Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Renovace spáry a lišta u dveří

Od: jmlc® odpovědí: 3 změna:

Krásný den všem.

Nejdřív jsem si myslel, že mi pomůže firma, která bude dělat dveře. Ale vyvedli mne z omylu... Co si nezaplatím, do toho mi ani mluvit nebudou... prý se mám zeptat zedníka, který bude zapravovat nové dveře. Jenže zapravovat si to budu sám, po špatných zkušenostech :(

1) Rozhodl jsem se místo provizorních oprav vchodových dveří "bez záruky" nechat udělat nové hliníkové se zárukou. Smlouva podepsána, ve smlouvě je demontáž starých a montáž nových. Mají v podstatě nachystáno a stačí jim jen přivést rám, přivrtat do zdi, dopěnit a tradá... – Já po dosavadních zkušenostech chtěl, aby mi ke dveřím dali něco na způsob dilatační spáry. Co dát jako přechod rámu dveří k polystyrenu-soklíku? Nějakou PUR pěnu nebo vinglový plast a jen "zakrýt"? Jde mi o praskání fasády a zdi ve spářách při bouchádí dveří...obyč silikonakryl vydrží tak rok...

2) Dlažba má soklíky cca 8 cm. K dlažbě byl soklík dospárován tmelem (zřejmě silikon) – jenže po cca 5ti letech začala sedat dlažba a v některých místech spára praskla – škvírka je 1-2mm po celé délce soklíku. Vytrhat a přetmelit nebo stačí omýt a přetmelit? To už bude jistě vidět rozdíl díky stáří původního tmelu... Ale vyškrabávat několik metrů tmelu se mi opravdu nechce..

Díky za rady a návrhy.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, také mám rád přesnou práci a hezký i trvalý výsledek. Ale, sám jste se přesvědčil, že ani nové spárovací nebo tmelící materiály nevydrží dlouho. Takže, to praskání venkovních spár je normální jev a buď budete stále opravovat k dokonalosti nebo se s tím smíříte (protože je to kolotoč) či zvolíte zakrytí spár. U té dlažby nemám přesnou představu, jak to myslíte, ale u těch dveří bych zakrýval asi nalepením nějaké lišty (buď ploché nebo profil "L"). Materiál zřejmě plast nebo hliník a lepit pouze jednu stranu - druhou nechat bez lepidla (jen dorazit ke stěně nebo rámu dveří) pro možný posun, aby se časem neutrhla. Zdravím!

doplněno 05.10.15 18:23:

Už mám lepší představu o té dlažbě, tak foto není nutné. Prostě se to časem utrhlo a utrhne se to i po případné opravě - to prostě ta venkovní dlažba dělá. Možná to olištovat i tam (jako se lištuje v bytě u stěn). Ta plastová lišta se prodává i barevná - kupoval jsem hnědou (2,5 m jeden kus "L"), ale je vlastně opačně - na zakrytí rohů stěny. Ovšem, šla by asi použít i takto. Je to 30x30 mm, tak bych to lepil na ten rám dveří (30mm) a druhou stranu (30 mm) pouze na doraz ke stěně a nelepit, aby se to mohlo hýbat.

doplněno 05.10.15 18:36:

Nemáte zač. A možná se podívejte i na elektrikářské plast. lišty nebo ty bytové.

hodnocení

JJ, tak tak - právě na tu lištu do elka jsem myslel jako možnost u dveří. To se budu muset zastavit někde v podlahářství - výrobce dveří toto samotné nedělá... takže zkusím nějaký plast, který se přetře barvou shodnou se zdí...

Ten soklík a dlažbu bych nejraději vyfotil - ale dnes nemám možnost (jsem v práci do noci). Prostě soklík drží nalepený na stěně, ale podlaha se propadá díky 30cm polystyrenu, který je na základové desce jako izolace. V polystyrenu je vzduchotechnika,... Na těch 30cm je prostě 8-10 cm betonu + dlažba moc velká zátěž. Vzniká škvíra mezi dlažbou a soklem. A zřejmě bude ten trend pokračovat :(

doplněno 05.10.15 18:32:

hmmm, to je fakt... tam se může spára vytrhnout a škvírka tam je - tak tam to elko vložit ... zkusím v nějakém obchodě s lištami zjistit varianty lišt, které by se tam hodily...

Díky za námět :)

hodnocení

.

doplněno 05.10.15 18:44:

asi nejjednodušší řešení by bylo něco takového - lišty z jedné strany přilepit (soklovou k podlaze a elko k rámu dveří)... Takže pokud někdo nevymyslí lepší nebo vzhlednější variantu, asi půjdu tímto směrem :)

Je ještě čas (do dodání dveří 6-8 týdnů), takže pokud máte někdo další nápad, sem s ním :)

Renovace spáry a lišta u dveří
Renovace spáry a lišta u dveří #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]