Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bojler - rychlý ohřev, jaká závada?

Od: ohrivanivody odpovědí: 4 změna:

Dobrý den.

Mám elektrický bojler Tatramat, nastavený na dobu ohřevu na noční proud.

Vyskytl se mi problém, na který je tu už řada jiných dotazů - bojler dodává málo teplé vody, zkoušel jsem měřit a více než přes 30 l teplé vody z něj nedostanu, pak teče chvíli vlažná, až nakonec úplně studená, přestože objem bojleru je 150 l a dříve s tím problém nebyl. Voda by být v bojleru měla, neboť se během dne prakticky jinak neodebírá. Takže závada by mohla být ta, jak už se zde u jiných dotazů píše - upadlá přepadová trubka v bojleru.

Nicméně mě zaujala nyní jiná věc. Zkoušel jsem se jít koupat v době, kdy je noční proud a kontrolka na bojleru svítí. Jelikož bojler při ohřevu obvykle trochu hučí a nyní nehučel, je tedy nasnadě, že by voda měla být ohřáta. Po chvíli odběru teplé vody se spustil ohřev, ale jinak se situace opakovala stejně jako obvykle - trochu teplé vody, zhruba výše uvedené množství a pak zase už jen vlažná a nakonec úplně studená.

Zaujalo mě ovšem to, že už asi po 15 minutách opět začala téci teplá voda, nikoli vlažná, ale opravdu teplá, zhruba o stejné teplotě jako obvykle.

Moje otázka je, zda je možné, že se za těch 15 minut stihne studená voda opravdu ohřát na tu teplotu, na kterou je bojler nastaven (60 stupňů), nebo se jedná o jinou závadu než ta přepadová trubka, protože bojler nahříval i nadále. Jedná se o starší bojler, kde by podle mě měl trvat ohřev teplé vody mnohem déle. Děkuji všem.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

V dotazu schází jedna podstatná věc. Jak je starý a kdy byl naposledy čištěn a kdy měněna anodová tyč. Pak s tím přichází problémy jako přehřívání spirály a nikoliv ohřevu vody, působení elektrokoroze a možné proreznutí výtokové trubky, kdy se maláý otvor ucpe nečistotou azačne téci teplá voda a působením tlaku odtokové vody se dírečka uvolní a najednou začne téci studená voda atd. Na správnou odpověď to chce odbornou prohlídku.

honzmalatny*
hodnocení

0x

Dobrý den, vypadá to na tu trubku. Co můžu poradit,podívat se dovnitř. vypustit a mrknout. když bude vše v poho, tak můžete vybrat bordel, co bude u dna bojleru a pátrat dál.

luha*
hodnocení

0x

Termostat bych propojil drátem a ohřál bych vodu bez jeho pomoci. Podle výsledku pokusu bych pak určil další postup.

zakus*
hodnocení

0x

Upadlá výtoková trubka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]