Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký je rozdíl mezi 1/2 a 1/4 u gola sady?

Od: itonda® odpovědí: 7 změna:

Zdravím, zajímalo by mě, jaký je rozdíl mezi 1/2 a 1/4 ořechem u gola sady?

Potřebuji to na opravu jízdního kola, ale nevím, jaký typ zvolit.

doplněno 21.09.15 14:57:

Jde mi o to, jestli tato sada baushop.cz/... mi bude stačit. Nebo jsem si ještě všiml velikost 3/8.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Rozdíl je hlavně ve velikosti čtyřhranu na ráčně, respektivně velikost díry v ořechu.

snad pomůže obráz/...

hodnocení

Takže 1/4 jsou malé račny, na nějaké menší práce, 3/8 střední račny/práce a 1/2 jsou na nejnáročnější práce. Takže 3/8 je ideální střed.

hodnocení

2x

Na opravu kola stačit bude i ta vámi uvedené sada. Je sice méně kvalitní, ale pokud nebude užívána 1x týdně, pak bude stačit. Ještě potřebujete kombinačky, případně základní otevřené klíče...

Doporučil bych spíše něco takového zbozi.cz/...

doplněno 21.09.15 15:16:

stejně jako 1/2"tak i tyto trubkové klíče použít půjdou jen v některých místech... na kole je dost míst, kde budete mít problém i s užitím 1/4"klíčů... ráčna je poměrně velká - cca 3 cm a někdy se tam prostě vleze jen otevřený plochý klíč...

Každý dům či byt s malým kutilem by měl mít kufřík s nářadím - ten ale může být kvalitní od 2tis nahoru...

na kolo stačí tyto sady :)

gola-sady.heureka.cz/...

hodnocení

Děkuji za odpověď a můžu gola sadu nahradit trubkovými klíčemi? Třeba těmito klice.heureka.cz/... Bude užívána tak 1x za měsíc :)

hodnocení

1x

Pokud uvažujete o sadě jen kvůli jízdnímu kolu, tak ji nedoporučuji. Na drobnou mechanickou práci stačí 1/4", tyhle sady obvykle končí velikostí klíče 12-13, ale na jízdní kolo Vám to bude k ničemu. Valná většina matek na kolech je totiž "utopená" a tak se tam s oříškem gola sady nedostanete. Spíš uživíte ploché nebo očkoploché klíče a sadu imbus klíčů. Sadu je třeba volit tak, abyste měl vždy 2 klíče od jedné velikosti, ideálně ještě úzké pro seřizování vůlí ložisek (do plošky na kónusu se zpravidla obyč. klíč nevejde).

hodnocení

0x

To označení je v coulech (palcích). Takže ořech 1/2 je na matky 12,3mm, ořech 1/4 na 6,5 mm, 3/8 na 10 mm. Pokud máte na kole metrické závity, tahle rozměry Vám nejsou k ničemu.

Jestli se pletutak se omlouvám.

doplněno 21.09.15 15:12:

Jak jsem tak kokal na Váš odkaz, je v té sadě řada jak metrických, tak palcových ořechů až do velikosti 17 mm. To by na kolo mělo bohatě stačit (ani nevyužilete). Za tu cenu bych ale na kvalitu moc nesázel.

paw*
hodnocení

0x
Na opravu kola asi 3/8. Je to rozmer orechu a od toho se i odviji i max utahovaci moment.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]