Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám ve sklepě vedle kotle na tuhá paliva obojživelný bojler, ale ještě nikdy jsem ho kotlem nevytápěl. Rád bych se tedy zeptal jestli nehrozí třeba přehřátí bojleru ( když budu mít v topení 70/80 stupňů a v bojleru může být maximálně 60 stupňů, jestli to má nějaký ventil pro zavření aby se nepřehřál). Dál bych se zeptal jestli když klesne teplota v okruhu topení, jestli mi to nebude brát teplejší vodu z bojleru ( voda není poháněna čerpadlem nýbrž samotíží ) Jsem v tomto analfabet a tak se radši ptám, než se do něčeho pustím. Děkuji za případné odpovědi.
Docela by mě zajímalo kde jste se našel že v bojleru nesmí být víc jak 60°...
Jak kotel tak i bojler používá jako medium vodu která se vaří při 100°, takže v bojleru klidně můžete mít stejnou teplotu jako na kotli.
Ochlazování bojleru když se netopí je větší problém. Nejlepší varianta je před bojler osadit elektro ventil a ten připojit na regulaci která se už o všechno postará.
Já mám taky obojživelníka, v létě ohříváme el. v zimě kotlem.
Před bojlerem je páčka a tu musím na léto zavřít, aby mi ohřátá voda něšla do topení, na zimu ji otevřu a šteluje si to sám nějaký trojcestný ventil.
Já bych to na vašem místě prubla, na bojleru je určitě z venku teploměr, takže moje rada je "pokus/omyl" a hlídat to při tom
je to bojler z 87 roku podle štítku, na něm je taky psaná maximální provozní teplota - 60 stupňů, co se týče toho teploměru, je tam jen jakýsi nejspíš přídavný, který stále ukazuje 90 stupňů ať je nahřátý nebo ne - což je blbost, taky mě zarazilo, že tento bojler nemá nastavitelný termostat na kolik vodu ohřívat jako je u novějších modelů, ale třeba se takto dříve dělaly...
Sice pojem obojživelný bojler slyším poprvé - jinak kombinovaný, ale dejme tomu. Takže asi takto :
1. Topte podle potřeby, jakou chcete mít vodu - pokud chcete mít horkou vodu, tak musíte tzv. fedrovat cca do 80 stup. C, může být i více, ale stačí i méně, záleží, jak jste náročnej a jak chcete mít rychle ohřátou vodu, pokud si kotel pořadně zafedruje - nebojte se, uzavře klapku a nic nepřetopí. Ovšem musíte jej dokonale znát, pokud jste jej nepřetopil bez bojleru, tak s bojlerem určitě NE !.
2. Pokud přestanete na noc topit, a zítra budete v topení pokračovat, "vykašlete" se na něj, nic nezavírejte, příští den jej zase za chviličku oživíte. Pokud by jste druhý den netopil, tak ještě budete mít teplou vodu stejně, i když asi o 10 st. méně..méně..
3. Pochopitelně je užitečnější na noc po ukončení topení a začínající klesání ohřáté vody v topení, bojler uzavřít ( alespoň jeden kohout), často se taky zapomíná jej druhý den otevřít, pak vznikají zbytečné prodlevy v ohřívání vody v bojleru.. Současná venkovní teplota však svědčí o tom, že budete topit denně, tak bojler zavírat asi nemusíte.., já to už nedělám řadu a řadu let..
4. Zbytečně nevytápějte prostory, které teď nepotřebujete,( některé chodby, prázdné pokoje a pod.), vypnuté radiátory jsou pro vás zároveň rychlým pomocníkem, jak okamžitě snížit teplotu v kotli, který třeba začal trochu bublat..
doplněno 29.09.15 20:34:Zapomněl jsem se zmínit o tom, že doufám, že máte uzavřený okruh, tedy, že expanzomat je v uzavřeném okruhu. Pokud by jste měl p o u z e starý způsob expanzky s volným výtokem, tak pozor na to.., aby nedošlo třeba k poklesu vody v soustavě..
doplněno 29.09.15 20:49:Nebojte a vyzkoušejte. Bojler je jako jeden radiátor navíc..., pak dejte vědět.., užijte si pak napuštěné vany ! Upozorňuji vás, že vypnete elektriku u bojleru a užívejte si poklesu spotřeby el. energie.. !
no abych vůbec řekl proč mě napadlo až po třech letech vytápět bojler kotlem. Ani tak nejde o spotřebu el. energie, ale spíš o to, že mám 18kw kotel a zdá se mi lehce předimenzovaný, protože ho musím lehce škrtit aby nebylo doma fakt horko ( dům cca 115mčtv. a v domě 7 radiátorů) - podle topenáře by prý stačilo 14kw. Proto bych mu rád ulehčil vytápěním bojleru, ale protože s tím nemám žádné zkušenosti tak se radši ptám, abych pak zbytečně nemusel kupovat nový bojler, protože tenhle vlastní blbostí rozbiju...
doplněno 29.09.15 20:45:nevím totiž jestli tam je nebo musí nebo nemusí být nějaká pojistka proti přehřátí a tak podobně
žádnou pojistku proti přehřátí tam nevidím.Pojistka proti přehřátí je u kotle- přetlakový ventil. Jinak jak jsem psal, před bojlerem mám termohlavici a na systému zpětnou klapku.
Dobrý den,
pro dobíjení kombi bojleru se používa termoventil od Heimeieru hlavice-radiatory.heureka/..., která zajistí požadované ohřátí vody.
Vykašlal bych se na celý termoventil, topil bych boiler na přímo topnou vodou z kotle. Maximálně by se teplota vyrovnala té kotlové, když by nebyl odběr teplé vody z boileru. Jinak nyní stejně jedete tak kolem 60o C na kotli, takže voda v boileru bude o pár stupňů chladnější, Až bude mrznout, tak vyjedete kotlem na 90o C a budete mít v boileru cca 80o C, což také nebude vadit. V žádném případě nemůžete boiler přetopit, protože užitkový prostor je napojen na vodovod, kde je tlak vody min. 4 bary a při tomto tlaku se voda vaří cca při 140o C.
doplněno 01.10.15 21:20:Na té fotce vidím na přívodu topné vody dvojregulační kohout (černá vroubkovaná kruhová růžice), kterým můžete uzavřít přívod tepla do boileru, když budete spokojen s výší teploty vody v něm.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.