Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přístupová cesta ve vlastnictví obce

Od: honza333® odpovědí: 4 změna:

Mám chatu na samotě, přístupová cesta je ve vlastnictví obce, jedná se o cca 500m mezi poli (v katastru vedeno jako "ostatní komunikace"). Postupem času místní zemědělci rozjezdili cestu natolik, že je pro osobní auto nesjízdná a já se tak k chatě dostanu z obce jen pěšky. Má obec nějaké povinnosti co se týká údržby cesty v provozuschopném stavu?

Vylepšené je to ještě dále. Je to bývalý drážní domek u trati a přístup je přes trať. Od nepaměti tam byl přejezd se závorami, závory zamčené a klíč byl v obci, nebyl tedy problém přejet i ten přejezd. Před několika lety se stalo, že klíče už měla jen dráha (SŽDC), pořád však nebyl problém přejít přejezd pěšky, případně s kárkou či kolečkem. Před týdnem jsem ale zjistil, že přejezd je pryč (závory pryč, středový panel pryč, mezi cestou a tratí vyhlouben pangejt), ta zničená cesta končí teď u normální trati, kterou ovšem překonat např. s kárkou je značný problém. Nikdo mne na nic neupozornil či se se mnou nebavil. Může si takto dráha (SŽDC) dělat co chce a odříznout takto přístup k chatě? Napadá Vás jak to řešit?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

1x

Při koupi jste se měl starat o to aby přístup byl věcnýn břemenem, pokud jste tak neučinil tak SŽDC jako vlastník přejezdu může dělat co uzná za vhodné, údržba místní komunikace se odvíjí podle způsobu používáním a není nikde vymezena.

ehoji

Já bych tedy věcné břemeno na přejezd nechtěl, protože z toho plyne povinnost se účastnit na nákladech na údržbu či zřízení takového přejezdu.

A ohledně cesty.Pokud se jedná o nezpevněnou cestu mezi poli, kde jezdí především zemědělci, tak se dá předpokládat, že nebude úplně vhodná pro osobní auto. Obec nemá povinnost cestu vylepšovat, než byla dříve. Tzn. např. jí udělat štěrkovou, betonovou, asfaltovou... atd.

Takových účelových komunikací, kde neprojede obyčejné auto je v ČR plno. A není to v rozporu se zákonem.

hodnocení

No, moje babička se možná měla před 60-ti lety starat, když to s dědou kupovali...

buss
hodnocení

0x

Jde o polní cestu, jezdí po ní technika, pokud chcete vědět více, podívejte se na zákon o pozemních komunikacích, tam hledejte odpovědˇ, nejpodřadnější komunikace.
Též si načtěte drážní zákon, ano, ruší dnes přejezdy aby ušetřily na technice, ochranné pásmo. Proč nejednáte VY s dráhou?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]