Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odvlhčovač - vysoušení zdiva

Od: kosar® odpovědí: 12 změna:

Máte někdo osobní zkušenost s vysoušením vlhké místnosti odvlhčovačem? Jaký typ se vám osvědčil? Skutečně to funguje, nebo je to jen šidítko? Díky.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý den.

Do ložnice bych si to nedával a ani ke zdi sousedící - nebo jen přes den. Je to relativně hlučné. Používal jsem u babičky před sanací a v době sucha - i tak to tahalo z vlhké chodby třeba 3 litry za večer. Sušení probíhalo snad týden před opravou...

Je to ale řešení dočasné - jestli neodstraníte příčinu, budete 3-6 hodin denně vysušovat a elektřiny je to opravdu dost.

paw*
hodnocení

2x
Mel jsem nejaky elektricky od Domo, za cca 4500. Vysousel jsem koupelku, neb tekl sprchovy kout. Za prvni hodinu vytahl skoro 2 litry vody, pak to bylo slabsi. Takze za me to funguje. Po predelani sprchace jsem ho prodal. Jinak plati co psal kolega - hlavni je odstranit zdroj.
hodnocení

Díky za odpověď. Zdroj už bohužel neodstraním, vlhne a plesniví jedna venkovní stěna,kde má soused postavený krytý vjezd. Barák je podříznutý, ostatní stěny zvenku normálně větrají. Tak hledám řešení zevnitř, ale diskuse o výsledcích odvlhčovačů jsou nejednoznačné - někdo je nadšený, někdo zklamaný :(

Podle tohoto popisu to vypadá na tepelný most, špatně izolovaná stěna. Popiště složení stěny? Z čeho je, jak silná a teploty na obou stranách..

doplněno 30.09.15 16:14:

jestliže je na jedné straně této zdi, asi v průjezdu, teplota nízká, uvnitř bude teplo, třeba 22°C, tak musí kondenzoavt na zdi vlhko.

Asi by to chtělo zateplit z průjezdu. Jen spekuluji, dle dodaných informací. Na přesné odhalení příčiny je třeba víte informací, nebo místní šetření.

hodnocení

Je to běžný starší cihlový barák, 45 cm stěna, vápenná omítka.

paw*
Ono to hlavne dost zere. Na dlouhodobejsi suseni to neni, takze radeji poresit pricinu.

hodnocení

0x

Záleží od čeho je v místnosti vlhko...

Pokud po záplavách, tak vysoušeč je dobrá volba.

Jestli tam ale máte zemní vlhkost z důvodu špatné nebo žádné hydroizolace, tak Vám vysoušení žádný výsledek nepřinese a je potřeba odstranit zdroj vlhkosti.

hodnocení

Rád bych s poděkováním za rady a názory uzavřel diskusi osobní zkušeností. Odvlhčovač jsem nakonec koupil ( v akci za 3500,- Kč) a jsem fakt nadšenej ! Za první tři dny, kdy byl zapnutý asi 5 - 6 hodin denně, odtáhl z místnosti kolem 15 litrů vody, vlhkost se snížila z 85 na 50 %. Stěny jsou čisté a suché, navíc je v prostorách vzhuch jako na horách ! Po týdnu jsem ho znovu zapnul, vlhkost docela držela kolem 60 %. Nyní bude podle zkušeností jiných uživatelů stačit zapnout odvlhčovač 1 x za 10 - 14 dní na 2 - 3 hodiny. Když uvážím, že je to potřeba jen během topné sezóny, nebudou náklady vyšší než dříve za Savo proti plísni. Spotřeba je kolem 300 W. Hlučnost není velká, asi jako lednice, takže přes dveře není slyšet nic, přímo v místnosti si slabě vrní.

zbynek*

jaky typ vysousece jste zakoupil dekuji

hodnocení

Je to značka PR KLIMA, typ asi nebude nikde uváděn - MDN1-10DEN3. Prodává se v bauhausu, je to ten nejmenší ze tří nabízených, na místnost plochy 25 m2 úplně stačí, je to schopné odtáhnout až 30 litrů denně. Dá se nastavit požadovaná vlhkost, nebo běh natvrdo, vlhkoměr ukazuje na domácí potřeby uspokojivě.

jabraka*
hodnocení

0x

skutečně je potřeba nejprve pořešit příčinu vlhkosti.Pokud je dům novostavba,nebo revitalizace domu,je zvýšená vlhkost v omítkách,kde je trochu potřeba,bez ní omítky i nové zdivo tvrdne hlavně pomocí vlhkosti.Pak je potřeba spíše větrat v době,kdy je venku sucho.Pokud je vlhkost způsobena pronikající vlhkostí ze spodní vody,pak sice sušíte,ale za značných nákladů spodní vodu.Kromě toho je nutno si uvědomit,že při sušení nesmí být otevřena okna,nebo dveře,neboť se pak odstraňuje vlhkost z venkovního vzduchu.,

JABRAKA

hodnocení

Samozřejmě, popisuji jen svůj případ. Jak jsem psal, dům je starší (ne novostavba), je podříznutý a odizolovaný (ne spodní voda), problémy jen v topné sezoně. Takže to vypadá, že příčinou byla kondenzace vody v omítce koncové stěny zevnitř, způsobená rozdíly teplot. Plíseň se dávala do všeho, co u té stěny stálo. Nyní je vše vysušené a drží to. Asi by bylo definitivním řešením provést venkovní izolaci, to ale v současné době nepřichází v úvahu. Jinak má odvlhčovač i jiné možnosti použití, vyzkoušel jsem ho i v místnostech, kde nebyl viditelný problém, vzduch se vyčistí a lépe se dýchá, pokud prší a musíme sušit prádlo doma, jde to s ním rychleji a vlhkost zmizí ... Spotřeba elektřiny není tak hrozná, při ceně 5,- Kč za kW stojí hodina provozu 1,70 Kč. Snad tahle diskuse pomůže někomu, kdo má podobné problémy. Jinak jak správně píše jabraka, při vysoušení musí být místnost uzavřená.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]