Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zasypání klenby, skladba podlahy

Od: adam* odpovědí: 4 změna:
Dobrý den,
potřeboval bych poradit s mým právě rekonstruovaným domem.
Během demolice dřevěných podlah jsem při odstranění podloží (suť) přišel na to, že klenby sklepů jsou jen 12 cm pod finální plochou podlahy.
Problém je, že počítám s podlahovým topením, takže v ideálním případě bych měl použít podkladní beton, eps a anhydrit, jenže to je cca 25cm výšky skladby.
Navrhuji tedy odkopat úplně klenbu (na krajích cca 50cm) a zalit celý prostor lehcenym betonem (jak moc lehčený?), pak položit cca 3cm eps pro uchycení sponek pro trubky a pak už anhydrit.
Chci se tímto vyhnout různé síle eps v případě že bych to řešil částečným odkopáním klenby a na jejím hřebenu použil méně eps než na hlubších krajích. Zároveň si myslím, že tímto se klenby zpevní (dnes s nimi není problém), přece jen mají 150 let. Další problém je, že zásyp není zhutnitelný (kusy cihel) a už vůbec ne než použití těžké techniky.
V případě že si myslíte že to není špatný nápad, jak těžký beton použít? Díky
A ještě se zeptám, nehrozí klenbě nebezpečí když jej odkopu? Nemůže se zbortit? Je mi jasné, že při jejím zalívání bych měl postupovat asi stejnoměrně po obou stranách.
Ještě jednou díky

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

paw*
hodnocení

1x

Klenbu neobouravat. Kousek zasypat a zbytek dat EPS jak pisou radci nade mnou. Ze spodu sklepu bych pak na klenbu jeste klidne 15cm EPS nalepil. Mista ve sklepe byva vetsinou dost.

hubas*
hodnocení

0x

3cm EPS plošně je málo. Potřebujete tam dostat víc. 1) sílu izolantu odstupňovat (na vrcholu klenby slabší+směrem ke stěnám silnější). Není to ideální, ale rozhodně lepší než všude pouze 3cm. 2) v případě masivní klenby v dobrém stavu její vrchol o něco ubrousit-hlavně se vyhnout zběsilému mlácení kladivem! Takto to kdysi (30let?) udělal minulý majitel v jedné přízemní místnosti a je to OK. Zkušenost mám s betonom z Ekostyrenu, míchal jsem hustotu 700kg/m3, lehčí se hůře míchá a má menší pevnost. Klenbu netřeba zpevňovat. Drží a držet bude.

hodnocení

0x

Klenbu v žádném případě neodbourávat,spíše změnit skladbu podlahy nebo navýšit výšku čisté!

adam*
hodnocení

0x

tak tomu "brouseni" se urcite vyhnu, na to fakt nemam odvahu, bohate mi stacil stres pri likvidaci castecne betonove podlahy nad klenbou :o) ... nastesti to byl prosty beton "co dum dal"

navysovat vysku podlahy ted uz moc nemuzu, znamenalo by to ve zbytku baraku pridavat EPS, protoze tam uz je podkladovy beton hotovy

plosne 3cm EPS je samozrejme malo, ale ja myslel ze pod EPS by byl hodne lehceny beton, ktery je taky pomerne dobry izolant, takze v podstate by 3cm byly jen nad vrcholem klemby (cca 0,7m na sirku mistnosti)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]