí vodárnou čerpat vodu do chalupy.
Dilema a otázky: nevyjde mě levněji nová studna?
Novou nádrž udělat plast nebo beton. skruž se šterkovým podsypem? - obávám se stojaté vody v plastu.
Jak vyřešit přívod vody ze studny do nádrže aby nezamrzla? - přívod se nebude zakopávat.
Díky za názory
Buď si čerpání sjednejte jako věcné břemeno, s čímž asi všichni dotčení souhlasit nebudou. Nebo vlastní studnu, kde počáteční vyšší náklady předejdou možným problémům v budoucnu. Pokud v obci vodovod bude, můžete na tu chvíli prozatím dát nádrž z plastu. Plastová nádrž se může využít pak kdykoliv v budoucnu na dešťovou vodu. Podle mého nemusíte vedení dávat do nezámrzné hloubky, protože voda v něm stát nebude a po přečerpání zbytek steče, bude-li trochu ve spádu. Ale 16 metrů je vykopané za 2 dny, případně v horší zemi minibagr vyjde na pár stovek.
Jestli máte možnost, vykopejte pořádnou jámu a zapusťte plastovou nádrž do země pro užitkovou vodu. Sveďte do ní dešťovou vodu i vodu od souseda a do budoucna sežeňte proutkaře, ať vám najde vodu. Známý koupil starý barák po Němcích a tak byla celá půdu bybetonovaná jako nádrž a veškerá dešťová voda zůstala doma. Při dnešních cenách vody se známý už jen chechtá, jací sudeťáci byli borci a přemýšleli.
Pokud je to jen trochu možné, volil bych vlastní studnu, i když vyjde asi dráž. Když zvolíte nádrž, budete mít s pitností vody problémy. Ve stojaté vodě se začnou množit řasy a mikroorganismy a Vy tomu těžko zabráníte. Ale pozor, v dnešní době musí být studny registrované. Na studnu potřebujete povolení vodohospodářů, hygieniků, ochránců přírody, sousedů... Není jisté, že Vám to povolí. Záleží na místních podmínkách.
Voda má být pitná? Nechcete zakopávat, tedy: 1) topný kabel s termostatem nebo 2) vyspádované potrubí směrem z5 do studny-to mi funguje spolehlivě. Máte obecně více možností, osobně se mi líbí otevřený system pro svou jednoduchost, kde nádrž je výše než odběrné místo a využívá se přirozeného tlaku, který ovšem není moc velký a některé spotřebiče (myčka, pračka) nemusí fungovat. Pitnou vodu bych si kupoval v lahvích nebo vozil z domova, je to jistota.
Nic ve zlém, ale tazatel chce poradit, jestli vlastní studnu, nebo nádrž s vodou od souseda. To Vaše odpověď ani omylem neřeší.
Nic ve zlém Magdone, takže cituji tazatele: "Napadla mě varianta udělat si vlastní nádrž (1-2kubíky) a do ní přečerpávat vodu ze studny. Z nádrže pak domácí vodárnou čerpat vodu do chalupy. "
Takže řeší nádrž (i když větší) a způsob, jak do chalupy vodu "dopravit", což jsem odpovědí nabídl.
Dále způsob, jak "ošetřit" přívod, aby nezamrzl. Též zodpovězeno.
Lépe čtěte :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.