Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nahodit vepříkové zdivo?

Od: jirinalangova odpovědí: 3 změna:

Zdravím, máme domek z vepříků a chystáme se na omítky, máme použít hliněnou nebo stačí cementová? Natahuje se na pletivo nebo ne? Děkuji za rady a tipy.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

janm*
hodnocení

2x

Také zdravím

Možností je víc, jste-li příznivcem "bio-eko" nevidím problém v užití hliněných omítek,uváděnou výhodou je lepší pocitová pohoda v interiéru což je prý dáno lepším hospodařením s vlhkostí,kdy při jejím zvýšení hliněná omítka přijímá a při snížení vlhkost vydává ...(byť osobní zkušenost nemám)

Další v našich podmínkách "tradiční" omítkou jsou omítky vápenné kde se jako pozitivum uvádí že stěna z vepřovic "může dýchat" lidově řečeno

Nedoporučují se omítky cementové které jsou prý nevhodné z důvodu své nižší "prodyšnosti", osobně jsem užil na vepřovice klasickou omítku vápenocementovou, mám to tak již řadu let a bez problému, v mém případě hrála při volbě omítky roli její "zpevňující funkce", omítal jsem na pletivo, které jsem natloukl pomocí hřebíků a vršků do vepřovic jde to dobře a dobře to drží...

Dříve se ale nahazovalo i bez pletiva, viděl jsem to v praxi...

hodnocení

2x

Na cementovou maltu (jinak řečeno beton či potěr ) ZAPOMEŇTE! Je velmi reálný předpoklad,že vepřovice nemá vodorovnou hydroizolaci a popužítím cementové malty byste si založili na problém .Jedině max vapennocementová ale velmi málo cementu spíše jen vápno.Pokud použijete rabitz bude jen lépe,ale není to podmínkou!

janm*

Beton ne, ale klasickou vápenocementovou není třeba mít strach, když jde ze spod do vepříků vlhko normálně se to samo "otevře" omítka se vám vyboulí a vypadne :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]