Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Akumulačky - pořízení a provoz

Od: mrborecek25* odpovědí: 9 změna:

Zdravím. Řesím doma problém. Koupil jsem starší patrový dům 4+1 se sklepem, nezateplený. Budu osazovat nová plastová okna a právě řeším otázku topení. Je lepší si pořídit akumulačky např. od firmy www.topeni.cz , nebo pořídit kotel na tuhá paliva? Pořizovací náklady neřeším, vyšlo by to zhruba stejně a rozvody ať už topení nebo elektriky zvládnu udělat sám. Zajímá mě tedy zda zvladnou akumulačky při -20°C vytopit místnost na 24°C a neprotopím majlant a v neposlední řadě také cenový rozdíl nákladů na provoz akumulaček a kotle na tuhá paliva. Popř. vaše zkušenosti s životností obou zařízení. Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Za mně jen dodatek k předchozím odpovědím. Měl jsem v baráku akumulačky a už je nechci ani vidět. Spotřeba strašná, ne že by to nevytopily ( tenkrát nezatepleno a starý okna ), ale v baráku bylo dost vlhko. Teď tuhá paliva - nemám jinou možnost, ale o dost lepší.
pobrdny*

Musím Vám dát za pravdu -ve starým baráku u přítelkyně nahradili kamna na pevná paliva akumulačkami - výsledek teplota tak 18-20°C max., vlhko a plíseň na zdech, ve skříních věci:( Tak dali plastová okna, protože kolem těch starých v zimě "táhlo", že prý bude tepleji a pohřbili to úplně...:( Zlatá stará dobrá kamna, sice se trochu nadělá a musí se přikládat, ale ten "živý" oheň, to je úplně jiné teplíčko, než od akumulaček..:) Navíc tím, jak kamna hoří a k hoření si berou vzduch z místnosti, tak tím vlastně zajišťují výměnu vzduchu i v zimě, takže ani vlhčí barák neplesniví. Ale tím pádem nesmí být místnost utěsněná plast. okny, nechat aspoň mikroventilaci. Je tedy nutno vzít v úvahu, jestli je dům zateplený, odiozolovaný a tedy suchý, nebo nezateplený a vlhký. Jinak stojí taky za úvahu přitápění split klimatizací, jako doplněk k těm kamnům na pevná paliva, když ještě není taková zima, tak se nemusí zatápět, při teplotách nad 0°C má klimatizace slušný topný faktor, "vyrobí" z 1kwh elektřiny 3kwh tepla a na rozdíl od akumulaček ten vzduch v místnosti cirkuluje. A při mrazech se pak zatopí v kamnech :)

janm*

Taktéž mohu potvrdit, kamna jsou pro starý domek velmi dobrá věc, jak píše pan "pobrdny" opravdu fungují jako jakási "rekuperace", ještě bych doplnil, že jsou i kamna do kterých stále přikládat nemusíte, mám klasická šachtová násypná kamna, obsluha obnáší 1x denně vynést popel, naplnit hn. uhlím po okraj zapálit nahoře, nechat rozhořet seřídit a pak se více starat nemusíte, další možností jsou odhořívací kamna na dřevo která taktéž značně prodlouží dobu mezi přikládkou anebo kamna která umí spalovat dřevo pomaleji (princip kanadská nebo s katalyzátorem "americká" ) zde jsou ovšem vyšší pořizovací náklady kamen...Ale i u "obyčejných krbovek" které smějí alespoň hn. uhelné brikety můžeme výhřevnost značně prodloužit a mají-li pohyblivý rošt lze i "restartovat" čímž se nemusí stále podpalovat...:)

janm*
hodnocení

1x

Nejlépe je zjistit, jakou potřebu tepla měl dům před tím, než jste jej koupil (kolik se zhruba protopilo) a také čím tam před vámi vytápěli, na základě toho si můžete udělat "zhruba" představu co by mohlo být pro dům optimální.

Obecně je to většinou tak, že starším nezatepleným domkům a domům většinou vyhovuje vytápění tuhými palivy, neboť starší domy bez zateplení mají většinou větší tepelné ztráty. Často ale v domcích není jen jeden zdroj tepla, výhodná může být i kombinace a zhusta to tak bývá kotel na TP a plyn, nebo elektro,...Osobně bych volil kotel na TP + časem něco k tomu jako zálohu, zvláště nebudete-li v dohledné době zateplovat ( u menších domků s "otevřenou vnitř. dispozicí" lze vedle plynu el. volit také kamna...)

nnikdo
hodnocení

0x

Vytápění elektřinou bude nejmíň třikrát až čtyřikrát dražší než kotlem na tuhá paliva. A akumulačky? Za mně nikdy. Obyčejnou prostou úvahou nemůžou po 8mi hod nabíjení dát dost tepla na 16 hod topení. Notabene v nezatepleném baráku.

hubas*

To jsou bludy! Vše lze spočítat. Tedy cenu 1KWh tepla z elektřiny a z např. uhlí. Dostanete také podstatně výhodnější sazbu za elektřinu. Pokud mají akumulačky příkon 6KW po dobu 8 hodiny, proč by neměly mít výkon 3KW po dobu 16 hodin? Vysvětlíte mi to?

nnikdo

Ve výpočtu máte chybu. Sice je 6x8=48, ale 48:24=2. A pak mám vlastní zkušenost. Teplo z elektřiny stojí nekřes´tanské peníze. Teda pokud chce tazatel topit na 24°C.

hubas*

Pokud kamna topí 24hod/den, tak ano. Pokud během akumuace netopí, platí původní příspěvek. Záleží na nastavení.

hodnocení

0x

Tak zatím je pořád nejlevnější topení s tuhými palivy poté plyn a nejdráž elektřina.To vytopení místnosti záleží na tepelných ztrátách.Tady jek tomu něco vytapeni.tzb-info.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma uhelne brikety

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]