Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny. Tak konečně dnes se do střechy pustili. Tak už vím, co bylo vevnitř. Téměř nic. tedy co já viděla, tak jsem zahlédla pod prkny polystyren, na něm tu skleněnou vatu, na tom ta prkna a rovnou na nich lepenka. Jo a nějaký papír, černý, tenký. Jinak nic. Takže se zvyšují ty krovy o 10 cm a dodává se 10cm vaty, na tu co tam už byla. Byla sice zčernalá, trochu, ale to prý bylo od té lepenky-Ipy. Naštěstí byla prkna, až na dvě, zdravá. Posílám foto, jak to pokračuje.
doplněno 29.09.15 15:14:Ne krovy, ale krokve se zvyšují.
Jsem zvědav, kdo se ke mne přidá, že toto zateplení je jen náznak zateplení, nikoliv kvalitní zateplení. Tepelná izolace na strop 10cm je jen náznak. Dále tam jsou vidět tepelné mosty , viz obrázek, který se mi snad podaří vložit. Dále není vidět, třeba to bude až pak, kudy bude odvětráván kondenzát z izolace. Ale i to je možné, že to udělají, páč nevidím skladbu celou, jen část.
Nějaký malý obrázek (:
doplněno 29.09.15 18:33:Jmlc, když přijedu někam na stavbu, najdu tam podobné, tak mi sdělí, že jim to dělala stavební firma, která to umí...
Kvalitní práci umí málo firem.
Ono je to velice těžké. Nikdo z těch co mi tady radí, nemůže říct, a také neřekl, tak dobře, já to umím, mám o tu práci zájem, přijedu a udělám to tak, jak to má být správně. Zaplatíš mi tolik a tolik. To je jenom kde to je špatně a jak by se to mělo správně udělat teoreticky. Já tu střechu přece nedělám! A ráda bych viděla jak by to dopadlo, kdybych tady v reálu začala té firmě do toho kecat a nebo třeba je tahat k počítači a ukazovat jim, kde udělali chybu a jak to mají správně udělat, protože mám na poradně odborníky. Jak si asi myslíte, že by to dopadlo a jak by jste se ve vaší profesi zachovali vy, kdyby jste třeba vy dostali zakázku ve vašem oboru a zákazník by vám neustále říkal, že mu na poradně říkali, že to děláte špatně. No, tak ruku na srdce, jak byste se zachovali? Já vám to řeknu, poslali byste zákazníka do prd.le.
Já za tu práci zaplatím 48 tisíc. Nemyslím si, že by to bylo málo za 25 metrů čtverečních. Ptala jsem se tady předem, než jsem se do toho pustila a nikoho jsem nesehnala. Teď jsem právě domluvila se šéfem, který přijel kotrolovat včera udělanou práci a tak jsem ho na ta místa mezi trámky upozornila. Řekl, že to samozřejmě není hotové, že na to přijdou nějaké "usb" desky a ještě to bude zaplechované. Té vaty je tam celkem 20 centimetrů, protože je tam ponechaná ta původní, která byla neponičená, to jsem viděla na vlastní oči a tu vrstvu oni přidávají ještě jednu vrstvu nové. Proto zvyšovali to bednění, aby se to tam vešlo. Ta prkna byla původně jenom přitlučena hřebíky a nyní je všude poctivě šroubují. A na to přijdou ty dvě vrstvy Ipy. Já to vyfotím, až to bude komplet hotové.
Ale jelikož jsem měla možnost vidět, jak to bylo udělané původně a s tím jsem tady vydržela deset let, tak si myslím a doufám, že tohle už mi vydrží než umřu a že to bude určitě lepší o sto procent, než jak to bylo původně. Nevěřím, že by to odflákli, protože na mne ten majitel té firmy ten dojem prostě nedělá a je místní. Určitě chce, aby byla jeho práce dobrá, protože nechce mít nějaké pozdější problémy se stížnostmi z mé strany, protože to je na fakturu a mám na to záruku.
On se mnou myslím jednal narovinu. Řekl mi, že by to šlo udělat samozřejmě i jinak, všechno vyndat a začít úplně od stropu, jenomže to by cena práce a materiálu byla v jiné rovině. Já na to prostě nemám finance. On mi řekl, že se bude snažit najít to nejschůdnější řešení, abych se do svého plánovaného rozpočtu vešla a aby to bylo splnilo má základní očekávání. Tedy aby mi do baráku neteklo příštích dvacet let a aby byly stropy zateplené víc, než tomu bylo dosud. Jo, také jsem mu říkala o tom ptáčkovi a to se smál, a říkal, že ví o čem mluvím, ale abych se nebála, že to bude udělané tak, aby se tam ptáček a ani kuna nedostali. Já jsem neřekla, že jsem své "vědomosti" získala na poradně. Svedla jsem to na souseda. Že tady včera byl a že remcal, kde to je špatně. Ještě že je ten soused v práci, protože mi ten pán řekl, abych pro něj došla, že by si jeho připomínky rád vyslechl. Tak takhle to asi je.
No máte pravdu - po bitvě každý generálem. Jak jsem napsal - bude to rozhodně obrovský rozdíl před a po rekonstrukci. Milan jen sdělil, že by to šlo udělat rozhodně lépe - jenže to by šlo všechno... jen mít peníze a možnosti. Nejlepší je totiž všechno zbourat a postavit nové A nezlobte se za to kritizování - většinou jsou to právě ty špatné zkušenosti každého z nás. Já například po 4 letech začal opravovat sádroš v podkroví. Až čas mne upozornil na hrubé chyby. Stejně tak s fasádou, vytápěním, podlahou, dveřmi,... Prostě jednu dobu "se to tak dělá" a za pár let je tu inovace nebo zjištění, že to dělaly všechny firmy blbě a teď se to dělá jinak
.Klidně se přiznejte i k poradně, ať nesháníte "zvědavého souseda kibice..." A zeptejte se prosím na tu větičku od p. Milana - kudy bude odvětráván kondenzát z izolace, jak to bude řešeno proti plísním...Možná to bylo řešeno při první pokládce, kterou tam nechali. Možná tam nikdy nic nebylo... Nemůžou se divit, že se ptáte - ty peníze jsou velké peníze, potřebujete vědět, do čeho se investuje a jestli to nebude s chybičkou..
Když jsem stavěl, potřeboval jsem na jedné straně domu zúžit betonový věnec kvůli plánovaným venkovním žaluziím. Jel jsem kolem domku, když chystali bednění. Říkám panu stavbyvedoucímu - ing. s 30ti lety praxe - a nezapomněli jste na tu část věnce? "Jasně že ne, se podívej, je to tady..." Nojo, ale to mělo být nad oknem z druhé strany! "Aha, tyvole, já si otočil plán" ! Toto není vtip! To byla moje praxe se stavbou domu a panem stavbyvedoucím!
Takže tak... no ono "zbourat a postavit nové" je někdy opravdu jednodušší... - Plíseň se může usazovat i pod tím polyšem, ale to by začalo časem odpadávat od zdi celé - takže jak tvrdí pan mistr, tak nějak od popisu a fotek s ním souhlasím...
Já se ho totiž na to odvětrávání ptala hned zpočátku, neboť jsem tam chtěla namontovat tu turbínu. Dokonce jsem mu ji ukazovala, protože jsem si to vytiskla na papír. Řekl že ano, že by to účel splnilo, ale aby to bylo skutečně k něčemu, jedna by nestačila, že na tu plochu by byly potřeba čtyři. Jedna turbína stojí 2.600Kč. Plus nějaké otvory se sítky na opačnou stranu a jiný postup práce. Takže mi řekl, abych se nebála, že udělají něco, to a to, já si přesně nepamatuji už co, ty výrazy jsou odborné, tak už se ho znova ptát nebudu a budu věřit, že to dopadne dobře. Stejně je práce už v průběhu. A on sem opravdu poctivě chodí ráno a pak odpoledne, aby osobně kontroloval. A ještě tady je ten druhý, co je dozor nad dělníky. Ale jak už jsem psala, to, co jsem viděla na vlastní oči a jak to bude udělané nyní, to je "nebe a dudy". Nebo spíše opačně "dudy a nebe". A to jsem tady žila deset let a také to šlo s tím, jak to bylo. K tomu kondezování, odvětrávání, plesnivění mohu napsat jenom to, že to asi tak špatné nebylo ani původně, protože uvnitř střechy jsou všechna prkna v pořádku a nikde plíseň nebyla, ani vlhkost. Ta původní vata byla suchá, sama jsem ji na několika místech kontrolovala, když odjeli pro materiál a střecha byla už odkrytá. proto jsem také viděla, že pod tou vatou jsou ještě polystyrenové desky. Víc jsem se v tom nevrtala. Ale kdyby to bylo nějak hodně špatně udělané před tím, tam by ta prkna musela být shnilá. Sami se divili, že jsou trochu napadená jenom dvě prkna, počítali, že budou muset měnit těch prken víc. Z toho tedy laicky usuzuji, že s nějakým vlhnutím nebude problém. Navíc bych si toho musela už za těch deset všimnout, muselo by se to ukázat i vevnitř na chodbě, či v kuchyni, třeba u stropu, nebo na zdech.
Ptala jsem se i na ty folie kondenzační a tu druhou, prostě ty dvě folie. On řekl, že aby ji tam mohl dát, musel by jít až na strop, tedy vyndat úplně všechno co tam je. Polystyren, vatu a já já nevím co ještě. A potom, ta folie se nemůže jenom položit halabala, musí se to nějak zabudovat nebo co. A dávat jenom tu jednu navrch nemá smysl. Ale šel kvůli tomu i dovnitř do kuchyně, aby se podíval na strop. Jenomže já mám na stropě nalepené ty polystyrenové stropní desky, co se dávají na stropy, takže to je všechno suché. Ale vzpomínám si, že mi řekl, že řekl, jo vy tady máte tyhle desky, ty také nepropustí vlhkost do stropu, a trochu izolují. Tak nějak to řekl. Na chodbě jsou na stropě palubky a na nich by také bylo vidět, kdyby hnily a nic takového tady není. Palubky jsou jako nové a to tady mám ještě plno kytek, tak kdyby to tu vlhlo, tak by se to muselo někde odrazit. Schválně pošlu fotky, teď jsem to vyfotila.
Dávejte si pozor při práci, aby se pořádně zaizolovalo proti dešti. Nesmí být vidět kousek vaty nebo škvírka - to jsou místa pro kominíčka nebo myš !
Každá škvírka je nebezpečná - lozte řemeslníkům za zadnicí a hlavně před převzetím díla velmi důkladně prohledejte případné nedostatky!
doplněno 29.09.15 15:35:google.cz/... - je pěkná svině. Dokáže rozbít fasádu, vatu, jakoukoliv izolaci... prostě hnus.
No a s tím "šmírováním"- máte pravdu - chce to raději dobře ošetřit v předávacím protokolu, pokud záruka není uvedena na smlouvě
@milancukrar - já souhlasím - dle foto jsou tam díry kolem trámků, trámek je na kraji řekl bych nešikovně... záleží na ceně práce.
Určitě to bude lepší než původní střecha, s tou izolací to také nebude dokonalé ... ale už je to "sto a jedna"- výměna této izolace za térpapír
Ono by to ale chtělo být na místě a ověřit si přesný postup a skladbu materiálů... takto je to jen odhad a teorie...
Možná by pomohlo sehnat někoho z okolí od "konkurence"nebo stavební dozor - který to před kompletací shrne, nejlépe písemně...
doplněno 29.09.15 18:59:jj, bohužel - taky jsem měl stavěný dům od firem, které měly i 30 let praxe... Jaká to praxe byla a že to z 99% každý pohaněl, to je už jiná otázka. Opravdu - najít dobrého řemeslníka je práce nejtěžší...
Jmlc, lozit jim za zadkem mám strach. Nechci je znervózňovat a tím pádem nas.at. Oni to pak budou celé zaplechovávat asi kolem dokola. Já tu konečnou práci také vyfotím. I zhora, abyste to pořádně viděli. Já si myslím, doufám, že to udělají dobře a poctivě. Je to místní firma a určitě nemají zájem na tom, abych tam pak lezla a stěžovala si. A pokud tam nějaké nedostatky budou, tak i kdybych se tam plazila po břiše s lupou, stejně nevím jak má nějaký nedostatek vypadat. To poznám, až začne lejt a za nějakou dobu. Ale přijde mi, že pracují pilně. A co to je ten kominíček. Pták? Myši tady jsou a ty tam zřejmě nalezou. Ale když jsem se dívala na tu starou vatu, nadzvedla jsem prkna, tak tam žádná hovínka nebyla.
jmlc, hrozně jsem byla zvědavá, jak vypadá svině, co leze do fasády a vaty. Bééézva zjištění.
Ale chybí tam fotka veverky. Ve vedlejším baráku, pod střechou, zabubnoval datel a udělal dírku. Minulou zimu v ní našly útočiště 3 veverky.
No teda, takový hezký ptáček. Tak ty tady pochopitelně vidím. Dokonce jsem zjistila, že mají opravdu na druhé straně střechy hnízdo. Ale nic tady neničí, asi právě proto, že se nikam nemusí dobývat. Tam na té straně, o které píši, totiž vypadla prkna a čumí odtamtud i vata, to mi slíbili také nějak zatlouct. To je totiž druhá část střechy, která se zatím dělat nebude. No a tam je v rohu hnízdo.
Jm, jak bych mohla sehnat vlastní stavební dozor, na opravu střešní krytiny, která je velká 25 metrů čtverečních? Vždyt to je prdítko, žádná nová stavba. Navíc je tady u toho jeden pán, který na práci těch dvou kluků dohlíží. A sehnat někoho od konkurence, když už jsem práci zadala jiné firmě? Proč by se ta konkurence namáhala chodit sem a dohlížet zadarmo? A i kdyby to možné bylo a já jim za to platila, tak to by mne ten kousek střechy vyšel pěkně draho, kdybych si ještě k tomu platila konkurenční firmu, které bych svěřila dohled. Já nestavím vilu za miliony, opravuji plochou střechu nad verandou a kuchyní.
A líbí se mi Tvůj dodatek 29.09.15 18:59
Také jsi stavěl dům a když to bylo hotové, tak to 99% lidí pohanělo. A měli k té haně skutečně důvody? Ten Tvůj dům stojí, nebo Ti spadl na hlavu? Předpokládám, že dům v pohodě stojí a že to s ním tak špatné určitě není.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.