Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potřeba expanzomatu

Od: bartova odpovědí: 12 změna:

Dobrý večer.Prosím zdejší odborníky na plynové topení o radu.Bydlím v malém patrovém baráčku, kde jsou hodně nízké stropy.Na konci topné sezony mi odešl expanzomat a pán co se mi stará o kotel mi řekl, že ho vlastně nemusím mít,protože mám hodně nízké stropy 1.90 a 2.20m, že to při té malé výšce není potřeba.Mě se to ale nezdá správné.Začíná nová sezona a já je bez expanzomatu bojím topit.Mám plynový kotel Protherm,není kondenzační, je to klasický kotel.Prosím o radu, jak to tedy správně je.Děkuji.Bártová

Potřeba expanzomatu
Potřeba expanzomatu #2

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

expanzomat
hodnocení

2x

expanzomat nemá nic společného s výškou stropu. Snad jenom natlakování. Souvisí s obsahem vody. Některé kotle mohou mít vlastní expanzomat. Pokud jsou nízko objemové radiátory a rozvody pro nucený oběh tak mohl postačit. Jinak se musí přidat.

hodnocení

2x

No, jestli je systém uzavřený, určitě nějaký expanzomat musí být. Ale v plynových kotlích často bývá uvnitř a případně se podle parametrů topného systému (souvisí i s výškou domu a tedy i s výškou místností) se přidává další. Otázka tedy je, zda Vám odešel externí a nebo jako jediný ten vnitřní v kotli (pokud tam je). Výbuchu bych se ale nebál v žádném případě, v uzavřeném systému je určitě přetlakový ventil, který při přetlaku odpustí vodu. Takže jediný problém může nastat, že budete muset pořád dopouštět vodu. Asi to můžete vyzkoušet a uvidíte, co se bude dít.

Honzo, já mám kotel stejné značky, ale elektrický. Mám uzavřený okruh a 10ti litrová expanzní nádoba je uvnitř kotle. Ale i já musím během topné sezony dopouštět vodu, i když by se prý měla dopustit pouze jednou a to na začátku topné sezony. Stropy mám též nízké a mám pouze přízemí. Já pořád nechápu, proč musím třeba třikrát i více za sezonu dopouštět vodu. Kde by mohl být problém?

No, není to jen o těch stropech, ale i objemu vody a samozřejmě i o tom, na jak vysokou teploty vody se topí.

Zkusil bych sledovat ten přetlakovej ventil - jestli je vyvedený přímo do odpadu, tak odpojit a dát do kýble a kontrolovat. Ventil může být vadný a protékat pořád, třeba jen kapat. Nebo může být netěsnost někde jinde v celém topení a pomalu tudy voda unikat - pokud je to málo, třeba to ani nikde nenechá mokrý flek. Když jsem měl staré topení prosakovalo to někde (třeba kohouty radiátorů) až při vyšší teplotě (roztažnost materiálu, tlak vody), ale zase tím, jak byl radiátor horký, tak se to stihlo odpařit, než to steklo na zem.

Dopouštíte vůbec na správný tlak? Pokud to za studena přetlakujete, tak to pak za tepla upustí ten ventil a za studena máte zase míň, než po dopuštění.

mitsouko*
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi.Tlakuji na 1 ale je pravda, že jsem musela dopouštět vodu častěji už na konci minulé topné sezony.Asi expanzomat odešel dříve a já to nepoznala.Voda mi myslím nikde neuniká, alespoň nemám nikde mokro.Jestli má kotel vnitřní expanzomat nevím, podívám se do návodu, snad to tam bude.Každopádně ho raději pořídím,až budu topit naplno, nemuselo by to asi dobře dopadnout.Výbuchu se tedy bát nemusím?Zatím v podstatě jen přitápím.Mám tenhle maličký.

Potřeba expanzomatu #3
Potřeba expanzomatu #4

Tlak kontroluji 1.5 Bar za studena. Žádný ventil do odpadu zapojený nemám a nikdy neměla Elektrický kotel visí na zdi na verandě. Všude je sucho, nikde nic nekape. Topím na 68 stupňů. Ale to je jedno, já už jsem se tady ptala několikrát a dosud jsem nezjistila nic. Posílala jsem i fotky samotného kotle a všechno možné. Ono asi pokaždé poradit nejde. Já jenom že vždycky čtu i jiné dotazy, jakmile se týkají topení a kotlů, protože se snažím vydedukovat z různých odpovědí i odpověď na tu mou otázku. No nic, děkuji i tak.

Tlak kontroluji 1.5 Bar za studena. Žádný ventil do odpadu zapojený nemám a nikdy neměla Elektrický kotel visí na zdi na verandě. Všude je sucho, nikde nic nekape. Topím na 68 stupňů. Ale to je jedno, já už jsem se tady ptala několikrát a dosud jsem nezjistila nic. Posílala jsem i fotky samotného kotle a všechno možné. Ono asi pokaždé poradit nejde. Já jenom že vždycky čtu i jiné dotazy, jakmile se týkají topení a kotlů, protože se snažím vydedukovat z různých odpovědí i odpověď na tu mou otázku. No nic, děkuji i tak. Ale možná, že odpověď nebyla pro mne. Tak v tom případě pardon.

honzmalatny*

Ono je třeba kontrolovat tlak vzduchu v expanzomatu. Tzn, pokud je možné, uzavřík ventily u kotle,vypustit tlak ze systému, kontrola expanzomatu, popřípadě dofoukat balon a otevřít ventily. popř. dopustit vodu.

To znamená pozvat si odborníka. Nevím které ventily bych měla uzavírat, nevím jak vypustit tlak ze systému, jak dofoukat balon, ba nevím ani to, jak bych měla kontrolovat tlak vzduchu v expanzomatu. Mám příručku k tomu kotli a o tomhle tam není ani slovo. Já jsem jenom doufala, že se tady najde někdo, kdo má ten samý kotel doma. Ten by mohl vědět přesně co a jak. Nenašla jsem nikoho. No nic, já jsem v to stejně už přestala doufat.

honzmalatny*

suzymon- tohle zvládne snad každý trošku zručný chlap,co má měřák na tlak vzduchu v pneu. Už jsme si psali,že pokud bys byla někde poblíž, tak za kafe a chlebíček bych pomohl.

paw*
Patrne moc mala expanzka. Nebo topit na mensi teplotu, voda se tolik neroztahne a pojistovat neupusti.

pavelv*
hodnocení

0x

Expanzka musí být u všech uzavřených systémů a to z důvodu roztažnosti vody při jejím ohřívání. Pokud jej mít nebudete pravděpodobně vzniklý tlak uteče pojistným ventilem, budete mít málo vody a systém nebude fungovat. Může dojít i k výbuchu kotle. Neriskoval bych to a ihned pořídil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma expanzomat

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]