Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej nemovitosti do 5let od koupě - daň

Od: jirkasirka* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat jak je to s daní při prodeji nemovitosti RD. Nemovitost jsem koupil před rokem, ale vzhledem k osobním problémů jsem nucen jí prodat. Kamarád mi řekl, že pokuď budu prodávat nemovitost do 5ti let od její koupě, pak budu plati 15% daň z rozdílu pořizovací ceny/prodejní ceny. Má pravdu?

Jirka

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

au1
hodnocení

2x

je to tak, daň z příjmu. Aby jste ji neplatil, musíte ji buď vlastnit 5 let, nebo v ní 2 roky prokazatelně bydlet.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, ano, je to "jen" zdanění toho rozdílu. A také musí někdo zaplatit daň z nabytí nemovité věci (dříve daň z převodu nemovitosti) - a to lze dohodnout v kupní smlouvě.

Zdravím!

doplněno 21.09.15 10:04:

Nemáte zač. Ještě se zeptejte na F.Ú. - snad je nějaká možnost, jak tu daň z přijmu (z toho rozdílu) neplatit. Musí se prokázat, že jste ty peníze z prodeje RD zase investoval do nákupu jiné nemovitosti. Ovšem, více o tom nevím.

jirkasirka*
hodnocení

Děkuji za potvrzení. O dani z nabytí nemovité věci vím, ale u tohoto jsem si nebyl jistý.

Jirka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]