Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rád bych se zeptal na Váš názor. Jedná se o štítovou zeď v podkroví z hlediska srovnání se mi jeví nejrychlejší variantou dozdění části 5cm porobetonem a část kde už bude cca 2cm tak doházet maltou. Současná zeď je cca 60 cm široká kombinace kámen a již dozdívaná cihla, dům nemá z vnější strany žádné zateplení. Obávám se případné kondenzace vlhkosti, nebo se dá předpokládat, že cca 3 cm mezi porobetonem a původní zdí nebude tak velký problém? Děkuji za odpověd
Ahoj. Je otázka, jestli není škoda, se zbavovat akumulační schopnosti zdi? Co si dát práci a celou ji dobře nahodit a oštukovat? Jistou logiku by to mělo. Né?
doplněno 28.09.15 20:56:Něco bych zase doplnil.
Nedalo mi to a zavolal jsem zeťákovi. Je to stavař s praxí. S autorizací. Na věc má tento názor. Tu zeď by nahodil jádrem a zaštukoval. Vylepšit by to šlo ještě použitím sanačních druhů materiálů. Ta zeď má dle tabulek koeficient asi 2,1. Měla by mít něco kolem 0.7. Proto by potom rozhodně doporučoval to zaizolování z venčí. Minimálně 10cm, spíš těch 15cm. Kondenzace na povrchu by se nebál, protože by se v místnosti, aby se to dělo, nesmělo vůbec topit a musela by tam být dodaná větší vlhkost. Například zaléváním většího množství květin a sušení prádla. A nevětrat. Tohle se běžně neděje. Taky, SDK a to obezdění 5cm deskami by šlo taky, ale pro vyšší finanční náročnost se mu to zdá zbytečné. A podstatně by se snížila ta akumulace tepla z vytápění. Proto ani nezateplovat ze vnitř. Tak že, nahodit, nechat vyschnout a užívat v pohodě. Asi jsem taky s praxi, když jsme se docela shodli. Ahoj.
Jeden problém může být, že díky rozdílné absorbci vlhka bude ten porobeton pracovat a popraská.Proto je zachování vzduchové mezery žádoucí, případně ho ke stávajícímu štítu ukotvit pěnou.
Pokud kotvit tak jenom bodově, ať to moc neizoluje.
doplněno 28.09.15 12:24:Co sádrokarton?Ten by se kotvil do zdi v pohodě, a kotvy by dilatovaly rozdílný pohyb matriálů.
Sádrokarton jsem tam právě dávat moc nechtěl, jelikož za ním by určitě rozdíl teplot byl daleko vyšší. Ke stávající zdi to místy lepidlem také ukotvím...nebo pěnou.
Se sádrošem tam naopak rozdíl teplot bude menší.
V zimě topíte a přez SDK se teplo dostane lépe ke kamenné zdi než s porobetonem, který lépe izoluje.
A pokud bude kamenná zeď teplá, nemůže tam nic kondenzovat.
Jinak řečeno, izolovat zvenku, ne zevnitř.
SDK ke zdi ukotvíte kotvami, které jsou pružné a případné dilatace zachytí. Od ostatních zdí na konce SDK se nechá mezírka, která se zaplní kvalitním akrylátovým tmelem. Ten si s dilatacemi také poradí. (Nekvalitní akrylát časem popraská)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.