Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jelikož sem se o toto odvětví začal zajímat až teď a než se vypravím na katastrální úřad chci se vás zeptat na pár otázek. Mám zájem o pozemek, jsou dva za sebou od jednoho majitele, ale není zapsán v územním plánu obce, uzemní plán se bude dělat za 6 let a do té doby bych si chtěl vše pozjišťovat a následně koupit a nechat ho zapsat. Problém je v tom, že je to na kraji obce kde jsou jenom 2 domy a je vedený jako orná půda a je tam psáno ROZSÁHLÉ CHRÁNĚNÉ ÚZEMÍ. Zajímá mě zda by mi to tam vůbec povolili, popřípadě jaké bych měl zhruba omezení, nebo i jiné problémy , ať si můžu připravit odpovědi. Dále pozemky dělí polní cesta (nepoužívaná) , je zapsána v katastru jako samostatný pozemek orná půda . Zajímá mě zda lze případně po koupi tyto dva pozemky spojit (viz obrázek č.2) tím že bych odkoupil část pozemku kde vyznačené trasy.
ještě vás upozorním na jednu "specialitu":
vyjmutí orné půdy - vzhledem k tomu, že jste v chráněné oblasti, počítejte s cenou v horní hranici. stovky tisíc Kč...
Takže jestli to chápu správně, první musím zajít na odbor životního prostředí, kde mi řeknou jak kvalitní je tam půda, a dozvím se kolik chtějí za m2 k vyjmutí orné půdy ze ZPF. Dále pak musím zaplatit zase nějakou částku za změnu parceli na stavební (jen na domek / chatu , přijezdovou cestu, atd..) Když si to tak zhruba zpočítám tak : za pozemek 150 000 ( cenu už znám) a za vyjmutí orné půdy zhruba 300 000. Je to tak?
requied souhlas.
Řešíte problémy na další pětiletku, vlastně více. Napřed zjistěte, zda vám Životní prostředí vůbec povolí stavbu.
Nebude pozemek v územním plánu, nebudete stavět. Budete čekat 6 let, šanci máte když moc 50/50. Já bych řekla, že nemáte šanci žádnou.
Vyjmout se musí celý pozemek, nezastavěná část se dá převést na zahradu (jen když orgán bude souhlasit), kde je menší daň z nemovitosti.
Ano, zaplatíte 300 tis za vyjmutí a celoživotně budete omezen ve všem i kdybyste chtěl přetřít vrata od garáže jinou barvou.
A co přípojky? U nás stojí domek také v chráněném území a nakonec nepovolili kopat strojem přípojky a tak museli vykopat 150 m ručně.
Vzdejte to, jistě se najde dostupnější pozemek
Obávám se že z tohoto Vašeho záměru sejde.
Nejen že je to chráněnné území, ale hlavně pozmek není v územním plánu určen pro výstavbu.
Pochybuju že nový územní plán povolí zástavbu těchto pozemnků směrem k tomu lesu
Když to shrneme . Kde všude musím získat povolení , plus zhruba ceny? Jak tedy postupovat krok po kroku?
Já to s vámi vzdávám, neřešte neřešitelné. Proč vám budu vypisovat různá povolení, když vůbec nemáte tušení, zda stavba bude povolena.
Přečtěte si první větu v prvním příspěvku a budete vědět, kde začít.V případě kladné odpovědi budete čekat 6 let na územní plán. A pak teprve se zajímejte o různá povolení.
Souhlasím, že už trošku předbíhám, každopádně děkuji za poskytnutí informací . Dám vám vědět jak to dopadlo.
Prosím vás ještě jeden dotaz, budu se teď tedy zajímat o povolení. Musím zajít tedy na odbor životního prostředí. Co vše si mám nachystat popřípadě jim přiložit? Jde získat tuto informaci i internetově přes email? A poté kdyby náhodou mi to na životním schválili, tak to poslat na stavební úřad?
Napřed je nutné zjistit si, jaké plány s tím pozemkem má obce až bude za 6 let měnit územní plán. Protože se změnou orné půdy na stavební pozemek musí v první řadě souhlasit příslušná obce. Teprve poté je možno žádat o změnu v katastru nemovitostí. V každém případě ta změna nebude možná dříve, než za těch 6 let. Také je možné, že v chráněném území nepovolí vůbec nic a koupený pozemek by pak bylo možné využívat pouze jako pole.
Když už počítáte kolik vás budou stát ty změny se zápisem pozemku, přičtěte si i obrovské náklady na natažení inženýrských sítí (elektřina, voda, plyn, kanalizace) k vašemu budoucímu domu. Bude zřejmě dost daleko od nejbližší stavby a platí se dost velká cena za 1 m.
Ta cesta dělící oba ty pozemky už zřejmě patří jinému majiteli a budete s tím mít problém. Vlastně budete vlastnit pozemek před cestou a pozemek za cestou. Po té cestě mezi vašimi pozemky mohou třeba jezdit zemědělské stroje a podobně.
Já mám z restituce navrácený pozemek také na okraji obce, na místním úřadu mi rovnou řekli, že chtějí zachovat přírodní ráz krajiny, stavět tam cokoliv, že nikdy nepovolí.
Na místní úřad zajděte osobně, emailem s vámi nic řešit nebudou.
Začněte pátrat na Odboru životního prostředí a zjistěte, co se na pozemku vyskytuje a zda by povolili stavbu.
To, že se jedná o "rozsáhlé chráněné území" znamená pro Vás omezení předpisy zejména o ochraně životního prostředí v možnosti nakládat libovolně s nemovitostí, např. pokud jde o rozsah stavebních úprav budovy atd.
Máte vyhlídnutý velice problémový pozemek. K cestě - pokud si myslíte, že vám někdo prodá kousek cesty (pouze přes váš pozemek), tak se mýlíte, pokud není jiný přístup na ostatní pozemky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.