Nejste přihlášen/a.
Vínům jednoznačně prospívá tma. Proč tedy mají domácí vinotéky průhledné dveře? Protože to působí efektně?
Chystám se koupit vinotéku a asi jí zabuduji do skříně vedle ledničky, ale začal jsem nad tím přemýšlet a právě mě zarazily průhledné dveře u vinoték. Vždyť přece u ledniček a mrazniček průhledné dveře nikdy nejsou.
Ještě bych se chtěl zeptat, jak počítat s nosností. Dejmetomu má samotná vinotéka 50 kg, kapacita 60 láhví (což je dalších 70 kg při zcela naplněné kapacitě), výška 80 cm, šířka 60 cm. V této sekci skříně by ještě byla mikrovlnka a nějaké poličky, nebo šuplíky. Takže celá sekce by vážila třeba do 150 kg. (Skříň se bude skládat ze tří sekcí/subskříní.)
Asi není vhodné vinotéku umisťovat do výšky, že? Chtěl jsem ji zabudovat do skříně z lamina (desky 18 mm). to by si urvalo, že? Takže nejlepší bude ji položit na zem? Skříň mi truhláři budou dělat na míru, půjde o jakési pokračování kuchyňské linky. Bohužel je křivá podlaha, takže truhlář musí položit na zem sokl, který příslušně dohobluje podle povrchu podlahy. Čili ani vinotéka nemůže stát přímo na zemi, ale v lepším případě by stála na tom soklu.
Jestli budeš dělat vinotéku z lamina vedle linky v paneláku, a navrch mikrovlnku, tak se vůbec nemusíš zabývat otázkou z čeho budou dveře.
Vinoteka je v podstate lednice - tu taky nezavesujes nad linku.
Vinoteka se instaluje stejne jako mycka nadobi. Tu taky davas primo na podlahu.
Jinak mi pripada, ze ten modni trend vin a vinotek uz ve vyspelejsich zemich opadava. Prece jenom - kolik lahvi vina normalni clovek (Cech) vypije za rok? 5? 10? 15?
Nezjistoval jsem, proc maji sklenene dvere. Predpokladam, ze je to spise na ukazovani ("Podivej, kolik a jaka vina mam a jakou na ne mam modni lednici!").
Nektere high-end lednice na potraviny maji sklenene dvere (sklo je horsi tepelny izolant nez to, co je bezne ve stenach a dverich normalni lednice).
No, je to jako s krbem. Člověk ho mít nemusí, ale je příjemným doplňkem. Také jsem pátral po menší vinotéce, stačilo by mi pro 20-30 láhví, ale chtěl bych dvouzónovou, a takto malé dvouzónové se asi nevyrábí (nenašel jsem). A taky nechci koupit nějaký hlučný šunt. Čili musím sáhnout po trochu větší, ale máš pravdu, že skladovat 60 láhví už je na běžnou domácnost zbytečně moc. Lehká vína by se měla do cca 1-3 let vypít.
Děkuji za natrknutí, budu muset plánek skříně předělat, chtěl jsem dát na zem sušičku, nad to mikrovlnku a nad ní vinotéku (nemám do šířky moc místa, zato do výšky je místa habaděj).
Muzes ji dat jak vysoko chces, ale musis ten "drzak" nebo skrin navrhnout na tu hmostnost. Cili nezavesovat na umakartovou nebo sadrokartonovou zed, nedelat skrin s nosnymi castmi z drevotrisky apod. Osobne bych udelal kostru z drevenych hranolu nebo ocelovych jeklu nebo uhlovych profilu a na to pridelal tenkou drevotrisku, aby to ladilo se zbytkem linky.
Nezapomen na odstupy vinoteky od okolnich zdi/ploch pro ucinne chlazeni a proudeni vzduchu.
Děkuji! Lamino jsem zvolil, protože mám z bílého lamina kuchyňskou linku (resp. barva jde do odstínu slonové kosti) koupenou v Ikei. Abych to v kuchyni neměl každý pes jiná ves.
Ale začínám přemýšlet spíš o masivu. Že bych nad vinotékou udělal závěsné kolejnice pro skleničky - něco jako je na tomto obrázku: cdn.dekoria.pl/...
A vedle bych zabudoval sušičku a nad ní mikrovlnku.
Jestli ted ta vinoteka bude na zemi, tak skrinka muze klidne byt z toho ikea lamina (drevotrisky). Stejne tak ta skrinka pro vedle na zemi stojici susicku s mikrovlnkou nad ni.
Na ty drzaky na sklenice ti staci 1 prkynko 10cm x 1,5cm x 2m nebo co maji v prodejne. Narezes z toho 5ks (vychazim z tveho obr.) prkynek 10cm x 60cm (60cm = hloubka skrine) a 5ks 3cm x 60cm a prosroubujes to vrutama po delce. Ani to prkynko nemusi byt z masivu. Jen vydrzi vice nez kdyz to udelas z lamina a nemusis se starat o zakonceni hran jako u drevotrisky.
Lednice chladi na mnohem nizsi teplotu. Ani nevim, jestli jde tak vysoka teplota na termostatu lednice nastavit.
Ještě by mě zajímala jedna věc ohledně skladování.
Jaký smysl vlastně mají dvouzónové chladící vinotéky? (Dokonce existují i vícezónové.) Já vím, že to jekvůli správnému uchovávání různých druhů vína. Ale není to zbytečné? Vždyť přece ve vinných sklepích jsou také vína skladována vedle sebe (ať už lahve nebo v sudech). Můžu přece ve vinotéce nastavit dejmetomu univerzálních 10°C a před konzumací lahev červeného vína na chvíli postavit na stůl a trochu oteplit. Nejdůležitější asi je, aby teplota v chladícím boxu nekolísala, ale klidně můžu pro všechna vína nastavit těch 10 či 11°C.
Najde se tu znalec vína z Moravy, že by mi to vysvětlil? Děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.