Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Osb deska na stříšku?

Od: oto000® odpovědí: 22 změna:

Dobrý den chci si udělat přístřešek mám ocelovou konstrukci a dřevěné tramky na střeše můžu nato použít osb desku místo latí a potom nějakou krytinu nebo je lepší tam dát dřevěné latě?díky moc

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

To sama teď čekám jakou dostanete odpověď. Zrovna mi předělávají střechu. Já nevěděla, co jsou OSB desky, teď to vím. Je to nějaká dřevotříska. Tedy tak to určitě není, ale připadá mi to tak. Než jsem střechu začala dělat, byl tady jeden, který tvrdil, že jsou tyhle desky lepší než dřevo. Ale že prý jsou dražší.Já o tom pochybuji. A jestli je to pravda, tak bych ráda věděla v čem a proč by měly být dražší. Nemám pocit, že by tyhle desky měly takové izolační vlastnosti, jako má dřevo.

Netuším k čemu by měla být "izolační schopnost" u osb desek.
Jsou lisovale vysokým tlakem z drevnich stepek s lepidlem. Takže vznikne pevná deska která ma své uplatnění pri suché výstavbě.
V žádném případě nemá a ani nemůže nahradit normální rostle dřevo. Na druhou stranu je možné ji pouzit tam kde to ze dřeva nejde nebo by to bylo složité.
Cena dřeva je cca 7000,-/m3 a osb 9500,-/m3
ctenar*

Na druhou stranu je možné ji pouzit tam kde to ze dřeva nejde nebo by to bylo složité.
Co tim myslis?

Treba jako zaklop dřevěné nosné konstrukce.
Osb v tomto pripade dělá statickou část stěny kde slouží jako zavetrovani nosniku, jako bedneni a jako parobrzda..
Pouzit na toto dřevo je složité a drahé... Muselo by se dělat samostatné zavetrovani a jako obklad pouzit palubky (které nikdy nebudou tak rovné) a folii jako parozabranu.
A existuje další X variant použití jde je dřevo nevhodné
Osb deska na stříšku?
ctenar*

Stare domy opravdu maji "palubky" (prkna s nejakou vysoustruzenou spojovaci hranou) pribite diagolne na podlahach a stěnach. Opravdu se jich hodne zkrouti a neni to tak rovne jako drevene desky. Vyhoda je, ze kdyz na ne zateka, tak nezhniji tak rychle jako desky. Tem staci malo a zmeni se na prach.

Vsiml jsem si, ze i na te tvoji stavbe si na ne nechal prset (poslal jsi drive odkaz na fotogalerii). Kazdy vyrobce desek pred tim varuje.

- pokud by se všechny prkna tloukla diagonalně, tak pak zase nebude konstrukce kotvená v opačném směru...

takže zase se musí udělat další zavětrování proti.

- když na ně zatéká tak shnijí také dost rychle, nicméně na žádné dřevo nesmí dlouhodobě působit voda.

- já na stavbě mám použité MFP desky (na rozdíl od OSB se znich nic neloupe) a při čekání na stavební povolení (6měsíců) jsem vzorky týral týden ve vodě/týden na sluníčku... a kromě toho že se nafoukly povrchové třísky, tak to s deskou vůbec nic neudělalo.

takže to že na ně teď 2 měsíce prší ničemu nevadí a na pevnosti se to nijak neprojeví.

Znám stavby z osb desek které jsou na dešti 5 a více let a stále bez problémů drží.

- na této podlaze bude pak ještě druhá vrstva desek, takže není nutné dodržovat T spáry a na pevnosti to nic neztratí.

ctenar*

Ted jsem si vsiml, ze nemas desky na podlaze vzajemne posunute *stop* Takhle mas vsechny hrebikove spoje (=slaba mista) vzdy na jednom tramu a nemas to tak pevne provazane z jednoho konce baraku na druhy. :(

hodnocení

0x
Aby bylo možné pouzit osb desku, tak bude muset byt alespoň 18mm (170,-/m2)
Kdežto lat stojí 17,- a na jeden m2 jich potrebujete cca 3ks, takže 51,-/m2
Takže je jen na vas jakou krytinu chcete pouzit a jestli plne podbiti potřebujete.
Pojistnou hydroizolaci byste mel pouzit u obou variant.

hodnocení

a jak se vypořadá vlhkost osb deska když teda použiji a dam naní třeba lepenku šindel nebo plech?nerozpadnese? tak jako dřevotříska s vodou?

ctenar*

Das pod krytinu zabranu (cokoliv od levneho asfaltoveho papiru [térpapír] az po specialni pošlapné stresni folie) a zajistis odvetravani spodku desky (volny prostor alespon 3cm pod deskou v cele delce od okapu az po hreben + nasavaci mrizka u okapu + idealne hrebenova mrizka pro odvod vlhkeho vzduchu).

Kdyz se ti bude drzet pod deskama vlhky vzduch (tj. nebudes mit to popsane vetrani), tak ti za par let (10-15) zhnijou do stavu, ze se po strese nebude dat chodit, protoze tu desku PROSLAPNES.

až na ten terpapír souhlasím... ten pod šindel není možné používat jelikož s vlhkostí bobtná a střecha se začne loupat.

osobně bych ale desky nedával, použil latě a na ně profilovanou plechovou krytinu.

vyjde to mnohem levněji než varianta OSB + krytina

ctenar*

Minimalne v Kanade pouzivaji pod asfaltove sindele asfaltovy papir, protoze je vyrazne levnejsi nez ty folie, ktere se ani bezne neprodavaji. Naproti tomu ten papir maji v kazde prodejne pro kutily.

doplněno 04.10.15 22:21:

Nekdo nema plech rad kvuli hluku pri desti.

Vzdycky jsem si myslel, ze plechova strech je drazsi nez sindel. *sok*

- Hluk je pouze v případě že jste přímo pod krytinou, jinak uvnitř domu je díky ostatním konstrukcím klid.

- 225m2 střechy (ruukki monterey 30let záruka, okapy, svody, odvětrání kanalizace, prostup pro anténu, komplet oplechování, šrouby) stálo 71000,-Kč. Takže 370,-/m2 + 50kč laťování.

Takže s šindelem (se stejnou životností), podbitím, atd... nemáte šanci se na tu cenu dostat

Requied a ve které době to bylo? Nebo kdo to dělal. Ale je možné, že asi sám. Jinak nechápu tu cenu. Mne vyjde 25 metrů čtverečních na 48 až 50 tisíc. Zatím to ještě nedodělai, ale tohle mi dal majitel firmy jako rozpočet. A to ani zdaleka nedělali to všechno, o čem píšeš. A latě se použily původní. Ty desky OSB použili asi jenom čtyři, protože je řezali jenom na dokrytí vaty z boku. Nové dřevo použili jenom na zvýšení krokví o deset centimetrů, kolem dokola.

Je to samozřejmě pouze cena materiálu a je cca 2 měsíce stará.

Zatím leží složený u mě ve skladu a snad do víkendu bude na střeše... dnes se má osazovat posledních 7 vazníků, takže snad to dobře dopadne a stihneme to.

Jinak je normální že se každý snaží vydělat, ale 25m2 za 50000,- je 2000,-/m2 a to je i na firmu hodně :)

doplněno 05.10.15 12:17: Ještě by mě zajímal ten rozpocet na tu střechu... Kde ta cena tak narostla.
ctenar*

Requiovy ceny nemuzes brat za typicke. On je takovy stavebni exot *smich* Rozumi tomu, ma nastudovane weby stavebnich materialu, postupu a obchodu a dokaze prijit s neuveritelnymi technologiemi za jeste neuveritelnejsi ceny. Navic si momentalne stavi svuj (dreveny, pasivni) dum svepomoci, takze ma jen cenu materialu.

Divim se, ze ma vubec cas sem chodit.*sok*

Aha, tak proto. Já už jsem se cítila napálená. Ale stejně bych už mohla jenom plakat, nic víc by mi nezbývalo. :-D

ctenar*

Poslete sem ten rozpocet opravy vasi strechy, jak @requied chce o 2 prispevky vyse a on vam rekne, kde by se dalo vyrazne usetrit.

To už mi je prdlajs platné. Jenom bych se v tom zbytečně rýpala. Já se na tuto otázku ptala, ještě než jsem zakázku zadala. Dokonce jsem kvůli tomu založila dvě otázky a k ničemu jsem se pořádně nedobrala. Práci včera dodělali, ve čtvrtek platím. Stejně by mi Requied nepomohl jenom tím, že by mi řekl, na kolik to vyjde jeho. Já také vím, že se dá materiál sehnat na internetu levněji, ale co bych si s materiálem asi počala? Já to udělat neumím a žádná firma nebude axeptovat, že bych si sama sehnala materiál a oni by pouze provedli práce. To by mi tady do baráku teklo další rok.

Naopak... z mých cen si můžou vzít všichni příklad :)

Teď jsem například přivez 936m impregnovaných střešních latí 6x4 za 12tis... takže 12,82/m

Je potřeba hledat a zjišťovat co kdo, kde a za kolik nabízí. Podle toho dělat objednávky materiálů.

ctenar*

Jses na nejakem stavebnim diskuznim webu (obecny, drevostavby, ...)?

Odkud beres tyhle akcni ceny - sledujes weby prodejcu stavebnich hmot a/nebo rovnou vyrobcu?

Mas stavebni vzdelani? Jake? Vypada to totiz, ze rozumis i telekomunikacim, pocitacum, strojum/hydraulice a ja nevim cemu jeste.:)

Sleduju tu tvoji stavbu uz od skicy v ArchiCADu a parkrat jsem i poradil, protoze to stavis tak, jak bych to hodne podobne stavel ja. Ja se jen zatim proste nedostal ke zjistovani konkretnich specialnich veci, jako je treba ta tvoje (finska?) strecha. Nemam proto takovy prehled o cenach a dostupnych vyrobcich a materialech. Proto ocenuji, kdyz do diskuzi tyto veci napises, protoze mi to pomaha si udelat lepsi predstavu.

- Na netu samozřejmě působím na více diskusích... Nejvíce ale tady.
- akční ceny beru kde se namane (google, epoptavka, atd...) je potřeba vědět co hledáš a pak to jde mnohem lépe. Stejne tak je potřeba nesoustredit se jen na ČR a pak člověk jen žasne jak je tu všechno drahé..
Weby výrobců nema cenu sledovat, protože většinu věcí seženu lépe u překupníků.
-stavební vzdělání nemám (slaboproud - automatizace). Jinak rozumím všemu co me zaujme nebo co potřebuju. Dneska je naštěstí tolik možnosti kde se naučit jinak nedostupných informací.
- plechová střecha byla pro ne jasná volba. To ze jsem vybral dekuji byla jen otázka poměru cena/výkon. Měl jsem ji za nejlepsi peníze.
Ostatní výrobci jsou ale take v pohodě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]