Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupelnový ventilátor s regulací výkonu

Od: honza333® odpovědí: 5 změna:

Řeším a zatím se mi uspokojivě nedaří vyřešit větrání v koupelně. Postupem času jsem došel k závěru, že ideální by bylo, mít tam odsávací ventilátor s regulací výkonu - ventilátor musí být dost velký, aby dokázal vlhkost či zápach odsávat dostatečně rychle a zároveň musí jít snížit výkon v případě potřeby nižší hlučnosti (nerad sedám ve vaně s protihlujkovými sluchátky) či z důvodu zmenšení průvanu. Odsávací potrubí mám průměr 150, takže s velkým výkonem problém nebude (objem koupelny cca 14m3). Jenže s tou regulací je problém, stačila by skoková (2 stupně), ale...

1. Koupelnový ventilátor do průměru 150 s regulačními odbočkami jsem nedokázal nikde najít (musí být buďto nástěnný, nebo do potrubí, ale jako zasunout, ne takovej ten velkej mezi dva kusy trubky).

2. Vzhledem k tomu, že koupelnové ventilátory jsou zřejmě zpravidla asynchronní motory s kotvou na krátko, je s jakoukoliv elektronickou regulací vyjma změny frekvence potíž. Frekvenční měnič je dost drahý a ani jsem nenašel nějaký malý, který by pro těch cca 30W příkonu ventilátoru stačil - měniče jsou zpravidla pro větší výkon a tím zbytečně rozměrné a zbytečně drahé. Zbývá tedy regulace napětí (tj. regulace skluzu motoru), ale tím, jak jsem vyzkoušel, se zvyšuje hlučnost ventilátoru (nakonec je větší než při maximálním výkonu) a to i při sinusovém výstupu (tedy žádné tyristory apod., ale pouze předřadný odpor či kondenzátor.

Řešil jste někdo něco podobného? Víte o ventilátoru s odbočkami či o malém frekvenčním měniči?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Řešíte to v domku nebo v bytě v paneláku?

doplněno 06.10.15 12:07:

A jaká máte okna? Jak je řešena ventilace domu?

doplněno 06.10.15 14:00:

Směřuji k tomu, aby se dalo odhadnout, jak výkonný musí ventilátor být, aby vůbec něco odvětral. Protože musí překonat odpor těsnění a případně překonat podtlak od větru.

doplněno 06.10.15 14:02:

Protože v nevhodných podmínkách s dotrubkovestavným koupelnovým axiálem mnoho nezmůžete.

hodnocení

V domku.

doplněno 06.10.15 13:08:

Moc nechápu, kam směřujete. Okna v koupelně žádná, jinde špaletová, jedno křídlo s izolačním dvojsklem, silikonové těsnění v drážce, ventilace domu - nárazová průvanem několkirát denně.

doplněno 06.10.15 15:13:

Aha, no tak potom Vám ale ještě chybí informace, že dveře do té koupelny jsou bez těsnění a přisávání vzduchu do domu je možné jednak přes ventilátor na druhém WC, pokud není v chodu a dále ze sklepa (přes neutěsněné dveře, kde je celoročně otevřené okno.

asd1
hodnocení

0x

nebude jednodušší dát tam dva větráky za sebe, výkonný a slabý?

hodnocení

No, to může být zajímavý nápad. Ten mne už taky napadnul, ale trochu se bojím co to bude dělat.

Předpokládal jste, že by jel vždy jen jeden? Nebude ale ten druhý způsobovat hlučnost tím, jak jím bude proudit vzduch? Pokud budou mít zásadní výkonový rozdíl (jinak to nemá smysl), tak budou mít různé průměry - co se bude dít, když pojede ten větší? Ten malej mu bude v trubce asi dost překážet - minimálně v jeho místě bude trubka zúžená, což se zřejmě projeví jak na výkonu, tak na hlučnosti.

Má to někdo vyzkoušené?

V paneláku je vyzkoušené, že centrální odsávaní (podtlak cca 200 Pa) roztočí některé koupelnové vestavné tak, že nepříjemně houkají. U nevýkonných atrap to bude chtít vyzkoušet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]