Nejste přihlášen/a.
Odkud berou kamna na uhlí či dřevo umístěná v pokoji vzduch potřebný k hoření, když je venku třeba mínus dvacet? Soused tvrdí, že z vedlejší místnosti. Je to pravda?
Málo místostí je stopro vzduchotěsných - bere si ten co je nejblíž a Vám se naopak doplňuje skrz škvíry.. mám v ložnici asi 20 rosltin, které přes noc čerpají kyslík - asi bych měla být už udušená ... Moc nechápu ten mraz - vzduch jako vzduch..
Teď jste mě zviklal. Já jsem si vždy myslela, že kamna si berou vzduch z místnost, ve které stojí. A to spodními dvířky, která se pootevřou nebo mají větrací kolečko. Na rozhoření se otevřou úplně a pak se zavřou, aby přísun vzduchu nebyl veliký, aby v kamnech spíše doutnalo, než hořelo plamenem. To známe všichni. 2x jsem měla kamna v místnosti 3x4m. Za utěsněnými dveřmi byla ledová chodba a nikdy jsme se nepřidusili. To je fakt divné! Že?
Berú si ten vzduch z tej miestnosti,kde stoja a tá miestnosť zase z vedľajšej alebo zvonku.Ono ťahom komína nastáva menší podtlak vzduchu,ktorý sa automatický dorovnáva,lebo ako je známe tlak je rovnaký pri otvorenom vzduchu v dosť veľkom okolí,v uzavretom priestore všade.Ku otravám dochádza pri nedokonálom spaľovaní keď vzniká jedovatý CO,ktorý je ťažší ako okolitý vzduch a koncentruje ho.Ak niekto robí v izbe kozub,tak je ideálne mať prívod vzduchu pod ohnište z vonku trubkou.Izby nikdy nie su hermetický uzavreté,aby k výmene vzduchu nedochádzalo.
doplněno 27.09.15 09:31:Ďakujem za opravu,CO je ľahší ako vzduch.
No, odpověď je jednoduchá: odkud ten vzduch může nejsnáze přijít, odtamtud ho je nejvíc, z jiných zdrojů úměrně méně, podle jejich těsnosti. Nejvíc tedy netěsnotmi dveří a škvírami kolem oken. Vzduch nasátý z vedlejší místosti se do ní opět dostává z další místnosti, okny apod. Každopádně se nakonec jedná o vzduch zvenčí, ačkoliv může putovat např. přes sklep, chodbu a vedlejší místnosti.
Kdyby byla místnost s kamny dobře utěsněná, kamna by hořela mizerně a smrděla by do místnosti, takže by někdo nakonec pootevřel okno ... a pustil tam ten potřebný vzduch.
Kamna pro hoření potřebují přívod vzduchu z vnějšku. Jsou to všechny netěsnosti přes střechu, pak dveře atd. Kdyby byl barák vzduchotěsně uzavřen, tak se udusíte spálením kysliků a kamna by nemohla ani hořet, protože by se porušilo vyrovnání tlaků mezi stoupáním horkých plynů vzhůru a přívodem dovnitř domu. To je docela primitivní otázka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.