Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vytápět obojživelný bojler

Od: meat* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, mám ve sklepě vedle kotle na tuhá paliva obojživelný bojler, ale ještě nikdy jsem ho kotlem nevytápěl. Rád bych se tedy zeptal jestli nehrozí třeba přehřátí bojleru ( když budu mít v topení 70/80 stupňů a v bojleru může být maximálně 60 stupňů, jestli to má nějaký ventil pro zavření aby se nepřehřál). Dál bych se zeptal jestli když klesne teplota v okruhu topení, jestli mi to nebude brát teplejší vodu z bojleru ( voda není poháněna čerpadlem nýbrž samotíží ) Jsem v tomto analfabet a tak se radši ptám, než se do něčeho pustím. Děkuji za případné odpovědi.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzmalatny*
hodnocení

0x

Dobrý den, já mám před boilerem termohlavici,která při nahřátí bojleru na požadovanou teplotu uzavře přívod teplé vody.Ale ani bez ní si nemyslím že by mu to nějak uškodilo.

meat*
hodnocení

mohu se zeptat jak ta termohlavice přibližně vypadá? jestli jí tam nemám náhodou taky :)

hodnocení

0x

Docela by mě zajímalo kde jste se našel že v bojleru nesmí být víc jak 60°...

Jak kotel tak i bojler používá jako medium vodu která se vaří při 100°, takže v bojleru klidně můžete mít stejnou teplotu jako na kotli.

Ochlazování bojleru když se netopí je větší problém. Nejlepší varianta je před bojler osadit elektro ventil a ten připojit na regulaci která se už o všechno postará.

zzzlatokopka*
hodnocení

0x

Já mám taky obojživelníka, v létě ohříváme el. v zimě kotlem.

Před bojlerem je páčka a tu musím na léto zavřít, aby mi ohřátá voda něšla do topení, na zimu ji otevřu a šteluje si to sám nějaký trojcestný ventil.

Já bych to na vašem místě prubla, na bojleru je určitě z venku teploměr, takže moje rada je "pokus/omyl" a hlídat to při tom:)

meat*
hodnocení

je to bojler z 87 roku podle štítku, na něm je taky psaná maximální provozní teplota - 60 stupňů, co se týče toho teploměru, je tam jen jakýsi nejspíš přídavný, který stále ukazuje 90 stupňů ať je nahřátý nebo ne - což je blbost, taky mě zarazilo, že tento bojler nemá nastavitelný termostat na kolik vodu ohřívat jako je u novějších modelů, ale třeba se takto dříve dělaly...

zzzlatokopka*

Tak to obdiv, že je stále funkční :)

sanyo*

Sice pojem obojživelný bojler slyším poprvé - jinak kombinovaný, ale dejme tomu. Takže asi takto :

1. Topte podle potřeby, jakou chcete mít vodu - pokud chcete mít horkou vodu, tak musíte tzv. fedrovat cca do 80 stup. C, může být i více, ale stačí i méně, záleží, jak jste náročnej a jak chcete mít rychle ohřátou vodu, pokud si kotel pořadně zafedruje - nebojte se, uzavře klapku a nic nepřetopí. Ovšem musíte jej dokonale znát, pokud jste jej nepřetopil bez bojleru, tak s bojlerem určitě NE !.

2. Pokud přestanete na noc topit, a zítra budete v topení pokračovat, "vykašlete" se na něj, nic nezavírejte, příští den jej zase za chviličku oživíte. Pokud by jste druhý den netopil, tak ještě budete mít teplou vodu stejně, i když asi o 10 st. méně..méně..

3. Pochopitelně je užitečnější na noc po ukončení topení a začínající klesání ohřáté vody v topení, bojler uzavřít ( alespoň jeden kohout), často se taky zapomíná jej druhý den otevřít, pak vznikají zbytečné prodlevy v ohřívání vody v bojleru.. Současná venkovní teplota však svědčí o tom, že budete topit denně, tak bojler zavírat asi nemusíte.., já to už nedělám řadu a řadu let..

4. Zbytečně nevytápějte prostory, které teď nepotřebujete,( některé chodby, prázdné pokoje a pod.), vypnuté radiátory jsou pro vás zároveň rychlým pomocníkem, jak okamžitě snížit teplotu v kotli, který třeba začal trochu bublat..

doplněno 29.09.15 20:34:

Zapomněl jsem se zmínit o tom, že doufám, že máte uzavřený okruh, tedy, že expanzomat je v uzavřeném okruhu. Pokud by jste měl p o u z e starý způsob expanzky s volným výtokem, tak pozor na to.., aby nedošlo třeba k poklesu vody v soustavě..

doplněno 29.09.15 20:49:

Nebojte a vyzkoušejte. Bojler je jako jeden radiátor navíc..., pak dejte vědět.., užijte si pak napuštěné vany ! Upozorňuji vás, že vypnete elektriku u bojleru a užívejte si poklesu spotřeby el. energie.. !*hej*

meat*
hodnocení

no abych vůbec řekl proč mě napadlo až po třech letech vytápět bojler kotlem. Ani tak nejde o spotřebu el. energie, ale spíš o to, že mám 18kw kotel a zdá se mi lehce předimenzovaný, protože ho musím lehce škrtit aby nebylo doma fakt horko ( dům cca 115mčtv. a v domě 7 radiátorů) - podle topenáře by prý stačilo 14kw. Proto bych mu rád ulehčil vytápěním bojleru, ale protože s tím nemám žádné zkušenosti tak se radši ptám, abych pak zbytečně nemusel kupovat nový bojler, protože tenhle vlastní blbostí rozbiju...

doplněno 29.09.15 20:45:

nevím totiž jestli tam je nebo musí nebo nemusí být nějaká pojistka proti přehřátí a tak podobně

honzmalatny*

žádnou pojistku proti přehřátí tam nevidím.Pojistka proti přehřátí je u kotle- přetlakový ventil. Jinak jak jsem psal, před bojlerem mám termohlavici a na systému zpětnou klapku.

meat*
hodnocení

protože tý expanzní nádrži rozumím asi jako celému systému zapojení, dám sem pár fotek jestli trochu rozeznáte to zapojení a tak podobně

Jak vytápět obojživelný bojler
Jak vytápět obojživelný bojler #2
Jak vytápět obojživelný bojler #3
Jak vytápět obojživelný bojler #4
Jak vytápět obojživelný bojler #5
Jak vytápět obojživelný bojler #6

zakus*
hodnocení

0x

Dobrý den,

pro dobíjení kombi bojleru se používa termoventil od Heimeieru hlavice-radiatory.heureka/..., která zajistí požadované ohřátí vody.

Vykašlal bych se na celý termoventil, topil bych boiler na přímo topnou vodou z kotle. Maximálně by se teplota vyrovnala té kotlové, když by nebyl odběr teplé vody z boileru. Jinak nyní stejně jedete tak kolem 60o C na kotli, takže voda v boileru bude o pár stupňů chladnější, Až bude mrznout, tak vyjedete kotlem na 90o C a budete mít v boileru cca 80o C, což také nebude vadit. V žádném případě nemůžete boiler přetopit, protože užitkový prostor je napojen na vodovod, kde je tlak vody min. 4 bary a při tomto tlaku se voda vaří cca při 140o C.

doplněno 01.10.15 21:20:

Na té fotce vidím na přívodu topné vody dvojregulační kohout (černá vroubkovaná kruhová růžice), kterým můžete uzavřít přívod tepla do boileru, když budete spokojen s výší teploty vody v něm.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]