Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebuji nakoupít šesti metrové ocelové profily na pojezdovou bránu. Máte někdo zkušenost, zdá se dá odvést náklad dlouhý 6m na obyčejném přívěsném vozíku za osobní automobil?Vozík ma 2m. Pokud dobře počítám, šel by metr před vozík,dva metry na vozíku a tři metry za vozíkem...Tak nevím,nevím...
Myšlenka je to zajímavá, ale v dnešní bodové době by mě za to jistě PČR řádně ohodnotila.
Pokud se domníváte, že by to mohla policie považovat jako přestupek, tak zkuste mi nastínit jaké porušení uděláte. Takto se převáží dlouhé profily desítky let.
Pokud na vozík, který má délku 2 metry, oj metr, upevníte profil dlouhý 6 metrů, tak určitě větší délka bude za vozíkem. Jak ho upevníte, aby se nehoupal do stran, nahoru a dolů, kde hrozí ohnutí profilu. Určitě je toto více nebezpečné, jak uvázání pod auto.
Tak to jsem opravdu netušil,že to neodporuje vyhlášce. Vzadu by s upeněním problem nebyl,tam mám tažné,horší to bude ale ve předu.
To, že zákon výslovně neříká, že není povoleno vozit šestimetrovou travezru přilepenou izolepou na střeše nebo prostrčenou naštorc zadními okénky, ještě neznamená, že je to povolené. Náklad se ve vozidle přepravuje v zavazadlovém prostoru, pokud je to třeba, pak řádně upevněný. je možno jej přepravovat za stanovených podmínek i na střešním nosiči, případně na jiném homologovaném nosiči třeba ba "kouli".
Pověsit si traverzu pod auto a otrhat brzdové trubky či jinak si ho vylepšit - to opravdu není úplně rozumné.
Nákladní taxík vyjde levněji.
Nechte si ho od někoho dovézt nebo ho řízněte na polovinu a pak ho svařte. Stejně na něj budete vařit konstrukci brány tak to ničemu nevadí.
Ani jedna varianta není bezproblémová a na 2m vozíku to určitě neodvezete.
.
Uvázání pod auto není špatná varianta, ale pouze v případě že jedete kousek a nemáte na cestě nějaké velké nerovnosti (retardér, kopce, atd...). Když si vezmu že 6m profil bude mít cca 8x8cm, světlá výška auta je něco kolem 16-18cm. Tak budete na každém hupu škrtat o asfalt...
Zdravím,
na vaši otázku neexistuje jednoznačná odpověď, protože záleží na tom, jaké ty dotyčné profily budou (je rozdíl mezi profily 80x80 a 30x50 a pod.), jaká bude jejich váha atd. Další podstatná věc je na jakou vzdálenost to chcete převážet. A třetí rozhodující věc je kvalita vozíku - u některých vozíků je to hodně nebezpečné z důvodu malé pevnosti oje, protože hrozí její ohnutí.
1) profily - pokud obdélnkové průřezu, pak je třeba je nejdříve seskládat tak, aby se z jednotlivých profilů stal kompaktní celek (profily obdélníkové průřezu kombinovat - jeden na výšku, druhý na šířku atd.) a pak nejprve celý balík svázat k sobě a teprve pak upoutat k vozíku
2) vzdálenost - pokud to máte na pár kilometrů, stačí pořádně uvázat a jet hodně pomalu (30-40km/h) a dá se to, na velkou vzdálenost nebo na silnicich s velkým provozem je to už horší -. musíte hodně předvídat za řidiče okolo sbe, protože čím větší provoz, tím větší šance, že se najde blbeček, kterému s ebude zdát vaše jízdy pomalá (budete ho zdržovat), tak se na vás bude tlačit, předjede vás a před nosem vám to zašlápne a pod.
3) pevnost oje a celkově vozíku musíte posoudit sám
Počítejete s tím, že velký přesah nákladu dozadu přes vozík se chová jako rybí ocas - má snahu vám vozík za jízdy rozkývat do stran, což ej velmi nenezpečné, protože to může rozhodit i zadek auta a celé to skončit zlomením soupravy, smykem auta a v případě smůly i vaší cestou do příkopu (vím, o čem mluvím, stalo se mi to 2x, ustál jsem to, ale jednou to bylo hodně se štěstím, oboje v rychlosti cca 30km/h).
Pro vaši představu - loni jsme převážel na vozíku na malých kolech s 1,2m korbičkou 4ks 4m dlouhé trámy 20x20cm. Konce jsem táhl pomalu po zemi, v kufru auta jsem měl naložených cca 150kg dlažby, protože jinak to zvedalo zadek auta do vzduchu, jel jssem s tím doslova krokem, ale potřebných cca 1,5km jsem to také dovezl.
Jinak doporučená praktika - uvázat pod auto - je sice známá, ale v dnešní době dost těko uskutečnitelná. Dříve měla auta ocelové nárazníky, takže se to vázalo za ně. Ale zkuste něco těžkého uvázat za plastový nárazník, který se kroutí už jen když se na něj špatně podíváte. A to nemluvím o tom, že dříve nezi karoserií a nárazníkem byla mezera třeba 20 a více mm na protažení třeba drátu, dnes jsou nárazníky napasované na karoserii tak těsně, že tam ani provázek neprostrčíte.
Jedna věc by ale za úvahu stála - v místě nákupu profilů je nechat nařezat na potřebné déky (tzvn. mít připravený výkres a potřebný rozpis materiálu) a odvézt je potom už nařezané. Dělit profily pouze náhodně a pak je doma pracně svařovat bych moc nedoporučoval - na to je potřebná rovná plocha a docela zkušenosti, aby se profily při svařování nezkroutily.
Na přívěsu 1,8m běžně používám fošnu délky 3,4m uvázanou popruhem a přepravuji 5m PVC nebo koberce (Citroen Jumpy).
Vezl jsem tak lešenářské trubky 6m ( 9ks ) tehdy ještě za Škodou Forman, ale v přední časti přívěsu jsem použil zátěž cca 200kg /cementu. Obával jsem se, že délka a váha trubek bude nadlehčovat zadní nápravu Formana. Rychlost nad 40km dělala problém udržet se na silnici.
Střešní nosič jde nahradit matrací, na ní třeba ten žebřík a pak profily, přikurtuje se to přes okna. Na střeše jsem vozil i půl tuny a vydržela v pohodě, jen se nesmí jezdit divoce (u dlouhého nákladu nejvíc vadí rychlé změny sklonu např. široký retardér)
Na vozíku musíte dodržet max. svislé zatížení koule - pokud profil čumí dozadu, tak musíte zatížit přední část vozíku aby byl vyvážený. Cement, štěrk, cihly atd. Vyvážení poznáte na autě na zadních kolech - mezera mezi pneu a podběhem, nebo ručně - pověsíte se na oj (při odpojení koule pozor - nevyvážený vás zvedne) Případně zatížit i auto vzadu aby byla zatížená zadní náprava a nevyvážený vozík vám nezvedal zadní kola... Na konec červený praporek.
Uvázat pod auto jde taky ale pro vás asi zbytečné... U toho to hlavně nesmí čumět dál před auto aby se nezapíchl do hrbu
Půjčil bych si dodávku nebo delší vozík či plaťák.
doplněno 22.09.15 20:08: Strecha auta i stresni nosice samotne maji svou nosnost, je dost mozne, ze to na strechu ani neda. Pujcit si velky vozik ci platak a k nemu to poradne prikurtovat, asi nejrychlejsi, bezproblemove a nejbezpecnejsi reseni.
Ahoj. Při převozu dlouhých věcí na vozíku si dej bacha na rychlost. Když pojedeš rychleji, může se ti vozík parádně roztancovat do boku. Odvozil jsem spoustu dlouhých věcí na stavbu domu. Ať je to na vozíku, nebo na zahrádce na střeše, nebo na nějaké měkce podložené konstrukci na střeše, dá se jako dobrá pomůcka použít obyčejný žebřík. Hliníkový je lepší. Hlavně je nutné dobře označit konce nákladu. Něčím červeným a třepetavým. I ve předu.
doplněno 22.09.15 21:53:Jasně, zatížení střechy by mělo být maximálně 50 kg. Krátkodobě mi vydržela i víc. Kdybych ty vožené a naložené věci vážil, možná bych se i děsil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.