Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Po zateplení fasády příliš utopená okna?

Od: honza12 odpovědí: 26 změna:

Ahoj všem, chceme zateplení fasády polystyrenem, avšak už teď je síla ostění od rámu okna směrem ven 16 cm, polystyren přidá dalších 13cm, to znamená hloubka ostění od rámu okna směrem ven 29cm! To bude zle vypadat, jaký je standartní postup? Posunují se okna směrem ven? Nebo se okna nechávají tak jak jsou?

moc děkujeme za rady

Honza

Po zateplení fasády příliš utopená okna?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zatím jsem neviděl, že by někdo při zateplování posunoval okna, ale třeba to někdo dělá, nevím. Asi to záleží na vkusu každého soudruha, že? *smich**smich*

Co ti brání vybourat okna a přesadit je třeba o deset cm ven?

honza12
hodnocení

Vzhledem k počtu oken... a momentálnímu časovému vytížení na to fakt náladu nemám *smich*

zzzlatokopka*
hodnocení

2x

Já bych okna vysunula až na kraj zdi, polystyren pak překryje kraj rámu a nevznikne tepelný most. Pokud tam zůstane špaleta, nesmíte na ni dát málo polystyrenu, jinak vznikne tepelný most a bude se tam srážet voda:(

vilik*
hodnocení

1x

První věc, dejte víc polystyrenu. 13 je málo, dnešní spodní hranice, za pár let budete na sebe naštvanej. Rozdíl v ceně bude minimální. A za druhé, pokud budete chtít zateplit kvalitně, ten čas na přesunutí oken na hranu zdi si najdete, nebo budete mít hnusný barák a tepelný mosty jako bonus k tomu. Sice budete muset dát i nové vnitřní parapety, ale na kytky budou dobré. Já to neudělal, jak radím, dodneška mi to vadí. A to jsem dával 10 cm v době, kdy byla normální tloušťka 5 cm. Chtěl jsem dát víc, ale 3000 rozdíl ve 100 tisících se mi už zdálo jako zbytečný výdaj. Dnes mám každoročně dražší topení.

doplněno 05.10.15 00:05:

Odpovím souhrnně, tak mě nekamenujte:). Vzhledem ke stávajícím oknům - šířce rámů to vidím na bocích max 2 cm izolantu, což je u průměrného okna skoro metr čtverečný tepelného mostu, kde bude o 11 cm slabší zateplení. Krát počet oken a dveří. Nebo vybourat kus cihel na boku, jenže to už je jedno, jestli se okno posune. My dělali zateplení už před lety, jak jsem psal, kdy cm polyše vyšel na desetikorunu. Při 160-170ti metrech jsem za polyš platil 18800, něco zbylo, a protože jsem dal místo uvažovaných 12 cm jen deset, dělá rozdíl 3200 korun. Ono se zdá, že 100 tisíc celkem je dost, jenže firma chtěla za komplet 80 tisíc +DPH za 5 cm a 130 tisíc za osmičku zateplení. Svépomocí s využitím odborníka na práce, na které jsem si netroufl, to vyšlo na mnou uváděných čistých plus minus sto tisíc. Někde bych možná našel i faktury, bral jsem si na to úvěr. Nemám pocit, že to bylo extrémně drahé, smlouval jsem celkem ve čtyřech stavebninách, co to šlo. A padlo dost lepidla, toho jsem měl jen na nalepení asi 50 pytlů, bral jsem tehdy víc než paletu a další půlku lepšího navrch na stěrku. Měli jsme totiž dost křivé zdi. Omítka silikonová vyšla pomalu na 22 tisíc, nějaký pronájem a stavba lešení, kotvy, zatloukačky, zakládací lišty, rohy, perlinka, pur pěna na nepřesné spáry, venkovní parapety, práce, celkem to sedí. Jenže tehdy stál kubík plynu kolem šesti, sedmi korun, dnes je za kolik, za osmnáct? Dle už neplatné kalkulačky na TZB info, kterou jsem později, myslím v roce 2009 objevil, bych musel mít těch minimálně 13 cm zateplení, aby rosný bod byl v izolaci a ne ve zdivu. Takže tak. Ještě perlička, pár let potom jsem dostal radu od pana Cukráře, ať dám vatu do podkroví 22 cm nejmíň. Dali jsme 24. Kolegovi tehdy dávala firma 16 cm. No a kolik se dává dnes? Tímto mu dodatečně ještě jednou po letech děkuji a lituju, že jsem se s ním neporadil i o polyši :).

Vilíku souhlas s tlouštkou,doporučil bych taky spíše tlustší polystyren.Ale nemůžu souhlasit se závěrem 2 vaší věty!Teplený most nezpůsobí neposunutí okna směrem k líci zdiva ale nekvalitní prací,špatně provedenou!

Tazatel je to různé-u novostoveb je to dle přání stavebníka,u rekonstrukce (výměna oken + zateplení) se okna montují ve většině případů do míst původních!Osobně máme venkovní špaletu 31cm,vnitřní 0cm!Okno lícuje s vnitřní stěnou!

Vypadá že již nebudete měnit okna,takž nezbývá buďto vybourat nebo nechat tak jak je!

ctenar*

3000 za kolik cm navic? Nejak se mi to nezda. To jste za tech 100 tisic musel mit nejake drahe prace *nevi*

hodnocení

0x

Mám přesně 29cm a je to v pořádku. Pokud nemáte zrovna malá okna, nic se neděje, světla je dost a blbě to z venku nevypadá.

04.10.15 10:53
Po zateplení fasády příliš utopená okna? #2
honza12
hodnocení

Za tu fotku děkuji pane strejci, aspoň vím, že to nevypadá tak hrozně :)

hodnocení

0x

Nechci se se hádat jen to co vidím ale z fotky domu pana "strejce" se mi nezdá že je to 29cm...zdá se mi že je to je méně.

Jinač soused má 25 cm a nevypadá to hezky ale to je jen můj názor.A sám mi říkal jak v domě má v místnostech daleko větší tmu.S tím prostě počítejte.

rv*
hodnocení

0x
Záleží jen na vás, jak moc bude vadit tepelný most přes ostění a "střílny" místo oken. Já dával okna mezi zeď a polystyren, což není velká komplikace na rozdíl od předsazené instalace.

asd1
hodnocení

0x

Lepší je okna posunout ven - menší tepelné mosty, lepší je široký parapet uvnitř.

13cm je hodně málo, osobně bych dával 20.

hodnocení

0x

Někde jsem viděl (jen na obrázku), že se při zateplování provedlo zkosení rohu zateplení (fasády), čímž se utopení okna z hlediska světelného i vzhledového do jisté míry eliminovalo.

hodnocení

0x

Nevím, jakou máte zeď, proto se nemůžu vyjádřit, zdali je 13cm EPS málo. Ani nevím jaká máte okna zasklení.

Že by okna byla jako střílny? Toho si nevšimnete za pár roků. hlavně že bude dobře zatepleno, pokud nekdo nezkazí práci, že dá na špaletu jen 2-4 cm EPS.

doplněno 06.10.15 06:35:

Musíte napsat přesněji cihlu, abych dohledal její tepelný odpor. Dál je třeba zjistit, jaký rámeček máte mezi skly, popřípadě najít na rámečku údaje. Hodně pomůže, když rám okna, třeba až ke křídlu schováte do polyše.

doplněno 06.10.15 17:49:

44 cm silnou zeď, k tomu okna nejhorší na trhu. Nemá význam zateplovat takovou tlouštku. Snad jen upravit špalety, aby se zateplil rám oken.

S tím zateplením přirovnám k oblečení. Máte silný kabát s tepelnou vložkou, ale na něm máte ozdobné prvky, které na velké ploše zeslabí vatelín (snad se to tak ještě jmenuje) a pak na kabátě zbyde jen podšívka. Budete si brát tento kabát na hory?

doplněno 07.10.15 17:53:

Honzo, zateplování 44PD je problematické a ekonomicky dosti diskutabilní. Dále, zateplené nepomůže chladu od spodu. Plísně v rohu, při zdění 44PD je dosti divné. To je třeba opravdu na místě hledat závady. Pokud přesto budete chtít izolovat, musíte silnou vrstvu, abyste dostal rosný bod do izolantu.

Občas se zatepluje i 44PD, asi budte muset taky.

honza12
hodnocení

Pane Milane, takže pro doplnění, jedná se o zánovní domek z Porothermu, svisle děrované poměrně silné(asi 450mm) zdi. Okna jsou Eurookna od Dřevařských závodů, dvojité zasklení. V zimě se okna rosí, ostění oken je v zimě dost chladné, to asi tomu rosení napomáhá.

Má smysl tedy vůbec zateplovat, když máme zdi z Porothermu?

honza12
hodnocení

máme domek z těchto cihel:

wienerberger.cz/...

Nevím, jestli se zateplení vyplatí, případně jak silný polystyren, nebo vatu? Zase mám strach, když se dostane do vaty vlhkost...

ahaj

Na to se nedá odpovědět bez znalosti, kolik tě stojí teplo.

Kolik ročně zaplatíš pouze za topení? Když odpovíš, poradím ti jestli to má, nebo nemá smysl.

doplněno 06.10.15 20:05:

Tak v případě topení dřevem je absolutní nesmysl zateplovat Porotherm 44. Návratnost takové investice je přesně nikdy.

Vezmu, že průměrně jde přes zdi 20-30%, pokud je domek postavený jako vyrovnaný ve ztrátách a je normální konstrukce. Při zateplení 20cm polystyrenem či vatou se zlepší parametry zdi cca 2,5 krát. Třeba 100m2 domek postavený z Porotherm 44 se vytopí bezproblému dřevem za 10tis ročně. (pokud ho nebudu kupovat v hobby marketu)

Takže při zateplení tohoto zdiva 20cm izolace ročně ušetříme cca 1500Kč . Návratnost je tedy delší, než životnost takové úpravy.

honza12
hodnocení

topíme ve velkých krbových kamnech tvrdým dřevem, nepočítáme kolik spotřebujeme dřeva

honza12
hodnocení

máme studené podlahy, horší je to v koupelnách, máme i studené zdi v zimě, je to cítit, když se člověk přiblíží ke zdi. To abychom měli postele aspoň 2 metry od zdi.

honza12
hodnocení

Ale máme v rozích místností plíseň a to i přes to, že větráme

Další důvod je ten, že od zdí sálá zima, od podlahy je to ještě horší, i když máme pantofle, tak prostě chodidly cítíme, že od podlahy jde chladno.

Tepelná izolace nepřináší jen úspry při vytápění, ale žeší i tepelné mosty, pokud se ale právě v kritických místech neudělá špatně. Takže na tepelnou izolaci se nelze dívat jen z ekonomického hlediska úspor za vytápění.

Ještě je otázka jak topíte - na jakou teplotu a v jakém režimu. Pokud se topí jen večer a přes den je v baráku 15 a méně, tak zdi jsou studený a náhlým zvýšením teploty (večer při zatopení) akorát dojde k vysrážení vlhkosti v nejstudenějších místech (kolem oken). Aby se to ale tohle vyřešilo, je otázka kolik té izolace by se muselo dát, asi by to chtělo výpočet.

honza12
hodnocení

Milan napsal:Dále, zateplené nepomůže chladu od spodu.
Podlaha promrzá přes obvodové nezateplené zdivo, které je nad zemí a to i ta podlaha pokdrovní, která je ještě výše než přízemní. Pokud by zdi byly zatepleny zvenčí, tak odkud by podlahy pak braly ten chlad?

Podlaha promrzá přes obvodové nezateplené zdivo
toto jste sebral kde? Máte to čím doložit? Tak to určitě není!

Bod barákem je stálá teplota, podle místa stavby, okolo 7-8°C. Páč ze spodu nemá co ohřívat ani chladit. V mistnosti je 22°C.

Stěny Vám asi nepromrzají, to byste nesměl vůbec topit.

Koukněte na obrázek, kudy utíká teplo a dolní obrázek na průběh teploty ve stěně.

doplněno 08.10.15 21:19:

a pod barákem máte jakou teplotu?

doplněno 09.10.15 06:28:

Píšete že: "dům není unifikovaný"

Jelikož neznám podrobnosti Vašeho domu, sděluji jen obecné informace. Pod domem (domy) je konstatní teplota , promrzání domů je jen v případě, že se v něm netopí.

honza12
hodnocení

Ten obrázek je sice hezký, ale žádný dům není unifikovaný, my třeba máme přízemí trochu výše než ostatní domy, musíme jít po 4 schodech, abychom se dostali z terénu zahradní plochy na výšku přízemní podlahy.

honza12
hodnocení

a pod barákem máte jakou teplotu?

Nerozumím této Vaší otázce Milane...

Ta podlaha, která je studená je opravdu asi tak 1 metr nad terénem(trávou), jako byste kolem domku odkopal zeminu do hloubky jeden metr...proto to promrzá takto z boku přes obvodové zdi. Ale takto je ten terén už od začátku.

patriot22

Zateplit musíš celej barák zvenku až po zem a jestli to jde tak extrudovaným polystyrénem ještě pod hlínou, aby nepromrzaly základy.

Na tloušce zateplení nemá smysl moc šetřit, hlavně aby bylo po celé ploše a nikde nezůstaly tepelné mosty. Když budeš mít zateplený dobře obvodový zdivo, tak se ti nebude srážet vlhost v rozích a pod oknama= nebudeš mít plísně v baráku.

Na dvojitý skla v oknech si u firmy co dělá plastový okna objednej termoizolační skla plněný argonem nebo xenonem a s tepelně odraznou vrstvou do místnosti. Mají prostup tepla kolem 1W/m2K. a stojí cca 800-900Kč / m2. Jdou zalepit do vnitřních rámečků oken a zalepit silikonem. Ty "utopený okna to je jenom vizuální detail, když ti bude doma teplo a ode zdí nebude táhout zima, budeš mít doma pohodu, neprotopíš tak moc dřeva atd a nebudeš muset topit od rána do noci, ale třeba jenom jednou za dva dny. Opravdu bydlet v dobře zatepleném baráku je pohodička a nádhera, oproti staré vlhké prochladlé barabizně plné plísní a táhnutí po nohách.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]