Nejste přihlášen/a.
Soused na svém pozemku,který těsně sousedí s mou stěnou garáže postavil ve vzdálenosti cca 15 cm od stěny garáže zeď,která mi jednak zabrání možnosti provést jakoukoliv údržbu mé garáže a navíc bude do této mezery trvale zahánět déšť,sníh a stěny budou navlhat a prostor 15 cm a délce cca 3,5 metru ani nebude možné vyčistit.Stavba byla samozřejmě postavena bez ohlášení stavebnímu úřadu.Prosím,poraďte mi,jak to mám řešit a co mám udělat? Děkuji za každý námět i myšlenku.
Zde je pojednání o vzdálenosti ostatních staveb:
ODSTUPY JINÝCH STAVEB
Pokud jde o odstupové vzdálenosti jiných staveb, je třeba odkázat na § 25 odst. 4, který říká: " Vzdálenost stavby samostatné garáže, stavby uvedené v § 103 odst. 1 písm. a) bodě 1 stavebního zákona a stavby pro podnikatelskou činnost odpovídající svými parametry § 104 odst. 2 písm. d) stavebního zákona, umístěné na pozemku rodinného domu, od společných hranic pozemků rodinných domů nesmí být menší než 2 m."2)
V daném případě je tedy třeba zohlednit nejen definice přípustných staveb, ale rovněž vyložit pojem " pozemek se stavbou rodinného domu". Připomínám, že toto ustanovení se ve vazbě na § 25 odst. 2 vyhlášky neuplatní ve zvlášť stísněných územních podmínkách (viz výše).
doplněno 12.07.09 09:48:
Ale pro objasnění stísněných podmínek i pro informaci vzdáleností u dalších staveb dám odkaz i na celý článek a zdroj:
pravniradce.ihned.cz/...
doplněno 12.07.09 09:58:
Jedině řešení by asi bylo, když už chce svůj pozemek za každou cenu oplotit, domluvit se na dřevěném plotě s vyndávacímu díly a nebo na vyndávacích polích z pletiva. Ale to je asi pozdě, když už je stavba hotová, že? A včera jsem se opět přesvědčila, že s některým sousedem se nedomluvíte za žádnou cenu. Nebo snad tam chce opravdu něco stavět?
Dobrý den.
1.Bylo by zajímavé znát názor vašeho souseda.Většina z nás má nějakého souseda,ale když to tak vezmu při všech těch žádostech o radu vychází mi z toho v přeneseném slova smyslu,že ti naši jsou ti bezohlední,nedá se s nimi mluvit a dělají nám naschvály.
2.Proč jste jej nezastavili když začal?Oznámíte-li tento jeho přestupek SÚ,tak teprve uvidíte co dokáže sousedská,,Láska".
Nahlašte tedy na úřadu černou stavbu. Jako soused se máte právo ke stavbě vyjádřit před jejím započetím v rámci stav. řízení, pokud je tedy sousední pozemek přímo ve vašem vlastnictví. Zřejmě vás nikdo nevyzval,aby jste sezúčastnil jakéhokoliv řízení . . . . to je pochybení na straně stavebníka.
Pochopila jsem, že Vaše garáž je těsně na hranici pozemku - Vašeho a sousedova. Těžko přesvědčíte souseda, že on má povinnost dodržet odstup od hranice pozemku, když z Vaší strany vzdálenost 2 m dodržena nebyla. Pokud Vám záleží na možnosti svou nemovitost udržovat, dohodněte se s ním o "věcném břemeni" - podmínkách možnosti vstupu na jeho pozemek za účelem údržby své nemovitosti a případně o takovém technickém řešení plotu, které tu údržbu umožní. Pokud už ke stavbě došlo, jak vyplývá z Vašeho dotazu, dohodněte se se sousedem na "zavětrování" mezery mezi vaší garáží a jeho zdí i na participaci na úhradě nákladů na tuto operaci, protože je v zájmu obou, aby stavby netrpěly povětrnostními vlivy. Stavební úřad ani obecní zastupitelstvo to za Vás řešit nebude. Na to bych si klidně vsadila. Držím palce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.