Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektroinstalace v ložnici

Od: petrk* odpovědí: 5 změna:

Ahoj,

budu předělávat elektroinstalaci v ložnici. Stará (ne manželka :) ) je v hliníku. Z finančních důvodů si chci alespoň drážky udělat sám. Na zbytek už si pozvu elektrikáře. Je lepší dělat drážky co nejvíc u země nebo naopak u stropu? Mám v podstatě obě možnosti, akorát nevím co je lepší např. z hlediska elektromagnetického pole. Na každé straně postele je zásuvka pro noční stolek - kdybych kabel vedl přímo, šel by prakticky těsně u hlavy. Nevím, jestli to má smysl řešit nebo je to bezvýznamné. Mimochodem, když mám příklepovou vrtačku, neexistuje něco, co bych do ní mohl upnout a drážky tím udělat? Jedná se o cihlový byt. Díky.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

jsou flexy s vysavačem - doporučuji...

já mám elektřinu v zemi a tahanou svisle k jednotlivým spínačům, zásuvkám.. k lustru samozřejmě zase svisle a nad SDK. Pokud nemáte sádroš ale strop z hurd, nebo miaka, doporučil bych nejsnadnější cestu kabelu bez nutných řezání...

Jen připomínka - pokud si budete dávat novou kabeláž, dejte si vypínač lustru jak ke dveřím, tak i k posteli ! Já to blbec neudělal a skoro každý večer na to nadávám... Prostě pan elektrikář mi to "zapomněl"říct.

doplněno 29.09.15 15:07:

jj, já to dělal v novostavbě, takže kvalitní kabeláž a vše podle norem...

Ale přidám další zkušenost - IS jsem si dělal vč. projektu. Ten projekt na IS samotný stál snad 5000,-, ale během hrubé stavby jsem si vše dokonale promýšlel (až na ten vypínač u postele - nikdy jsem to neviděl a napadlo mne to až po informaci malíře..). Inženýr i elektrikář, co rozvod dělal, oba svorně tvrdili, že zásuvky musí být ve výšce 40cm nad zemí. Toto je BLBOST! Zrovna stolečky u postele jsou 38cm vysoké - abych měl lampičku zapnutou, musím mít stoleček od zdi 5cm. To samé občasná potřeba nabíječky na telefon, radiobudík...

Výška zásuvek je ideální nad 50 cm!

fiser22*
hodnocení

0x

Drážky u stropu, a pak svisle k vypínačům/zásuvkám (je to lepší v případě že by se něco stalo), jak píše kolega rádce nademnou, rozhodně si nezapomenňte nechat natáhnout vypínače na lustr i k posteli (ikdyby jste chtěl ovládání jen ode dveří, je lepší to i tak natáhnout, přecijen těch pár m CYKY potažmo CYKYLo nestojí tolik, a vždy je lepší mít rezervu cobykdyby :) ) jinak se dají snad i půjčit přímo drážkovačky s dvěma kotoučma a s průmyslovým vysavačem (bez vysavače se udusíte, a půlku zdi pak budete mít ve vaně až se budete mýt, kord u cihel). Jinak, nebál bych se natáhnout kolem hlavy za postelí... záření je všude dost (wifi, gsm, atd.)

doplněno 29.09.15 13:27:

E: není špatné si nechat připravit i lampičky přímo za postel do zdi. (nebo alespoň krabice do budoucna)

paw*
hodnocení

0x

Zdravim. pokud vymena elekteroinstalace bude v ramci nejake vetsi akce, tak rpoc ne, jinak otazka proc ji menit. Pokud funguje a je dostatecne rozmistena, tak argument, ze je v hliniku asi neobstoji. Jestli budete vratta i do podlahy, tak hlavni rozvod klidne skyt do podlahy a delat drazky nahoru.

Kabel u hlay bych neresil. Denne dostanete takovou davku od mobilu, wifi, radia,... Navis ono toto vyzarovani je tak do cca 30 cm, a tak blizko hlavu u steny nemate. Ale muzete dat postel do farradayovy klece, resp moskytiery.

fiser22*

Hliníková instalace pokud se o ni nikdo léta nestaral je dostatečný argument - vyhřáté vodiče, vyhřáté nedotažené svorky... celkově by se spolehlivost instalace o dost zvedla... pokládka vedení do podlahy není zrovna nejlepší nápad - co pokud bude potřeba nějaké vedení přidat? možnost uskřípnutí vodiče v podlaze, přechod mezi podlahou a stěnou - nutné vodiče CYKY kvůli mechanické ochraně - rádo se to tam štípe... samozřejmě, jiná věc by byla pokud by jste stavěl novostavbu a podlahu teprve zaléval...

Jinak mě ještě napadlo - taková dobrá rada - zásuvek není nikdy dost... počítejte i do budoucna...

hodnocení

0x

já to vždy taham co nejblíž u země naposled sem ve svým novým bytu kde sou parkety vytrhal ty krycí lišty a trochu rozšířil mezeru mezi parketama a stěnou tam vedl elektriku poté drážku vytáhl lepidlem a vše v pohodě schoval koberec

navíc když se dělaj zásuvky tak od země nemusíš tolik sekat jako kdyby se to vedlo pod stropem a i zednický práce budou jednoduší :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]