Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odkud berou kamna vzduch pro hoření

Od: luha* odpovědí: 9 změna:

Odkud berou kamna na uhlí či dřevo umístěná v pokoji vzduch potřebný k hoření, když je venku třeba mínus dvacet? Soused tvrdí, že z vedlejší místnosti. Je to pravda?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ria*
hodnocení

2x

Málo místostí je stopro vzduchotěsných - bere si ten co je nejblíž a Vám se naopak doplňuje skrz škvíry.. mám v ložnici asi 20 rosltin, které přes noc čerpají kyslík - asi bych měla být už udušená :)... Moc nechápu ten mraz - vzduch jako vzduch.. :)

pepa*

Kolik objemu spalin vyjde komínem, tolik se musí dodat. Co je na tom nepochopitelného?

hodnocení

1x

Teď jste mě zviklal. Já jsem si vždy myslela, že kamna si berou vzduch z místnost, ve které stojí. A to spodními dvířky, která se pootevřou nebo mají větrací kolečko. Na rozhoření se otevřou úplně a pak se zavřou, aby přísun vzduchu nebyl veliký, aby v kamnech spíše doutnalo, než hořelo plamenem. To známe všichni. 2x jsem měla kamna v místnosti 3x4m. Za utěsněnými dveřmi byla ledová chodba a nikdy jsme se nepřidusili. To je fakt divné! Že? *sok*

hodnocení

1x

Berú si ten vzduch z tej miestnosti,kde stoja a tá miestnosť zase z vedľajšej alebo zvonku.Ono ťahom komína nastáva menší podtlak vzduchu,ktorý sa automatický dorovnáva,lebo ako je známe tlak je rovnaký pri otvorenom vzduchu v dosť veľkom okolí,v uzavretom priestore všade.Ku otravám dochádza pri nedokonálom spaľovaní keď vzniká jedovatý CO,ktorý je ťažší ako okolitý vzduch a koncentruje ho.Ak niekto robí v izbe kozub,tak je ideálne mať prívod vzduchu pod ohnište z vonku trubkou.Izby nikdy nie su hermetický uzavreté,aby k výmene vzduchu nedochádzalo.

doplněno 27.09.15 09:31:

Ďakujem za opravu,CO je ľahší ako vzduch.

nnikdo

CO, neboli kysličník uhelnatý, je lehčí než vzduch. Shromažduje se u stropu.

hodnocení

1x

Kamna berou vzduch ze svého okolí, které si ho zase přisaje z venku netěsnostmi. Proto se také k interierovým krbům a kamnům přivádí externí vzduch přímo z venku.

Nedochází tak k ochlazování místnosti nově přisávaným studeným vzduchem

buss
hodnocení

0x

Logicky, vycucají z místnosti a pak ze všech škvír. Odkud by se asi jinak vzal? A ještě si vydýcháte. A když nebude, může být průser.

hm*
hodnocení

0x

No, odpověď je jednoduchá: odkud ten vzduch může nejsnáze přijít, odtamtud ho je nejvíc, z jiných zdrojů úměrně méně, podle jejich těsnosti. Nejvíc tedy netěsnotmi dveří a škvírami kolem oken. Vzduch nasátý z vedlejší místosti se do ní opět dostává z další místnosti, okny apod. Každopádně se nakonec jedná o vzduch zvenčí, ačkoliv může putovat např. přes sklep, chodbu a vedlejší místnosti.

Kdyby byla místnost s kamny dobře utěsněná, kamna by hořela mizerně a smrděla by do místnosti, takže by někdo nakonec pootevřel okno ... a pustil tam ten potřebný vzduch.

pepa*
hodnocení

0x

Kamna pro hoření potřebují přívod vzduchu z vnějšku. Jsou to všechny netěsnosti přes střechu, pak dveře atd. Kdyby byl barák vzduchotěsně uzavřen, tak se udusíte spálením kysliků a kamna by nemohla ani hořet, protože by se porušilo vyrovnání tlaků mezi stoupáním horkých plynů vzhůru a přívodem dovnitř domu. To je docela primitivní otázka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]