Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dělit epoxy složky?

Od: humbucker* odpovědí: 6 změna:

Ahoj.

Lakuji nějaké věci a potřeba namíchaného laku typu epoxy je menší než celá dávka laku + tvrdidla. Zatím to dělím tak nějak odhadem. Nemáte na tuhle věc nějakou fintu, jak pro malé množství dodržet ten správný poměr? Díky za tip.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Modelářská praxe - na malá množství plastové jednorázové injekční stříkačky, na větší - vyrobit z laťky "nerovnoramennou váhu" s poměrem ramen dle váhového poměru složek. Nebo si kupte nejlevnější digitální váhu, přikryjte ji igelitem a doufejte, že ji hned nezprasíte.

albatros498022*
hodnocení

0x

Vždy jsem to bral od oka a po letech používání žádný problém.

humbucker*
hodnocení

Jedná se mi konkrétně o 1/4 až 1/5 dávky. Zatím to trefuji odléváním odhadem. Zatím to vždycky ztvrdlo. Když jsem lakoval parkety, tak to šlo plnou dávkou. To byl fet. Vopička skoro zadarmo.

doplněno 03.10.15 21:40:

Stando, dělám to venku, je na to ještě teplo. Po poledni.

stanislav*
Ještě jeden trik: Epoxid netuhne při nízkých teplotách. Pokud vím, že ho budu potřebovat třeba zítra, namíchám víc, zbytek strčím do mrazáku. Další den je hustý, ale po zahřátí na pokojovou teplotu zase teče, a pokračuje v tuhnutí. (Na epoxid s urychlovačem to nelze použít. Ten vytváří tolik tepla, že ztuhne, než stihne vychladnout.)
Na to lakování doporučuji polomasku s filtrem organických výparů. Zdraví máme jen jedno.
doplněno 05.10.15 15:20: Myslel jsem naopak využití faktu, že epoxid netuhne při nízkých teplotách, ke svému prospěchu. Namíchám si toho úmyslně víc najednou, a nespotřebovaný epoxid dám do mrazáku.

stanislav*
hodnocení

0x
Koupil jsem si z Číny malou váhu. Přišla zhruba na 200Kč i s poštovným. Podle množství, které mícháš, vybereš přesnost. (0,001g do 10g, 0,01g do 150g, 0,1g do 500g, 1g do 5kg)
Dá se s tím přesně namíchat třeba jen několik gramů.
doplněno 05.10.15 15:24: Ještě mne napadlo: Pro tekutá tvrdidla je také dobrá jednorázová plastová pipeta se stupnicí. Dělají se pipety už od 10 µl.
Jen je třeba dávat pozor, zda se mají měřit hmotností nebo objemové díly.

jabraka*
hodnocení

0x

Vlastní pryskyřici lze dělit odměrkou,nebo vážením.Tužidla je relativně málo,přesné rozměření je možné na skleněné,nebo plastové misce,kam se rozleje do nízké vrstvy,ta se pak rozdělí na plošné díly.Přesné dávkování je důležité,nedostatek tužidla se projeví pomalým a nedostatečným ztuhnotím,předávkování tužidla v křehnutí a špatných vlastnostech hotového laku.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]