Nejste přihlášen/a.
Zdravím, máme domek z vepříků a chystáme se na omítky, máme použít hliněnou nebo stačí cementová? Natahuje se na pletivo nebo ne? Děkuji za rady a tipy.
Také zdravím
Možností je víc, jste-li příznivcem "bio-eko" nevidím problém v užití hliněných omítek,uváděnou výhodou je lepší pocitová pohoda v interiéru což je prý dáno lepším hospodařením s vlhkostí,kdy při jejím zvýšení hliněná omítka přijímá a při snížení vlhkost vydává ...(byť osobní zkušenost nemám)
Další v našich podmínkách "tradiční" omítkou jsou omítky vápenné kde se jako pozitivum uvádí že stěna z vepřovic "může dýchat" lidově řečeno
Nedoporučují se omítky cementové které jsou prý nevhodné z důvodu své nižší "prodyšnosti", osobně jsem užil na vepřovice klasickou omítku vápenocementovou, mám to tak již řadu let a bez problému, v mém případě hrála při volbě omítky roli její "zpevňující funkce", omítal jsem na pletivo, které jsem natloukl pomocí hřebíků a vršků do vepřovic jde to dobře a dobře to drží...
Dříve se ale nahazovalo i bez pletiva, viděl jsem to v praxi...
Na cementovou maltu (jinak řečeno beton či potěr ) ZAPOMEŇTE! Je velmi reálný předpoklad,že vepřovice nemá vodorovnou hydroizolaci a popužítím cementové malty byste si založili na problém .Jedině max vapennocementová ale velmi málo cementu spíše jen vápno.Pokud použijete rabitz bude jen lépe,ale není to podmínkou!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.