Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Skladba opravy ploche strechy

Od: honzik* odpovědí: 12 změna:

Dobry den, potrebuji opravit a zateplit plochou strechu nad schodistem. Stavajici skladba je betonova deska cca. 25 cm a falcovany plech. Soucasny sklon je maly a v nekterych mistech se drzi voda, takze chci udelat novy sklon z tramku, mezi tramky vatu, pak parozabranu, kontralaty, bedneni z desek s cca. 5 cm mezery a na to titanzinkovy plech. Je skladba spravna? Muzu polozit vatu primo na stavajici beton nebo musi byt mezi vatou a betonem vzduchova mezera? Diky za vsechny rady.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Skladba by byla zhruba OK, jen jste zaměnil folii parozábranu: Tu určitě ne, ale difuzní folii musíte použít. Vata přímo na beton, mezi folii a bedněním musí být větší mezera jak 5 cm.

Pak jen detaily práce, abyste neprovedl něco špatně. Jste z Moravy, že použijete desky místo prken?

doplněno 29.09.15 20:34:

Abyste dal správně parozábranu, tak tepelný odpor střešní konstrukce rozdělte na 5-6 dílů. Parotěsku můžete umístit pouze za první díl střešní konstrukce. Je to složitější, nežli si myslíte.

Když již uvažujete o alternativě plechu, dejte EPS 100S na střechu, pak geotextílii. Navrch Fatrafol 810.

Viděl jste takové složení střechy?

doplněno 29.09.15 20:50:

Takže znovu. Jedna z mnohých možností...

Vatu ve dvou vrstvách položte přímo na beton do roštu z fošen na stojato a křížem. Difuzka. Rošt na odvětrání, asi 8-10 cm. Pak Vaše desky, po našem prkna jako rošt, na to plech.

a nebo další varianta..

doplněno 30.09.15 15:33:

doplnění:

Bude ta mezera necemu vadit?

Mezera nebude vadit, ale teplo bude utíkat přes SDK a parotěs nahoru do dutého prostoru..

Proč nezavěsíte profily CD na správnou výšku a nepoložíte vatu na ně?

honzik*
hodnocení

S tim fatrafolem jsem strechu jeste nevidel. Pri vetrne zime mi v rozich strechy zustavaji zaveje snehu a chodit po fatrafolu kdyz je mraz bych ho asi ponicil, proto ten plech a bedneni. Jen nevim to slozeni, co se muze dotykat, jestli muze byt vata primo na betonu, jestli beton natrit tekutou izolaci a pod. Z 90 % si vse budu delat sam, jen klempir udela esteticke prvky.

honzik*
hodnocení

Ok, dekuji za radu. Jeste se chci zeptat na jedno zatepleni. Delam podkrovi v celku spicate strese. Vyska hrebene od podlahy je cca. 6 metru. Chci delat i v zime omitky, pricky a pod. Zednik mi radi zateplit vatou klasicky mezi krokve, pak nad klestiny, ktere jsou cca. 4 metry vysoko od podlahy udelat rost a dat taky vatu na hotovo(30-40 cm tloustku-mam jeste starou ale nepouzitou skelnou vatu-ta co krasne kouse). Timto by bylo podkrovi castecne zateplene na prace v zime. Po vyzdeni pricek a udelani omitek bych udelal klasicky rost na SDK. Vysku stropu budeme mit cca. 2,5 metru. A ted mi jde o to, jestli bude problem, kdyz bude sadros, parotes, 1,5 metru vzduch a pak teprve klestiny s vatou. Bude ta mezera necemu vadit?

honzik*
hodnocení

Mám starou kousavou vatu (nepouzitou, stale zabalenou v igelitu) a potřebuji ji nekde utopit. Je škoda ji vyhodit. Toto mi navrhl zednik, aby se dalo pracovat i v zime. ze spodu kleštin udelam rošt, mezi klestiny (vyska 25cm.) nacpu vatu, z horní casti jen fosny na pripadnou chůzi. Po dokonceni omitek a přiček rošt na SDK a něj vatu dle financnich možnosti (asi 20cm tlouštky). Ted jsem to přesně měril, na fotce je poslední šár z palenych cihel vzdalen 70 cm od spodní hrany kleštin. Tzn. dam 20 vatu a zbyde prostor 50 cm. Bude ta mezera fungovat stejne jako izolant?

Skladba opravy ploche strechy

Mezera nebude fungovat jako izolant.

doplněno 30.09.15 16:22:

Tepelná izolace 20 cm je na období okolo roku 1995. Dneska nikoliv.

doplněno 30.09.15 17:04:

45cm vaty bude OK, ale pokud bude mezi nimi prostor, jejich učinnost se sníží.

honzik*
hodnocení

bude potom stacit jen ta 20 vata nad SDK?

honzik*
hodnocení

Myslel jsem 20 nad SDK + 25 v klestimach.

hodnocení

0x

Na trámky se vykašlete...

Položte na beton 2 vrstvy EPS (třeba 15+15cm), kde tu druhou vrstvu seříznete do požadovaného spádu,.

Na to pak už jen OSB a pojistnou hydroizoaci a nějakou krytinu

doplněno 29.09.15 20:38:

EPS na střechu normálně přilepíte pěnou, druhou vrstvu a osb také...

Kotvení plechu do osb už není problém

doplněno 29.09.15 21:02:

Pokud střechu dobře zateplíte, tak není důvod aby tam cokoli kondenzovalo.

Celý beton bude mít stejnou teplotu jako místnost pod ním.

Jen je tedy potřeba vyřešit tepelný most v přechodu strop/stěna

honzik*
hodnocení

Co s vlhkosti ktera jde z domu ven, nebude to vlhnout? Jak a cim serezat eps, strecha je 4 x4 metry a 5 metru vysoko.

honzik*
hodnocení

Beton ma presah cca. 20 cm pres obvodove zdi, takze eps by sel pres ne, ale cim takovou plochu serezat aby to nebylo hrbate jak Zvonik od matky Bozi.

jak jinak než odporovou pilou...

honzik*
hodnocení

Ano jsem z moravy, tu folii jsem spletl. Mezi vatu a stavajici beton musim dat parozabranu proti vlhkosti z domu ven aby nesla do vaty? Na kontralaty dam difuzni folii. Polystyren neni spatny napad, jen klempir by nemel do ceho uchytit budouci plechovou krytinu. Proto ty tramky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]