Nejste přihlášen/a.
ve skleněném demižonu zůstaly na dně a po stranách zaschlé drobné usazeniny, jak tam zrál likér... nechala jsem v něm pár dní vodu se saponátem a protřepávala, ale stále drží... poradíte? přes úzké hrdlo ani štětka na láhve nedosáhne na inkriminovaná místa... příjemnou neděli všem a děkuji
Písek použít nelze , poškrábal by sklo zevniř, kupte např. kilo rýže a se saponátem protřepávejte a protřepávejte...Práce spíše pro chlapa, pokud je demižon velký..
doplněno 20.09.15 16:06:Písek je skutečně lepší na čištění, jak např. rýže, ale jen relativně, protože málokdo ví nebo tuší, že písek na sklu v demižonu zenechává mikroskopické škrábance, které postupně zhoršují příští vymývání demižonu, protože aniž by jste to viděli na vlastní oči, tak sklo je znatelně postupně poškozováno a příští zasychání starého kvasu je stále intenzivnější a horší a horší . Ale svůj názor vnucovat nebudu, možná mejete demižon poprvé a také naposledy, tak proč z toho dělat vědu. Nejsem ale zkušený vinař ani čistič demižonů, tak se nevnucuji..
díky za rady - jdu zkusit jedlou sodu s octem a potom kdyžtak ten písek, rýže se mi taky zdá moc měkká... dám vědět
doplněno 20.09.15 15:12:hotovo! s potěšením oznamuji, že soda+ocet+horká voda zabralo okamžitě, přesně jak Repkin sliboval... Pohanka, já pochopila, že ta rýže má být syrová, ale i tak by byla měkčí než písek - no, bohužel to už nevyzkouším, třeba to opravdu funguje... i tak díky všem!
mně u rýže hlavně odradilo, že by to měl protřepávat chlap, čili asi delší dobu... tohle bylo fakt hned a bezpracně...
Také doporučuji rýži, ale ne jak píšete měkkou, tedy jste pochopila uvařenou, ale ta rýže se používá syrová!
Také se mě nezdá, že by písek pouhým protřepáváním poškrábal sklo.
Takže teplá voda, saponát, neuvařená rýže, a protřepávat. Ta práce s rýží bude jistě příjemnější, různé druhy písků se chovají každý jinak svým způsobem a může být i kontaminován..
Jako chemik používám čisticí štětky,pokud je nádoba - demižon větší,nastavím ji klacíkem,nebo vařečkou.Výborná pro čištění je Solvina(Solvex).Úplně dokonalá čisticí směs je kyselina chromsírová,ta odstraní rychle jakoukoliv i velmi starou usazeninu.Vyrobí se z kyseliny sírové 10% rozpuštěním dvojchromanu draselného,nebo sodného..Je nutná maximální bezpečnost ,po skončení čištění v plastovém kyblíku zneutralizovat vápnem.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.